Geotúra Vigántpetend és Kapolcs kincseinek nyomában
Helyszín Kapolcs, Kossuth utca 48
Időpont
A várva várt Művészetek Völgye július 25-én, kedden kezdetét veszi, és az esemény keretein belül egy geotúra is elindul. A felfedező út során Kapolcsot és Vigántpetendet kapcsolják össze egy, a látványosságokban gazdag túrával.

Az első állomás Kapolcs, ahol a Falumalom (eredeti nevén Szeller-malom) fogadja a túrázókat. A malom, amely az eredeti állapotába lett visszaállítva, bepillantást nyújt a működő malom izgalmas kulisszatitkaiba. Ezzel az időutazással a Malmok Völgyének múltját ismerhetjük meg. Ez a rövid, de rendkívül értékes beltéri program után két kapolcsi templom, az evangélikus és a katolikus következik, illetve megtekintünk két temetőt is, melyekben a zsidó és keresztény kultúrák találkozása rajzolódik ki.

A túra folytatásaként, pár lépésnyire találjuk magunkat a falu mögött megbújó Csórom-pusztán, ahonnan gyönyörű „inverz” panoráma tárul elénk. Az ezen a területen található inverzió jelenségének magyarázata a helyszínen lesz elérhető. Ezen a kevésbé járt, de annál izgalmasabb útvonalon haladunk tovább Vigántpetend irányába.

Vigántpetendre érkezve, a Templom-dombon számos érdekes látnivaló vár ránk, többek között a zenélő kövek és a különleges fa- és kőszobrok, melyek az ősi hitvilágot tükrözik.

A túra vége felé, visszatérve Kapolcsra, a Kertek alatt sétálunk majd, ahol a tanösvényen található, elhagyott, de még álló malom épületeket fűzi fel a túraútvonal. Itt megtudhatjuk a Fejfájós-kút nevének eredetét, az irodalom szerelmesei pedig szép versekkel találkozhatnak egy faragott kopjafán.

 

Előzetes bejelentkezés szükséges: előző nap 16.00 óráig

A túra legalább 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 30 főt tudnak fogadni.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a túránk előzetes csoportos bejelentkezés esetén egész évben megrendelhető!

Túra nehézségi foka: közepes

Találkozás helye

Helyszín: Kapolcs és Vigántpetend
Ár: térítésmentes + faluprogram 500 Ft/felnőtt; 200 Ft/gyerek
Találkozó helye: Kapolcs, Pajta Színház parkolója GPS: 46.955312, 17.606730
Találkozó ideje: 2023. július 25. (kedd) 9:00 óra
Időtartam: Faluprogrammal 4-5 óra
Táv: 8 km

Jelentkezés és részletes információ:
Sárdy Julianna
ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető
+36304910061
sardyjulia (@) bfnp (.) hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva