Szaniszló Hajnalka | 2023.07.19. 12:00
Környezetvédelmi meseelőadás a Balaton jövőjéért
A balatoni strandokon mutatják be a Szörnyek és Sellők című, játékosan szemléletformáló gyerekdarabot.

A könyv után, – amely A balatoni kacsavész címmel jelent meg – meselőladás készült Hany Istók és barátai történetéből, akik a gyengélkedő Balaton segítségére sietnek. A meseelőadás a Balaton megmentésére hívja fel a gyerekek figyelmét: játékos formában mutatja be a tó értékeit. A darabról Ernhaft Attila, az Art-Színtér ügyvezetője, a Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítvány gazdasági igazgatója mesélt.

– Mitől különleges a Szörnyek és Sellők, valamint a mesekönyv?
– A gyerekek kendőzetlenül elmondják, ha valami tetszik nekik és persze azt is ha nem. De talán pont ezért a legjobb nekik készíteni egy művet, amelyben valóban örömüket lelik. Jeney Zoltán nevéhez számos nagysikerű könyv kötődik. Tudja, hogy mi kell a gyerkőcöknek ahhoz, hogy valóban elszabaduljon a képzelőerejük olvasás közben.

Fotó: Szörnyek és Sellők hivatalos

Fotó: Szörnyek és Sellők hivatalos

 

– Hogyan lehet megmenteni a Balatont?
– Valóságos probléma áll a történet középpontjában: ha nem vigyázunk a Balatonra, a tó bajba kerül. Kipusztulnak a nádasok, az állatoknak nem lesz élelme és nem marad hasznos vízfelület. Ezeket a problémákat kellett a gyerkek szája íze szerint tálalni és megoldást találni rá. Az író ezt is remekül oldotta meg. Hany Istók mindenféle cseles tervet eszel ki, hogy megállítsa a pusztulást, melyhez az Európában élő Sellőket és egyéb mitikus lényeket hív segítségül.

– A gyerekek hogyan fogadják a darabot?
– A könyvbemutatót követően gyorsan elterjedt, hogy tartalmas és szórakoztató lett. Ehhez számos egyéb programmal készültünk, így rendeztünk rajzversenyt is, amelyre több mint ötszáz pályamű érkezett. A darabot májusban mutattuk be a Gizella Napokon belül a Gyerekkertben és hatalmas volt a siker. Számtalan szülő jött oda a végén és köszönte meg, hogy ilyen tartalmas előadást láthattak, sőt többen elmondták, hogy az ő gyerekük nem szeret végigülni előadásokat, de itt el sem mozdult a székről.

A gyerek végig a darabbal együtt éltek, a dalokra táncoltak, a végén a taps rendben pedig már a színészekkel együtt állva ünnepeltek.

Fotó: Szörnyek és Sellők hivatalos

Fotó: Szörnyek és Sellők hivatalos

 

– Mit tartalmaz az előadáshoz kapcsolódó ökológia szemléletalakító oktatási program?
– Deli Kitti kolléganőnk, az elmúlt időszakban több mint negyven iskolában járt és több mint ezerkétszáz gyereknek tartott szemléletformáló foglalkozást. Az alapoktól – a növények és az élővilág megismerése a Balatonban –, a problémákig dolgozták fel a könyv alapján a különböző ökológiai témákat. Kittinek vagy egy varázsbőröndje, amelyben a teljes oktatási anyag játékos formában megtalálható.

Fotó: Szörnyek és Sellők meseelőadás hivatalos

 

– Jeney Zoltán író hogyan kapcsolódik a Balatonhoz?
– Jeney Zoltán első saját nagyregénye a Rév Fülöp volt, ami Balatóniában játszódik. Nyilván az áthallás egyértelmű. Amikor Oszkó-Jakab Natália az Alapítványunk elnöke kitalálta a projektet teljesen egyértelmű volt, hogy Jeney Zoltánnak kell megírnia a mesekönyvet és a színdarabot is. Baranyai András illusztrátor pedig olyan látványvilágot állmodott meg a könyvben, amelyből a díszlet- és jelmeztervezőnk, Rákay Tamás könnyen tudott dolgozni.

Fotó: Szörnyek és Sellők hivatalos

Fotó: Szörnyek és Sellők hivatalos

 

– Mennyire előnyös helyszínként a balatoni strand?
– Izgalmas és nehéz feladat, de a darab a szabadtéren is jól mutat. A háttér gyakran a Balaton. Ez az első alkalom, hogy Art-Színtér nem hagyományos, színházi körülmények közé készít előadást, de aki eljön a strandokra úgy érzi majd, mintha a kényelmes színházi fotelben ülne. A nyolc színész több mint huszonnégy karaktert játszik, tehát számos öltözés, átalakulás megy a színfalak mögött.

Fotó: Szörnyek és Sellők hivatalos

Fotó: Szörnyek és Sellők hivatalos

 

– Milyen zenei aláfestéssel dolgoztok?
– A zenéket Náray Erika és Berdisz Tamás készítette, Gábor Márkó közreműködésével. A művészeink egy tíztagú tánckart is kíváltanak. A zenei betétek segítenek a gyerekeknek értelmezni az adott jelenetet.

Fotó: Szörnyek és Sellők hivatalos

Fotó: Szörnyek és Sellők hivatalos

 

Az előadások helyszínei és időpontjai

2023. július 29. – Kapolcs, Művészetek Völgye Fesztivál 10:00
2023. augusztus 03. – Révfülöp 11:00
2023. augusztus 04. – Vonyarcvashegy 11:00
2023. augusztus 05. – Balatonberény 11:00
2023. augusztus 06. – Zánka 16:00

Fotó: Szörnyek és Sellők hivatalos

Fotó: Szörnyek és Sellők hivatalos

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: Szörnyek és Sellők hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva