likeBalaton.hu | 2023.03.03. 18:00
Szerezz zenét némafilmhez!
A régi mozik hangulatát idézi meg a Némafilmhez filmzenét! a Művészetek Völgye és a Nemzeti Filmintézet közös pályázata, ahol a filmvetítést élő zene kíséri. A 2023-ban már negyedik alkalommal meghirdetett pályázat arra invitálja a zeneszerzőket, hogy engedjék el a fantáziájukat és régi magyar némafilmekhez alkossanak kísérő zenét. A pályázat idén először külföldi alkotók számára is elérhető.

A Némafilmhez filmzenét! pályázatra az alkotók két magyar némafilm 3-4 perces részleteihez írt zeneművel jelentkezhetnek. A zenének a cselekményt szorosan követnie kell, azt aláfestve, hangsúlyozva. A szakmai zsűri a filmrészletre írt zenéket bírálja el és filmenként két, azaz összesen négy alkotást juttat tovább a döntőbe. A kiválasztott zeneszerzők lehetőséget kapnak arra, hogy a teljes film zenéjét megalkossák és filmvetítéssel egybekötve, élőben mutassák be a művüket a 32. Művészetek Völgyében, július 21-30. között.

Forrás: Művészetek Völgye

 

A Veszprém Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa által támogatott Művészetek Völgye idén kibővíti a pályázók körét az EU tagállamok zeneszerzőire, így az EU teljes területéről várnak pályázatokat. A fellépési lehetőségen túl az első két helyezett pénzjutalmat is kap, továbbá a legjobbnak ítélt alkotás szerzőjétől a Nemzeti Filmintézet megvásárolja a művek jogát és az általa megírt zenével kerül fel a film a FILMIO felületére.

A két kiválasztott némafilm részlet a Dódi karrierje és a Mackó úr kalandjai, kettő, száznál is öregebb remek bohózat, amelyekben szerepet kap a Balaton is.

A filmeket négyfős szakértői zsűri bírálja majd el: Kurutz Márton, a Nemzeti Filmintézet gyűjteményi és kutatási menedzsere, Pacsay Attila, zeneszerző, Sárik Péter, zongoraművész és Zsoldos Dávid, a Papageno alapítója. A pályaműveket április 10-ig várják.

Forrás: Művészetek Völgye

 

PÁLYÁZAT RÉSZLETEI:

Választható filmek:

Dódi karrierje (1914):
https://youtu.be/DfYkS1j9q5I

Mackó úr kalandjai (1921):
https://youtu.be/8dsUfcJgPSY

A pályázati felhívás ezen a linken érhető el, a jelentkezési lap pedig ide kattintva található.

Összefoglaló a 2020-as bemutatóról:
https://youtu.be/I-ATRTpNBgk

A Petőfi Tv beszámolója a 2022-es bemutatóról:
https://www.youtube.com/watch?v=k3A-tuyQnkw

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

Forrás: Művészetek Völgye
Nyitókép: Művészetek Völgye

 



Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva