Hétforrás geotúra Kapolcsról
Helyszín Kapolcs, Kossuth utca 48
Időpont
Július 26-án (szerda) a Kapolcs felett emelkedő vulkánbirodalomba kóstolhatunk bele, majd a „hétforrás” szépséges világát fedezhetjük fel. 

Július 26-án, szerdán a Művészetek Völgye résztvevői és érdeklődők egy olyan geotúrára invitálódnak, ahol a természet történetének gazdag lapjait forgathatják végig. A Kapolcs felett emelkedő vulkánbirodalom megannyi titka tárul fel, majd a „hétforrás” csodálatos világát is felfedezhetjük. Jelentkezni az előző nap 16 óráig lehet, a túra ingyenesen látogatható.

Túránk a Malmok Völgyének központjából, Kapolcsról indul, ahol az Eger-víz hídján átkelve először a környező falvak egykori malmosságát, kézműves iparát, és a tájba simuló templomait idézzük meg.

Az útvonal a Király-kő bazaltoszlopai felé vezet, ahol az ösvényt mesterien felrakott kőkerítések, és meredek löszfalak szegélyezik. A jégkorszakok és a bazaltvulkánosság korába nyerhetünk beavatást, miközben 5 millió évet utazunk vissza az időben.

Az egykori lávató, mely a hátunk mögött húzódó földvár sáncaival emlékeztet minket a múltra, peremén állva lenyűgöző panoráma tárul elénk: a Dörögdi-medence termékenységét kínáló táj, és a körülötte sorakozó hegyek.

Továbbhaladva, a megszelídült vulkánok fennsíkján kalandozunk, ahol az egykori legelőerdők öregfái, az erdők mélyén rejtőző itatókút, és a lösztakaróba bevésődött árkok a környezet lenyűgöző elemei. Itt találkozunk a fekete vizű, bazaltos felszínbe süppedő tavacskák világával is.

A túra során egy vadregényes szekérúton ereszkedünk le a fennsíkról, ahol lenyűgöző kilátópontok és a robbanásos bazaltvulkanizmus lenyűgöző sziklafalai várják a kirándulókat.

A Sárfé hegyoldalán érjük el a Kis-kút természetes forrását, mely hatalmas bükkfa gyökerei közül tör elő. A szomjazóknak a közelben található foglalt forrás friss vizét ajánljuk.

A túra csúcspontja az utolsó szakaszban található: a fennsík lábánál, az Eger-víz mentén a Hétforrás különleges világába kalauzoljuk a résztvevőket. Mindegyik forrás valami különlegeset, egyedi ajándékot hoz a Fekete-hegy gyomrának különböző tartományaiból. Hogy mit? Az derüljön ki azok számára, akik eljönnek erre a geotúrára!

Ez az esemény egyedülálló lehetőség, hogy bepillantást nyerjünk a természet és a földtörténet csodáiba, miközben megismerjük a kapolcsi régió geológiai és kultúrtörténeti értékeit. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló.
Javasolt: fényképezőgép, távcső.

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni.
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon 16:00 óráig, e-mailben vagy telefonon

Helyszín: Kapolcs
Ár: térítésmentes
Találkozó helye: Kapolcs, Művészvölgy Kúria GPS: 46.955326, 17.606514
Találkozó ideje: 2023. július 26. 9:00 óra
Időtartam: 6 óra
Táv: 12 km

 

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető;
+36 30 491 0061
sardyjulia (@) bfnp (.) hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva