2018.07.25. 09:58
Először rendeztek kapolcsi levendulás napot
A szervezőket is meglepte az első ízben rendezett ingyenes helyi levendulafesztivál sikere. Cziráki Barbara, a Hazai Provence vendégház tulajdonosa a levendulás élmények mellett sok lakberendezési ötlettel, tanáccsal várta az érdeklődőket, akik reggeltől estig folyamatosan érkeztek hozzá.

A fesztiválon nyitva volt a hamisítatlan franciás hangulatot árasztó vendégház minden helyisége, a vintage, shabby chic stílus kedvelői rengeteg ötletet meríthettek, töltekezhettek a jó ízléssel berendezett szobák, apartmanok láttán.

Egész nap nagy volt a nyüzsgés a vendégház udvarán Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az udvaron a most annyira divatos krétafestékekkel, a bútorfestéssel ismerkedtek sokan szakértő segítség mellett. Tortatálak, kisszékek kaptak új ruhát az egyszerű, de annál mutatósabb és gyorsabb festési technikának köszönhetően. A gyerekek a babaház titkait fedezték fel, mások levendulabuzogányt kötöttek, koszorúkat állítottak össze a francia gyógynövényből.

A kert hatalmas levendulásában 800 virágzó tőről szedhettek csokrokat a vendégek, akiket levendulás finomságok is vártak a frissítőportán. Eperkrémlevest kínáltak a háziak levendulás tejfölhabbal, levenduladzsemmel töltött palacsintát kóstolhatott bárki, és a nagy melegben kapósak voltak a levendulás szörpök is. A gasztronómiai különlegességekről a háziasszony ügyes kezű őstermelő édesanyja gondoskodott.

Faláda mint konyhai tároló

Barbarától megtudtuk, hogy az érdeklődők többnyire lakberendezési tanácsokért fordultak hozzá a fesztiválon, a legtöbben a régi parasztház felújítása, a szigetelés mikéntje felől kérdezték. Sokakat érdekeltek a festési technikák, az öreg bútorok felújításának lehetőségei. Többen fotókon örökítették meg az eredményt, hogy inspirációt merítsenek. Volt, aki nem titkolta, hogy Barbara példájából erőt gyűjt egy hasonló kezdeményezéshez, hogy megvalósítsák régi álmukat, egy öreg ház az elődökhöz méltó módon való felújítását. Mindehhez használják a könyvet is, amelyben a háziasszony a parasztház megvásárlásától a felújítás befejeztéig vázolja a fázisokat, sok ötlettel, tanáccsal, fényképpel.

Cziráki Barbara terveiről is beszélt lapunknak. Megtudtuk, hogy ősszel egy étterem kialakításán dolgoznak majd a háznál, valamint a szálláshelyek bővítése ugyancsak aktuális lesz hamarosan.

Amint arról korábban írtunk, a panzió Veszprémben élő, webdesigner szerkesztő és oktató tulajdonosa a faluban egy meglehetősen rossz állapotú kőházat vásárolt meg, abból alakíttatta ki aztán nagyjából egy év alatt a mai épületet. Sokat számított a munkák során kreatív szakmája, valamint az a tény, hogy a lakberendezés a hobbija. Már a ház felújítása előtt is előre látta, miből mit lehet majd kihozni. Az előzetes tervekkel szemben a családi nyaraló helyett gyönyörű vendégház lett az épületből.

A házat viszont csak provence-i stílusban tudta elképzelni, hiszen kedveli az ódon francia kőfalakat, a kissé rideg egyszerűséget, régiességet. Ugyanakkor szeretett volna a ház régi arcából megőrizni mindent, amennyit csak lehetett.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

 

Barbara a családtagokkal együtt maga is aktívan kivette részét a munkából, amikor kellett, például szervezett, tárgyalt a szakemberekkel, aztán festett, lakkozott, bútorokat szerzett be és újított fel. Antikolt, többnyire krétafestéket használva, hiszen azzal a legkönnyebb dolgozni. A ház udvara ugyancsak provence-i stílusban újult meg, sok kővel, hortenziával, kerámiával és persze az elengedhetetlen levendulával. Utóbbiból valóságos ültetvényt telepítettek, Barbara őstermelő édesanyja pedig feldolgozza a termést szörpnek, lekvárnak.

Azonban mindezt még lehet fokozni, a rátermett fiatalasszony sokoldalúságáról tesz tanúbizonyságot az, hogy könyvet írt a ház felújításáról. Nem volt kérdés számára már a kezdetekkor sem, hogy megörökíti élete nagy munkáját. A folyamatok felől érdeklődő, hasonló cipőben járó ismerősei tanácsokat kértek tőle, így aztán fényképezett és írt is, hogy elkészüljön a kötet.

Forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva