likeBalaton.hu | 2022.02.09. 14:00
Némafilmhez filmzenét! pályázatot hirdet a Művészetek Völgye
Filmzeneíró-pályázatot hirdet a Művészetek Völgye Fesztivál és a Nemzeti Filmintézet.

Álmodja filmzenét régi magyar némafilmekhez

Ma már szinte elképzelhetetlen egy film zene nélkül, hiszen a dallamok, a hangok segítenek eligazodni a történetben, megadják a film alaphangulatát. Általuk könnyebben érezhetjük a főhős örömét és bánatát, de egy baljós zenének köszönhetően akár már előtte tudhatunk a közeledő veszélyről is. Most a Némafilmhez filmzenét! pályázat során a Művészetek Völgye Fesztivál és a Nemzeti Filmintézet ismét arra invitálja a zeneszerzőket, hogy álmodjanak filmzenét régi magyar némafilmekhez.

A fellépési lehetőségek mellett az első két helyezett pénzjutalmat is kap.

Fotó: Dohi Gabriella/Művészetek Völgye hivatalos

 

Két némafilm keresi a hozzájuk illő tökéletes filmzenét

A Művészetek Völgye Fesztivál és a Nemzeti Filmintézet harmadik alkalommal hirdeti meg a Némafilmhez filmzenét! pályázatot, amire a kijelölt filmek 5-5 perces részleteire írt zeneművel lehet jelentkezni.

A zenének a cselekményt szorosan követnie kell, azt aláfestve, hangsúlyozva.

A szakmai zsűri a filmrészletre írt zenéket bírálja el és filmenként két, azaz összesen négy alkotást juttat tovább a döntőbe. A kiválasztott zeneszerzők lehetőséget kapnak arra, hogy a teljes film zenéjét megalkossák és filmvetítéssel egybekötve, élőben mutassák be a művüket a 31. Művészetek Völgye Fesztiválon, majd a Magyar Zene Házában.

 

A leányasszony és az A halál után című filmekhez lehet zenét írni

A szervezők két, immáron több, mint százéves magyar némafilmet választottak ki. A leányasszonyt (1918) és A halál utánt (1920), amelyeket annak idején zongorakísérettel vagy zenekarral mutattak be a közönség előtt, élőben biztosítva a filmek zenei aláfestését. Ezt a régi filmes hangulatot idézi majd meg a Művészetek Völgyében tartandó bemutató is.

 

A filmeket négyfős szakértői zsűri bírálja majd el

Kurutz Márton, a Nemzeti Filmintézet gyűjteményi és kutatási menedzsere, Pacsay Attila, zeneszerző, Sárik Péter, zongoraművész és Zsoldos Dávid, a Papageno alapítója.

A pályaműveket április 11-ig várják.

– Nekem ez az első ilyen pályázatom volt és csodák csodájára sikerült is megnyerni. Megtisztelő volt, mert még sosem volt alkalmam némafilmhez filmzenét készíteni. Egy szál harmonikával vezényeltem le az egész vetítést az elejétől a végéig, amire nagyon büszke vagyok. Amúgy is a mai felfogással egy

némafilmre filmzenét írni igazán egyedülálló feladat, szöveg és dallam nélkül, hatalmas szabadságot ad

– mondta Szabó Ádám a yesyes zenekar frontembere, a 2020-as pályázat egyik nyertese, aki Az utolsó éjszaka című filmhez írt filmzenét.

Az előző évek fellépői a jutalmon és a bemutatón túl más felületen is előadhatták zeneművüket, így jó kiugrási lehetőség fiatal zeneszerzők számára is. A pályázati felhívás a fesztivál oldalán érhető el.

További jó hír a filmrajongóknak, hogy az együttműködés keretében most az első ötezer jegyvásárló Filmio kupont kap ajándékba, amellyel egy hónapig ingyenesen válogathat a hazai filmek közül.

 

Nyitókép: Dohi Gabriella/Művészetek Völgye hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva