likeBalaton.hu | 2022.06.09. 10:00
Hétvégén utcaszínházi fesztivál Kapolcson: jön Bondoró Fesztivál
Nemzetközi kavalkád vár Kapolcs utcáin, hazánk egyetlen utcaszínházi fesztiválján.

Magyarország egyetlen utcaszínházi fesztiválja igazi multikulturális szórakozással indítja be idei nyarat.

Hétvégén nyit a negyedik Bondoró Fesztivál

Ebben az évben a korábbiaknál is színesebb programkínálattal készülnek a fesztiválszezonra a Bondoró szervezői. Június 10. és 12. között önfeledt karneváli hangulattal, gólyalábas és marionett előadásokkal, újcirkuszi produkciókkal, továbbá artistákkal és óriásbábokkal, valamint koncertekkel és vásári portékákkal várják a látogatókat egy vidám, nyárindító hétvégére.

Fotó: Bondoró Fesztivál hivatalos

 

Nemzetközi kavalkád Kapolcs utcáin

A Veszprém-Balaton 2023 EKF programjainak sorát bővítő utcaszínház fesztivál ebben az évben nagyot lépett a nemzetközi porond irányába, ugyanis júniusban minden eddiginél színesebb repertoárt mutat be, nem csak az előadások, de az őket képviselő nemzetek tekintetében is.

A Bondoró Porond ez alkalommal egy valódi multinacionális színtérré változik, ahol többek között belga, olasz és spanyol előadók is játszanak majd a közönségnek. Itt lép fel az olasz Katastrofaclown (azaz Andrea Fedi), aki folyamatosan váratlan és vicces helyzetekbe sodorja a nézőket. Emellett a szintén olasz Compagnia Lannutti & Corbo gólyalábas attrakcióját, valamint a Pyròvaghi látványos tűz showját is itt köszönthetjük. Mindhárom előadás az Olasz Kultúrintézetnek köszönhetően utazik a Bondoróra. Természetesen hazai utcások is bekerültek a porond nemzetközi felhozatalába: a BAB Társulat, a Bánfalvy Stúdió – TeátRum Trapptop és a Langaléta Garabonciások, továbbá a Kajárpéci Vízirevü is megjelennek egy-egy program erejéig. De lesz itt utópisztikus elképzeléseket bemutató belga műsor is, Alessandro Carocci jóvoltából, aki a Wallonie-Bruxelles International képviseletében lép fel a Bondorón.

A Tűzmadarak Cirkuszcsoport is megjelenik ezen a helyszínen.

Lesz itt Egy utca só, de feltűnik a Proper Mess is. Ez évben a Bondoró Főnixmadarát is ők készítik és mutatják be a fesztivál nyitófelvonulásán. De a már hagyományosnak számító főnixégetés keretében is ők búcsúztatják a fesztivál totemállatát a vasárnapi napon.

Fotó: Bondoró Fesztivál hivatalos

 

Spanyol, francia, belga és olasz zenészek is fellépnek

Nem kevésbé nemzetközi kínálattal várja a közönséget a tavaly új helyen berendezkedő Bondoró Színpad is. A színpad nyitókoncertjét egy ötfős nemzetközi produkció adja. A Rumbaristas formációt spanyol, francia, belga és olasz gyökerekkel rendelkező zenészek alkotják. A zenekart a katalán származású rumbás Willy Fuego és a francia-olasz-lengyel Thomas Morzewski trombita/billentyűs alapították. Csatlakozott hozzájuk a belga Roel Poriau (dob) és Thomas De Smet (basszus), az egykori belga világzenei díjas Think of One együttes korábbi tagja.

Fotó: Bondoró Fesztivál hivatalos

 

Ám a rendkívüli harmonikás, hegedűs Nele Paelinck sem maradhat ki. A Flamand Kulturális Intézet által támogatott koncerten a latin íz és a balkáni nosztalgikus szenvedély színes keverékét mutatja be a zenekar a közönségnek. A nézők ezt követően az osztrák Flame Rain Theatre tagjai láthatják péntek este, akik egy lélegzetelállító tűzshowt mutatnak be, méghozzá az Osztrák Kulturális Fórum képviseletében. Idén a Bondoró Színpadon mutatkozik be a Létra Kulturális Egyesület is, az Ab Ovo című előadással. A spanyol Cervantes Intézet közreműködéséből itt láthatjuk Marta y Eva előadását is. A La Prima egészen közelről vizsgálja a kapcsolatokat, barátságokat. Különleges koncerttel készül az idei évre a Zuboly is.

Fotó: Bondoró Fesztivál hivatalos

 

Légtornász-bemutató is lesz Kapolcson

Lesz még légtornász-bemutató Aleska Aeriallel, valamint Árnyak a Porondról címmel cirkuszi meséket is láthatunk az Időutazók Társulat előadásában, ami a Bondorón debütál. Napközben több ízben is kipróbálhatjuk a tehetségünket, ugyanis a Bondoró Színpadnak helyet adó Kecskekő Sátorhely tágas mezején zsonglőr játszóházat rendez be a Tűzmadarak Cirkuszscsoport, Gyertyán Balázs Bezs bevezet minket a bűvészet pszichológiájába, de lesz itt bűvész workshop is, amit a Circus Variete Great Stories of Budapest csapata tart. A zárókoncertet pedig a Los Orangutanes kompániája adja a színpadon. A zenekart kipróbált, veterán zenészek hívták életre. Az Irie Maffia, a Zuboly, a Paso, valamint a Besh o droM és az Anselmo Crew tagjaiból verbuválódott csapat rövid idő alatt a táncolni vágyó magyarok kedvencévé vált.

Aleska Aerial
Fotó: Bondoró Fesztivál hivatalos

 

Az ukrán-magyar kooperációban működő Ptah Theater előadása is látható lesz

A finom dallamok és páratlan borok szerelmesei is megtalálják a kedvükre valót a Bondorón. A Bordűr Bor-és Művészeti Páholy ez alkalommal is Balaton-felvidéki borokkal, borkóstolókkal és más ínyencségekkel (például gin masterclassal) várja a fesztiválra látogatókat. A nagyobb elmélyülést igénylő programok és kifinomult stílusok helyszínén idén olyan előadók lépnek fel, mint például Csemer Boglárka (Boggie), a You, vagy a Valami Swing zenekar. Itt hallhatja a közönség Szász Veronika és Bata István duóját, a VENIt, illetve Németh Juci és G. Szabó Hunor kettősét is. A Bordűrben ad jazzkoncertet a Borbély Mihály Quartet, illetve az Edina and Friends (RO) zenekar is. Utóbbi a Kolozsvári Magyar Napok képviseletében mutatkozik be az idei Bondorón. A Cseh Centrum támogatásában szombaton DJ Gadjo is ezen a helyszínen lép fel.

 

A vasárnapi záróakkordot Beck Zoli önálló szerző estje adja, ahol régi és új dalok is felcsendülnek majd. A Bordűr a kisebbek számára is tartogat programokat: Rutkai Bori Bandája a Zsebtenger partján található Kukutyin városkába kalauzolja őket, ahol jó szomszédságban élnek a mesebeli és a valóságos lények.

A MeseKertben a gyerekeknek kínálnak több tucatnyi színes programot

A Bondoró kifejezetten családi fesztiválként aposztrofálja magát. Így nem kérdés, hogy számos olyan programot is megtalálunk a kínálatában, ahol kicsik és nagyok együtt szórakozhatnak a fesztiválon.

A MeseKert ebben az évben is a legkisebbek birodalmaként tér vissza.

Három napon át báb- és meseelőadások egész sorát kínálják itt kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Bemutatkozik az Illaberek Bábszínház, horgász hétvégét tart Keresztény Tamás és Nagy Petra, fellép a Kámfor Bábszínház, Kacor királyt hozza el nekünk a HolddalaNap Zenekar, a piros tengeralattjáróval érkezik a BAB Társulat. Itt láthatjuk a Majoros Ági Bábszínház Százszorszép Bóbiskáját, valamint a Griff Bábszínház előadását is. Danny Bain, Écsi Gyöngyi, valamint a Mikropódium Családi Bábszínház is fellép ebben az évben, ez alkalommal a Kövér Béla Bábszínház is itt rendezkedik be. Betyárvilág című vásári bábjátékuk a gyermekkort eleveníti meg.

Rutkai Bori Bandája
Fotó: Bondoró Fesztivál hivatalos

Három bábszínész óriási árnyakat vetít a MeseKert kőfalára

Szombaton több ízben is megtekinthetjük a belga Théâtre du N-ombrîle bábelőadását, amelynek keretében három bábszínész óriási árnyakat vetít a MeseKert kőfalára. Az Animalia című különleges árnyékszínház a Wallonie-Bruxelles International támogatásából érkezik idén a Bondoróra. A Pajtába pedig a Miskolci Csodamalom Bábszínház kiállítása rendezkedik be. A bábokból rendezett tárlat számba veszi a különböző bábtípusokat a marionettől a kesztyűs bábokon keresztül az árnyjátékig, s mesél a bábok születéséről is.

 

Fotó: Keszey Ágnes

 

A felnőtteket sör- és pálinka-kóstolók is várják

A Torkolat – Sörkert idén is a bohém hangulatot biztosítja a jelenlévőknek. Ezen a helyszínen különféle sör- és pálinkakóstolókon vehetünk majd részt, miközben fiatalos művészeti programok és pezsgő koncertek váltják egymást. A Torkolatban lép fel Pribojszki Mátyás és Szász Ferenc duója, a Grunting Pigs.

Grunting Pigs
Fotó: Bondoró Fesztivál hivatalos

 

Rock ‘n’ roll és afropop is szórakoztatja a Bondoró látogatóit

Érkezik a Crazy Daizy Jug Band, valamint az Esztám Band és Henzee & Hanzee kettőse is. Itt ad koncertet a Fran Palermo Special is. A zenekar stílusa sok különféle műfajt érint az indie-től a rock and rollon át az afropopig, mindez az ütősökkel, fúvósokkal és billentyűssel megdobott mediterrán hangulattal fűszerezve. Egyedi, összetett hangzásviláguk talán annak is köszönhető, hogy négy nemzet – magyar, spanyol, kubai, görög – gyermekei hozták magukkal és gyúrták egybe zenei kultúrájukat. Ezen alkalommal egy intimebb négy fős felállással fognak fellépni. Szólókoncertet ad a Papaver (azaz Szendrey-Nagy Olivér) és a Kistehén Tánczenekar alapító tagja, Dorogi Péter is, aki akusztikus műsorában munkásságának legfontosabb szerzeményeit adja elő, Itt koncertezik az Ivan and the Parazol zenekar dalszerző párosa, Balla Máté és Vitáris Iván is, akik új dalaikat teljesen akusztikus formában mutatják be a Bondoró közönségének.

Fran Palermo
Fotó: Bondoró Fesztivál hivatalos

 

Bővül a workshopok és állandó programok kínálata is

A Babra Műhelyben Gabiga kézműves műhelyében, a Bánhidi Krisztina nemezelő és kalligráfia workshopjában, valamint Fekete Dóra bábkészítő műhelyében is alkothatunk a hétvége folyamán. Szintén itt rendezkedik be idén Papito, az argentin bohóc is, aki ez alkalommal

cirkuszi kalligráfia workshoppal várja az érdeklődőket.

A workshop azoknak a nagyobbacska gyerekeknek, illetve szüleiknek, felnőtteknek szól, akiket érdekel a kalligráfia, van némi kézügyességük és türelmük, hogy jó néhány órát eltöltsenek egy szépséges felirat elkészítésével. De Réthy Orsi mozgó műhelyében kerámiázásra is lesz lehetőség. A Gulipánia alkotóműhelyből haza is vihetjük kész tárgyainkat.

Fotó: Bondoró Fesztivál hivatalos

 

A Bondoró sajátossága, hogy a kapolcsi utcákat és tereket programhelyszínekké varázsolja. Szinte minden pillanatban történik valami, ami mosolyt csal az arcokra. Nem lesz ez másként ez alkalommal sem. A fesztivál hétvégéje az egyszeri és megismételhetetlen pillanatoké, testközelből tapasztalhatjuk meg az utcai művészetek erejét, eleven momentumait. Érkezik Mimuido, a művészet udvari bolondja, Patakparti Kiállítást láthatunk a BubutimArt Kerámia, a Pipacs Kerámia, valamint Szurdi Éva alkotásaival, Kádár Ferkó Fotószínházában a korabeli életkép szereplőivé válhatunk.

Az utcákat járva lépten-nyomon találkozhatunk Danny zenemasinájával.

Erre a néhány napra ismét megelevenednek a Bondoró saját figurái is: életre kelve járnak-kelnek a kapolcsi utcákon. De nem csak velük találkozhatunk az idén. A Cseh Centrum jóvoltából összefuthatunk a víz alatti világ ragyogó lakóival is, akiket a cseh V.O.S.A Theatre tagjai keltenek életre. Emellett ott lesz a Bondorón a szerb Mirror Couple is, akiknek kézzel készült jelmezeit számtalan kis tükör borítja. Vasárnap velük is bármikor összefuthatunk Kapolcs utcáit járva.

Mirror Couple
Fotó: Bondoró Fesztivál hivatalos

 

S ha már kulturális sokszínűség: kár lenne kihagyni a Hole In Group nemzetközi játékait, melyek zömét kimondottan utcákon, parkokban szokták játszani. Jellegük alapján akár magyar népi játékok is lehetnének a francia petanque, a finn mölkky, az amerikai kanjam frizbi, a német kornhole, az indiai carrom, a kanadai crokinole és társaik. Ezeket a célzós, dobálós ügyességi sportjátékokat gyakorlás nélkül is azonnal és sikeresen élvezheti bárki, kortól függetlenül. A felhőtlen szórakozás a Bondorón idén is garantált.

 

Színes és varázslatos bondorói hangulatok

 

2000 program? Igen, rád vár a Művészetek Völgyében Kapolcson

 

Világhírű énekesnő érkezik a Paloznaki Jazzpiknikre

 

 

Nyitókép: Penovác Károly/veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva