Művészetek Völgye 2022 / 10. nap / 07.31. vasárnap
Helyszín Kapolcs,
Időpont
31. Művészetek Völgye Fesztivál 2022. július 22-31. között, Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpedenden. Közel 2000 program.

KAPOLCS

PANORÁMA SZÍNPAD

21.00 BAGOSSY BROTHERS COMPANY

 

KŐBÁNYA UDVARA

Minden nap Egész nap
HALLGATÓZÓ.NA » KMI
A KMI 12 tavalyi és idei prózaíróinak novelláiból készítettünk hangoskönyveket neves színészek közreműködésével, Hegyi Árpád Jutocsa rendezésében. A hangoskönyvsátor kiváló lehetőséget nyújt egy rövid kikapcsolódásra a fesztivál forgatagából, miközben neves kortárs szerzők novelláit élvezheted.
Relaxálj kortárs prózával, hallgass bele az irodalomba!

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

12.00
Pici and the City
Készítsd el egyedi fesztiválfelsődet a Völgyben a Pici and the City gyerekruhamárka tervezőjével. Válassz egy felsőt, tervezz mintát rá, majd rányomtatjuk egy szupermenő textilfestési technikával közösen! Ajánlott életkor 3+

14.00 KISPÁRNA MESEZENEKAR
Interaktív gyerekkoncert
Interaktív zenés és mesés előadás gyerekeknek. Főszerepben Mandula, akinek történetei során minden törpe fejében felmerülő kérdés válaszra talál.

16.00 NÁGI ÉS BETTI akusztikus koncert
Nagylemez Program

18.30 LÓCI JÁTSZIK

 

MUFLON JAZZ UDVAR

20.30 Sokkal Másabb

22.30
Moonshine Jamboree

 

MOMENTÁN TÁRSULAT UDVARA

13.00 Családi RögvEst | Momentán Társulat
Szórakoztató improvizáció gyerekeknek és felnőtteknek.

15.00 Éjjel-Nappal Momentán Spin off
Mi történt még?! Mi történhetett volna? Kulisszatitkok, izgalmak az Éjjel-Nappal Momentán hétközben megismert szereplőivel.

 


HAGYOMÁNYOK HÁZA FOLKUDVAR

13.00–18.00 Kézműveskedés felnőtteknek – is!
Csíki Család Kézműves Műhelye és a Barkó Kézműves Egyesület: Tarisznyaszövés

14.00 Hagyományos gasztronómia
Novotny Antal
Hogyan nevezzelek? Ételnevek a gasztrokultúrában

15.00 Csámborgó mesék – interaktív játék, muzsika és tánc | Görömbő Kompánia
Mesébe szőtt tánc, táncba szőtt mese

16.00 Zenés népi kvíz | Közreműködik a Bajkó zenekar

17.00 Tánc- és énektanítás: Szatmár
Bajkó zenekar | Tánctanárok: Józsa Tamás és Jávor Katalin, Kovács Gábor, Gál Nóra. Énektanár: Juhász Réka

19.00 Fesztiválzáró folkkocsma és táncház
Bajkó zenekar, tánctanítás a házigazdákkal

 

PETŐFI UDVAR HAJÓGYÁR KAMION

Állandó programok
Merchandise Stand
Hajógyár X Hangfoglaló X Petőfi Irodalmi Múzeum
Itt megtalálhatjátok a Hajógyár, a Hangfoglaló, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum ajándéktárgyait a fesztivál teljes időtartama alatt.

Mindennap

11.00–12.00 Háziáldás-hímzés
Petőfi Irodalmi Múzeum
Petőfi-szövegek részleteit és a háziáldás motívumvilágát felhasználva, de mai üzenetekkel készíthetik el a fesztiválozók a saját házi áldásukat a fesztivál végéig napról napra.

12.30–15.00
Irodalmi kreatív foglalkozások
Petőfi Irodalmi Múzeum
Mindennap más-más tematikájú kreatív foglalkozások – pop-up mese-kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai beszélgetések, mesés nyomdázás, irodalmi témákhoz kötődő kézműves foglalkozások.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

11.00 Olvasgat még ez a gyerek? | IGYIC
Milyen irodalmat fogyaszt az Alfa generáció? Könnyed, reggeli beszélgetés a Mesecentrum munkatársaival.

12.30 Pilinszky és Én
Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska
A magyar kortárs irodalmi tradíció egyik alapkövét, illetve az életművel szorosan összekapcsolódó hit-vallás-spiritualizmus gyönyörűségét viszik közel elektronikával és popzenével az emberekhez.

14.00 Slam Poetry
Költészet? Színház? Rap rímek nélkül? Valahol közöttük…
A slamről soha nem tudta senki pontosan meghatározni, hogy mi, az viszont biztos, hogy a műfaj legrangosabb magyar képviselői érkeznek színpadunkra előadni műveiket.

16.30 PETRUSKA

19.00 DOGGOS | Hangfoglaló Program

 

ÉLTETŐ VÖLGY

Állandó programok mindennap 10.00–20.00
Helyitermék-kavalkád – Ízelítő a Balaton-felvidék kínálatából
A Vidék Minősége – Éltető Balaton-felvidék-védjegyesek termékeinek és szolgáltatásainak színes kavalkádjában őstermelőink, kistermelőink, kézműveseink kínálják portékáikat. A termelők, vendéglátók és alkotók elkötelezett munkája, együttműködése és társadalmi felelősségvállalása a garancia arra, hogy a Balaton-felvidék által kínált termékek és szolgáltatások visszatükrözik a helyi jellegzetességeket, magas színvonalú termékeket, kiszolgálást és programokat kínálva.
A Balaton-felvidék turisztikai kínálatának bemutatása
Virtuális túraútvonalaink a Balaton-felvidék csodálatos tájait, településeit, természeti kincseit, épített emlékeit, látnivalóit, együttműködő védjegyes szállásadóit, vendéglátóit, termelőit, szolgáltatóit fogják össze és mutatják be, miközben számtalan élményt kínálnak a túrázni, kirándulni, kikapcsolódni vágyóknak.
Vásári forgatag és kézműves foglalkozások
Különféle népi játékokkal, táncházzal és vetélkedővel készülünk naponta. Aki betér hozzánk, megtudhatja, mi az a ZSCH, elcsíphet egy kalapos játékot, vagy részt vehet egy rögtönzött népi mesejátékban. Kézműves foglalkozásokat kínálunk „A Vidék Minősége” védjeggyel rendelkező kézművesek, alkotók közreműködésével. Az érdeklődők naponta más-más Balaton-felvidéki kézműves (keramikus, festőművész) segítségével élhetik meg az alkotás örömét.

 

Fotó: Keszey Ágnes/likeBalaton.hu

 

DIABELLI

Mindennap
Kézműves foglalkozás
Batikolás, kavicsfestés, Szörnyek szörnyű könyve
Kipróbálhatunk különböző batikolási technikákat, és haza is vihetünk egy-egy saját készítésű táskát vagy pamutsálat. Elkészíthetjük a Harry Potterből ismert Szörnyek szörnyű könyvét, de nem kell félni, nem harap. Kavicsokat díszíthetünk vízálló festékkel.
Mici terasz: Az előző években megszokott hangtani és optikai program mellett játékos, a tanulást segítő látványos interaktív fizikai kísérletezés fizikusokkal.
Eszterlánc a Tonika: Egyéni zeneterápiás foglalkozások Lencsés Lídia zenetanár-terapeutával, alkalmanként 45 percben, előzetes bejelentkezés alapján. Stresszoldó és autizmus-specifikus foglalkozások.
13.00 Mire jó az iskola, óvoda? Limonádézz velünk!
Alapítványi és Magániskolák Egyesülete munkatársai
Az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete (AME) 1992 óta dolgozik azon, hogy a magánfenntartású köznevelési intézmények részt vegyenek az őket érintő döntések véleményezésében, problémáik megoldásában. Az intézmények képviseletén túl szakmai rendezvényeket és fórumokat is szervezünk, amelyeken a családok is tájékozódhatnak
az őket érintő kérdésekben. 2022-ben a Művészetek Völgye teljes időszaka alatt beszélgetéseket szervezünk és tanácsadást nyújtunk a családoknak.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

10.00 Közös út – összeilleszthető festmény készítése
Kiss Dorottya művészetterapeuta | A foglalkozás során teret kapunk saját egyéniségünk kifejezésére, miközben egymáshoz is kapcsolódunk. A közösen elkészíthető képek a párok, barátok, családtagok összetartozását szimbolizálják.

16.30 Egyensúlyban önmagunkkal – mobil szobrok
Kiss Dorottya művészetterapeuta | Alexander Calder mobil szobrai, amelyek inspirációként szolgálnak a workshop során, tökéletes példái az egyensúly megtalálásának.

 

Fotó: Művészetek Völgye hivatalos

 

KÁLI KUNYHÓ

Mindennap
JÁTSZÓTÉR: Nagy örömünkre minden évben egyre népesebb gyereksereg veszi birtokba a homokozót, ahol jut ár –
nyék a lurkóknak is és a szülőknek is. Sarazás a kerti csapnál, hintában alvás és függőágyban ringatózás.

JÁTSZÓHÁZ: Délutánonként a Játszóház Projekt játékmesterei több mint százféle társasjátékot kínálnak a csoportosan érkezőknek vagy a becsatlakozni vágyóknak egyaránt, és kérhettek akár személyre szabott agytorna-edzéstervet is.

FÓKAMACI BORBÁR: A Balaton-felvidéki borok kedvelői nálunk megtalálják a kedvenceiket, és újabb kedvencekre
lelhetnek, ha részt vesznek a napi borkóstolóban. Mifelénk csilingel a pohár, illatos a zamat, és nem tabu a szóda.

PARÁZSLÓ ÉS HOKEDLI: Változatos gasztrotematikával készülünk, hogy a zöldevők éppúgy megtalálják a kedvükre
való falatokat, mint az elkötelezett húsimádók, legyen szó reggeliről, ebédről vagy vacsoráról.

ESTI MULATSÁG: Az esti koncerteket követően mindenki megtalálja a helyét a forgatagban az örök ücsörgőktől a szilaj ácsorgókig, a kevély ugribugrisoktól a párosan pocolókig. Ja, igen, lesz DJ is. Ne feledd: táncolj, kokettálj, hidratálj!

TÁBORTŰZ: Esténként, az egész napos fesztiválozás után igazán jólesik együtt körbeülni a lángokat, megmelegedni és gyönyörködni a felröppenő sziporkákban. A tűz a barátunk, kérjük, hogy bánj vele tisztelettel. Köszönjük.

A Petőfi TV és Rádió bemutatja: VÖLGYIMPRÓ
Improvizatív minikoncertek naponta 14 órától a Káli Kunyhó kertjében.
Délutáni jam session, ahova a Blue sPot zenekar naponta más-más vendégzenészeket hív szabad rögtönzésre,
legendás bluesok és megzenésített versek feletti összekacsintásra. Nincs főpróba, mindennap premier.

 

KALÁKA VERSUDVAR

10.00 Kerekítő mondókás móka » J. Kovács Judit | Fél óra höcögés és kacagás Kerekítő mondókás-könyvsorozat nyomán 0–3 éveseknek, hangszerjátékkal színesítve J. Kovács Judit drámapedagógus vezetésével

11.00 Ökumenikus istentisztelet
a Művészetek Völgye fellépőinek közreműködésével
Méltó, hogy egy égre nyitott fesztiválon meghajtsuk fejünket az égiek előtt. A fedetlen tér kötelez! Több egyház lelkészeinek áhítata, művészbarátok szolgálata, csend és ige, megpihenés és töltekezés.

13.00
Versműhely » Lackfi János
Több mint tíz éve dübörög a versműhely, az alkotás magányos mestersége igazi közösségi élménnyé robban. Írtunk Toi-Toi-ódát, szotyizós népdalt, PR-menedzser-toborzó nótát, költői ráolvasást, buszra várós hexametert, kosztolányis vasaló-dicséretet, bliccelőknek való Balassi-strófát. Meg vérkomoly szövegeket is.

16.30
Zenés versimpró
» Lackfi János, Kiss Judit Ágnes, Veron és András
Virtuóz versformák és harcos nőiség, vérbeli tanáralkat és vérbeli örökdiák, aki holtig tanulja a világot, annak ezer arcát. Kiss Judit Ágnes klasszikus és lázadó, evilág és túlvilág fáradhatatlan fürkészője. A színpadot Veron és András népi-zsoltáros melódiái építik az égig.

 

19.00 Ti akartátok! Udvarzáró kívánságkoncert » Kaláka, Lackfi János
A Kaláka udvarzáró kívánságkoncertje. Dalt kérni ér! A kívánságokat a fesztivál ideje alatt, a Kaláka Versudvarban kihelyezett gyűjtődobozba kérjük leadni július 30-ig

 

TŰZOLTÓSZERTÁR ÉLŐ GALÉRIA

 

12.00 Völgyes árukapcsolás: meditálsz vagy festesz? » Silye Juli művészetterapeuta
Völgyes árukapcsolás, azaz „Felelsz vagy mersz” mintára ezen a záróalkalmon meditálsz vagy festesz. Míg meditálsz, lefestenek, vagy lefestheted azt, aki meditál. Ezúttal nem beszélgetünk, csak áramlunk…

 

PEST-BUDA UDVAR

10.00–18.00 Varázshangok Játszóház

10.00 Veronaki

11.00 és 13.30 Barista kávébemutató

12.00–18.00 Kézműveskedés az Egyszülős Központ sátrában

12.30 Természetfilm-vetítés

12.30 Minden napra egy mese!
Az Egyszülős Központ mesedélutánja. Mai mesélő: Tarján Veronika énekesnő, meseíró

13.00 Gyerekekről – De most komolyan!
Beszélgetés az Egyszülős Központ szervezésében. Mai témánk: Mi az, hogy egyszülős család? –
Tabuk nélkül az egyszülősökről
Amíg a gyerekek festenek, gyúrnak, rajzolnak, arcot és kavicsot is díszítenek, mi róluk beszélgetünk szakemberekkel és laikusokkal – csupa olyan témáról, ami nekünk, szülőknek a legtöbb fejtörést okozza.

15.00 PEST-BUDA KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉS:
IFJÚ FELTALÁLÓK, ZSENIK, INNOVÁTOROK – SZELLEMI TULAJDON, SZERZŐI JOG, INNOVÁCIÓ, HAMISÍTÁS, ONLINE VILÁG
Felkért résztvevők: Pomázi Gyula elnök, Szellemi Tulajdon NemzetiHivatala, Lábody Péter elnökhelyettes, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, Legeza Dénes főosztályvezető, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, Bendzsel Miklós elnökhelyettes, Magyar Formatervezési Tanács, Horváth Péter tag és munkacsoport vezető, Hamisítás Elleni
Nemzeti Testület, igazgató, ProArt Szövetség a Szerzői Jogokért, Fodor Klaudia Franciska ügyvéd

19.00 LÁTTA
BÁRÁNY BENCE ÉS MÉSZÁROS PÉTER ESTJE
Az előadás 14 éven felülieknek ajánlott.
„Az emberek a megszólalásig hasonlítanak egymásra. Csakis addig, amíg megszólalnak.”
A színház, a költészet és a stand up keveréke: Mészáros Péter, Országos Slam poetry Bajnok és Bárány Bence, többszörös országos dobogós slam poetry előadó legújabb estje kicsit mindegyik műfajból táplálkozik, de egyszerre valami megfoghatatlanul más lesz.
A Látta egy érzelmi hullámvasút a harmadik évezred társadalmának legégetőbb kérdésein utazva, mint a nemi szerepek átrendeződése, a politikailag korrekt fogkrémhasználat, és az, hogy ki a hibás, hogy ha elfelejtjük bevenni a memóriatablettáinkat.
Alkotók-előadók: Bárány Bence és Mészáros Péter | Fény: Lengyel Ákos |Produkciós menedzser: Czveiber Barbara | Rendező: Nagy Márk
Az előadás koprodukció a Trafó Kortárs Művészetek Házával.

 

FILMIO PAJTA MOZGÓ

Mindennap
12.00–19.00 H+ Média
Pluszt viszünk a hétköznapokba! A család valamennyi tagjának szóló, a fotózás, videózás, blogolás és
vlogolás, a podcastek, valamint a közösségi média világát bemutató mini workshopokkal várjuk a látogatókat.

14.30 H+ Média Kulturális Egyesület interjúk
Beszélgetések a Völgy fellépőivel, ismerd meg a tipikus Völgyarcokat és a fesztivál mozgatórugóit

– – – – – – – – –

11.00 K-pop Workshop

12.00 Koreai filmvetítés

14.30
EKF Hangjáték: Házi készítésű hangszerek workshop Danny Bainnel
Foglalkozás gyerekeknek.

17.00 EKF Hangjáték: Ceglédi kanna workshop
Franczia Danival

 

MAGYAR TÁRSASJÁTÉKOS EGYESÜLET

10.00–13.00 és 15.00–18.00 Társasjáték-tanítás a kapolcsi Főtéren

VÉRADÁS

11.00–19.00 » Védőnői rendelő

 

NFI FILMARCHÍVUM

Mindennap
12.00–18.00 A Filmarchívum interaktív
programja gyerekeknek és felnőtteknek
Werktörténet – A magyar mozifilmgyártás 120 éve
2021-ben volt 120 éves a magyar film. A magyar filmgyártás alakulásában a történelemnek éppúgy szerepe van, mint az újító szándékoknak és gondolatoknak. Kiállításunkkal a magyar mozifilmgyártás történetébe engedünk bepillantást.

21.00–00.00
Retró kertmozi a Vegyesbolt falán
Sötétedés után vegyes retróprogram eredeti 16 mm-es kópiáról.

– – – – – – – – – – – – – – –

19.00A Filmarchívum esti vetítése –
BUJTOR 80: Apám néhány boldog éve
1977 | R.: Sim Sndor
Meseszerű történetben emlékezik vissza a fiú apára és családjára, a II. világháborút követő „boldog” évtizedre.

 

HARCSA VERONIKA UDVAR

11.00 Napindító jóga (Saját matraccal!)

12.30 Interaktív énekes workshop Harcsa Veronikával

15.00 Szinnyai Dóri
Léleknyitogató szövegek, léleksimogató dallamok. Csak lélegezz!

16.15 Ringató foglalkozás a legkisebbeknek

16.45
Kapolcsra Yeah – Jazzbalett acélbetétes szandálban

18.00 Balázs Tamás Trió

20.00 Karaván Família
Négy hang, egy család

 

SEGÍTŐ UDVAR

13.00 Alkossunk Együtt!
A Segítő udvar lakói | Kreatívan, integráltan, kortalanul

 

MŰVÉSZETEK ZÖLDJE

Mindennap
10.00–12.00 Roots&Shoots interaktív foglalkozás » Jane Goodall Intézet
Interaktív játékos ismerkedés önmagunkkal, a természettel,
megoldáskeresés a környezetünkben felmerülő problémákra.
(07. 22-én 14.00-tól)

10.00–18.00
Tudományos játszóház » Zöld Zugoly
Herman Ottó munkássága alapján játékos foglalkozások. Téma: halak, vizek, tárgyak, egyéb érdekességek.
Csináld magad! – kézműves foglalkozás » Zöld Zugoly
Hulladékból hasznosat – kreatív kézműves foglalkozás.
Fair trade Kávézó » Zöld Zugoly
Számodra mit jelent a „méltányos kereskedelem”? Mi alapján döntesz a bolt polcainál? Fontos témák egy csésze fekete vagy tea mellett.
Egyedi bevásárlótáska-készítés és ugandai gyöngyékszer-fűzés » Jane Goodall Intézet
Egész nap kézműveskedés az udvarban. Készítsd el egyedi bevásárlótáskádat, vagy fűzz ugandai papírgyöngyékszert magadnak.
Hallgasd meg dr. Jane Goodall reményt keltő történeteit, meséit! » Dr. Jane Goodall
Egy csendes zug Kapolcson, ahol elmerülhetsz dr. Jane Goodall történeteiben, ha letöltöd a hangfájlt a standunknál, vagy ha van időd, meg is hallgathatod helyben.
Természetismereti játékok » Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Kézműves foglalkozás, játékok, információs stand.

– – – – – – – – – – – – – – – – –

Völgyhangulat
Fotó: Művészetek Völgye Hivatalos

12.00–14.00 Vízipisztolycsata » Jane Goodall Intézet

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

10.00-18.00 Legyél Te is Vadonleső! » Vadonleső Program
Interaktív természetvédelmi játékok a Vadonleshető állatok, növények valamint az Év Emlőse: a törpeegér körül.

Kreatív szemétszedés » Rock the Planet
Tavaly elmaradt fotókiállítás: zenészek környezetvédelmi témákban – hulladékból valamit hasznosat

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

10.00–18.00
A magnetit, a pirit és társaik » Kemenes Vulkán Park
Érdekességek a világban előforduló ásványokról. Magnetit az év ásványa. Mindennapi ásványaink. Foglalkozás: vulkánmakett-készítés, kitűzőkészítés, ásványvizsgáló, társasjáték.

10.00–18.00
Ismerkedj meg a Precious Plastic globális műanyagújrahasznosító kezdeményezésével! » Malom projekt
| A fesztivál alatt megismerkedhetnek nálunk az érdeklődők a műanyagújrahasznosítás lehetőségeivel, illetve készíthetnek pengetőt vagy frizbit háztartási műanyag hulladékból

10.00–18.00 Geopark játszóház és Zöldcsiga Völgyismereti Játék » Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, Bakony-Balaton Geopark
Fesd ki a neked tetsző dinóleleteket, készíts kitűzőt, színes denevércsipeszt. Mindeközben egy minivulkán is kitörhet! Ismerd meg Kapolcsot egy kicsit másképp! A standunknál beszerezhető lap kérdéseire válaszolva ajándékot kapsz, ha elég ügyes voltál!

10.00, 13.00, 16.00 Zöld Labor » Zöld Zugoly
Káprázatos kémia – kísérleti bemutatók magyarázattal. Figyelem! Legtöbbje otthon is kipróbálható!

13.00–17.00 Geobotanikai túra Öcs térségében » Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Ind.: Öcs, Katolikus templom (GPS: 47.001298, 17.612644). Táv: 5 km; 4 óra. Jelentkezés szükséges a túrát megelőző napon 16.00-ig! Túravezető: Sárdy Julianna, +36 30 491 0061

Fotó: Művészetek Völgye hivatalos

 

MANK ART PORTA KALAPOS UDVAR

Állandó programok
A velünk élő Petőfi című pop-up kiállítás az udvarban
Kortárs alkotásokban idézzük meg Petőfi Sándor alakját és irodalmi örökségét, ezáltal ünnepelve nemzeti költőnk születésének 200. évfordulóját.
Művészeti könyvespolc
Szeretnél a fesztivál zajától egy kicsit elvonultan olvasgatni? Akkor gyere és ülj be hozzánk, lapozz bele a legfrissebb művészeti magazinokba, kiállítási katalógusokba, és ha valamelyik megtetszik, magaddal is viheted.
Próba szerencse!
Játssz velünk egy kortárs installáció segítségével, töltsd ki művészeti feladványunkat, és értékes képzőművészeti ajándékokat nyerhetsz!
Öltözz be híres festmények szereplőinek
Most te lehetsz a műalkotás! Öltözz be híres festmény főszereplőjének, készíts egy szelfit, majd töltsd fel a fotót a MANK Facebook-oldalára vagy az Instagramjára a #MANK #artporta #kortarstalalkozasok hashtagek használatával! A festményen szereplő főbb kellékeket mi biztosítjuk, neked csak öltözködni kell!

Mindennap
10.00 Jóga | Klasszikus jóga, légzés, meditáció.

11.00–14.00 PEMZLI játszósarok
Ismerd meg Pemzlivel hazánk állatvilágát a művészeten és kreatív feladatokon keresztül! Fedezd fel velünk az alkotás örömét! A MANK új foglalkoztató kiadványa, a Kalandozás Pemzlivel játékos formában, művészeti feladatok és válogatott irodalmi, valamint képzőművészeti alkotások mentén ismerteti meg a kortárs művészetet a fiatalokkal.

– – – – – – – – – – – – – – – – –

14.00–17.00 Festőműhely
Csendélet, tájkép, absztrakt élményfestés Pálinkás Mariann képzőművész vezetésével.

14.00–19.00 Live DJ set | Urban Vinyl

16.00–19.00 Fotóművészeti workshop
Archaikus fotográfia, zselatinos száraz lemez és nedves kollódiumos eljárás – Varga Tamás és Gombos Lajos fotóművészek vezetésével.

19.00 Csorba Lóránt: Ilyet én is tudok?!
A Lóci játszik együttes frontemberének önálló estje

 

VÖLGY KOMOLYZENE
Kapolcsi római katolikus templom

12.00 Mise

13.00 ̵ TanBorEn Trio
Tóth Levente, Madaras Zoltán, Kerek Csombor
A TanBorEn Trió három ütőhangszeres hallgatóból áll, akik a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán találkoztak egymással. Madaras Zoltán, Kerek Csombor és Tóth Levente 2019 tavaszán a Kamara Virtuózok klasszikus tehetségkutató műsor kiírására alapították meg az együttest. Céljuk, hogy minél szélesebb rétegekhez eljuttassák a kortárs, magyar ütős zenét, továbbá az alig néhány évtizedes ütőhangszeres zeneirodalom, trió repertoárját megismertessék. Emellett szívesen játszanak a különböző korszakokban alkotott zeneszerzők műveiből átiratokat és interpretációkat.
Műsor: Alexandr Borodin: Poloveci táncok (Nicolas Cousin árirata) | Sáry László: Kotyogó kő egy korsóban |
Francois Tashdjian: Narnchygäer | Ivan Trevino: Catching Shadows | J. S. Bach: Wohltemperiertes Klavier
kötetből az A-Dúr fúga (BWV 864)

16.00 ̵ A Snétberger Központ diákjainak klasszikus zenei koncertje
A Snétberger Program 2011 óta foglalkozik hátrányos helyzetű fiatalok zenei tehetséggondozásával. A Felsőörsön működő alapképzés idén kiegészül az alapítvány új, budapesti székhelyű központjának mesterkurzusaival. Bern és Strasbourg után Kapolcson klasszikus, barokk és romantikus zeneműveket, valamint kortárs szerzők darabjait adják elő.

 

MAGYAR ÍRÓSZÖVETSÉG
Kapolcsi evangélikus templom

15.30 Ismerkedés a koreai irodalommal

 

TALIÁNDÖRÖGD

VILÁGZENEI UDVAR

16.00 PAÁR JULIANNA: KEREKERDŐ GYERMEKPROGRAM

18.00 TÍMÁR SÁRA ÉS ZENEKARA

 

A KERT

12.00–15.00 DIY LEMEZBORÍTÓ WORKSHOP

17.30 THE MICROWAVE

 

 

LÉLEKZET REFORMÁTUS UDVAR

Mindennap
10.00–18.30 Kiállítás: LélekNyomok
A templom különös, szokatlan tér. Van, hogy idegen, mégis lelkünkbe hatol. A templom közösség. Isten és ember kapcsolata. Alkotó és alkotás köteléke. Ő formál engem. Én válaszolok. Neki, aki egészen Más, mégis kibírhatatlanul közeli. Akiben élünk, mozgunk és vagyunk. Akiben-akiből lélegzetet veszünk. A templom lelki élet. Reláció. Ennek lenyomatait állítottuk ki. Nagy Károly Zsolt és Kádár Tamás György fotóinstallációja.
felTÖLTŐpont Míg töltődik a mobilod, töltsd a lelkedet offline!
Hagyj nyomot! Kézműves alkotótér kicsiknek és nagyoknak
LelkiFröccs: Szóda és egyebek…

– – – – – – – – – – – – – –

09.30 Zenés istentisztelet
Igét hírdet: Kádár Tamás György, helyi református lelkipásztor. Zene: az udvar házigazdái.

 

 

SZÍNHÁZ SZÍNPAD

11.00 ̵ Csizmás Kandúr
A Kereplő Színház előadása 3 éves kortól.
A klasszikus mese vsri bbjtkos formba öntve. A szegny molnrfiú s a szp kirlylny szerelme, a gonosz ris legyzse s persze egy beszl kandúr okos cselszövse teszi izgalmass a mest, amiben a gyerekek aktv közreműködésre is szksg lehet. A dszletek s a bbok a npi hagyomnyok mai formit tkrözik. Npdalok s npi hangszerek sznestik az eladst.
Jtsszk: Török Ági, Szívós Károly | Bbtervez : Török Ági | Rendezte: Szívós Károly

15.00 és 18.00 Machiavelli: Mandragóra
Az Art-Színtér előadása 16 éven felülieknek.
Callimaco sikeres ifjú Prizsban, de a szve s a vgya visszahúzza szlvrosba, Firenzbe, ahol szerelme, Lucrezia l. A fiatal hölgy egy ids bankr felesge, erkölcsös letet l, el sem tudja kpzelni, hogy megcsalja az urt…
Szerepl k: Callimaco Jerger Balázs, Lucretia Kisfaludy Zsófia, Sostrata Sáfár Mónika, Ligurio Kazári András, Fráter Csuha Lajos, Nicia Jakab Csaba, Zenész Fecske Dávid | D szlet: Mira János | Jelmez: Papp Janó |
Ford totta: Pozsgai Zsolt | Koreogr fia: Sebestyén Csaba | Producer: Ernhaft Attila, Fekete Mária | Rendezte:
Kautzky Armand

 

Fotó: Művészetek Völgye hivatalos

 

TARISZNYA EVANGÉLIKUS UDVAR

09.00 Kezdjük együtt a napot!
Napindító gondolatok zenével, áldással – stábtagoknak, helybelieknek, völgylakóknak.

10.00 –18.00
Lehetnél Isten kertjében borász?
Vagy balett-táncos? Kántor? Válassz mesterséget, és töltsd ki kvízünket! Érdekes kérdések és meglepő ismeretek arról, hogy mi mindent tud egy mester! Ha jól válaszolsz, és kiválóan teljesíted a gyakorlati feladatokat, mi
elismerjük, hogy mestere vagy a szakácsművészetnek vagy a kukásautó vezetésnek!
Ismerd meg és lépd át határaidat!
„Én kis kertet kerítek…” Emlékszel még erre az ovis dalra? Elfedett dolgokról és azok felfedéséről is szól! Nézd meg egy különleges kutatás képeit a kerítés közelében, és legyél bátor! Lépj közelebb, foglalj helyet körünkben, ahol kertelés nélkül beszélgethetünk határ menti témákról, megosztó élethelyzetekről. Olyan kérdések kerülnek itt elő, amelyek kapcsán kiderítheted, hogy mennyire vagy elfogadó.
Bírod az újat?
Egy kertben mindig akad új felfedeznivaló! Eddig átsiklottál felette, vagy nem is merészkedtél utánajárni? Mindent tudtok egymásról? Derítsétek ki, hogy így van-e…! És ha őt tényleg ismered: jöhet egy ismeretlen játékostárs? Ön- és társismereti kérdések, drámajátékos elemek, beszélgetés és hennafestés. Garantáljuk, hogy a játék végére ismerősök lesztek!
Útjelzők: A következő években a „Gyümölcsöt teremjetek” stratégia határozza meg az evangélikus nevelés-oktatás tevékenységét. Szívesen megosztjuk terveinket, céljainkat: milyennek is gondoltuk el a következő évek oktatását, miben látjuk értékeinket és fejlesztési lehetőségeinket. Röviden olvasnál erről, vagy részleteket érintőn beszélgetnél? Kérdéseidre is készséggel válaszolnak oktatási szakembereink.
Heverésző: Mert nálunk csak egymásra lépni tilos, a fűre lépni nem, sőt! Le is heveredhetsz! Kertünk védett madara 2022-ben a heverészölyv.
Befőtt: Te mit tartasz fontosnak, mit „tennél el”, őriznél meg? És hogyan? Készítsd el saját életbefőttedet, és kóstold meg másokét.
Kerti grill: Égető kérdések, forró témák, nehéz falatok? Esetleg pácban vagy éppen? Válassz egy témát a lelki grillezőnél a mentálról, és a séffel folytatott beszélgetés parazsa felett süsd át jól minden oldalát. Vigyázni fogunk rád, nem égetheted meg magad, és parázs vitától sem kell tartanod. Alapfűszereink a bizalom és a titoktartás.
KÉsZművelő: Újra és újra! Idén is vár minden érdeklődőt a már hagyományos KÉsZművelő. Itt minden újra és újra hasznosul: a szemétnek tűnő tárgyak, a korábbi ötletek és a kreativitásotok is. Adj új(ra) életet a tárgyaknak! Újra-használati tárgyak, újra-ékszerek, újra-alkotá-sok és új újra-cuccok minden mennyiségben.
JátszóTÉR: Kortól, nemtől és bármiféle beállítottságtól függetlenül várunk mindenkit! Egyetlen feltétel, de az is igazából miattad fontos: szeress játszani!
Mesélő labirintus: A gyermek a meséből ismerheti meg a valóságot, a felnőtt a valóságban fedezheti fel a mesét. Valós mese, mesés valóság – ez vár kicsikre és nagyokra a mesélő labirintusban. Megtekintése kb. 30
percet igényel, gyerekek felnőtt kísérővel látogathatják.
Zarándokút: Kapolcs és Taliándörögd között kiépítettünk egy 6 km hosszúságú, jelzett zarándokutat, amelynek interaktív állomásai a gyalogláson kívül izgalmas, elgondolkodtató belső utazásra is hívnak minden útnak induló zarándokot. Tarisznyádból a toll és a jegyzetlap ki ne maradjon!
Egymásra lépni tilos! Játszva könnyebb! Társasjáték az emberi jogi, esélyegyenlőségi nevelésben.

 

 

Fotó: Művészetek Völgye hivatalos

– – – – – – – – – – – – – – – – –

ANALÓG UDVAR

Mindennap
11.00–19.00
Látogatás egy óriás lyukkamera belsejében
Bújj bele egy lyukkamerába, és nézd meg te is, hogyan jön létre a kép!
Lyukkamera-építés
Építsd meg saját lyukkamerádat akár sörösdobozból, segítünk!
Fotogram/kemogram-készítés
Készíts képet fénnyel és egy csipet kémiával!
Cianotípia-készítés
Hogyan lesz a zöldből kék, és a kékből kép? Megmutatjuk!
Nagyformátumú Portrénapló a látogatókról
Megörökítünk egy klasszikus régi kamerával és azt is megnézheted, ahogy képmásod mágikusan előjön a papíron!
Fotólabor
Itt történik a „vörös” mágia: igazi fotólabor, ahol te vagy a laboráns és mi asszisztálunk.
Analóg Chill-Zone
Pihenősarok, régi tévékkel és persze igazi analóg adással.

21.00–00.00

Szabad improvizáció
Bárki számára nyitott, összművészeti szabad improvizáció, közös
alkotás, „beszélgetés” a művészetek nyelvén.

 

 

LEMangURIA® KREATÍV MOZGÁSUDVAR

Mindennap
10.00 LEMangURIA® Hat alma légző és energiagyakorlat
Energetizáld a testedet, lelkedet minden reggel!

10.30–18.00

Gyerekkuckó, Völgy Archive / Olvasósarok, közös alkotótér
Engedd a szívedet gondolkodni, az agyadat érezni.

LEMangURIA® masszázs
(Bejelentkezés alapján, helyszínen történő előzetes időpontegyez-
tetéssel.) Lazulj el, frissülj fel, töltődj egyéni kezeléseinkkel.

– – – – – – – – – – – – – – –

10.30 Örömtánc
LEMangURIA® ÉletTánc foglalkozás
Fedezd fel érzelmeid és mozdulataid szabad áramlását.

14.00 Viszlát, Völgy,
Viszlát, LEMangURIA®! Velünk fesztiváloztál? Üzenj nekünk valamit a jövőbe! Ott és akkor találkozunk.

 

 

ŐSÖK HÁZA

10.00 Öngondoskodás: Gyógynövények
Szőke András | Teaalapanyagok ismertetése és kóstolás.

14.00 Öngondoskodás: A láblemosás szakrális szerepe a népi gyógyászatban
Szőke András, Körmendi Gábor | Gyakorlati bemutató

 

 

INKLER-HÁZ TÉKA

15.00 Vers, látod a jövőt? –
Pódiumműsor az Irodalmi Jelen szerzőivel és szerkesztőivel
Fellépnek: Böszörményi Zoltán, Bene Zoltán, Varga Melinda szerkesztők; Lőrincz P. Gabriella, Orbán János Dénes, Király Farkas, Szabó Fanni és Döme Barbara

 

VIGÁNTPETEND

CIRQUE DU TÓKERT

Mindennap
11.00–18.00 ̵ Kalandozó Komédium: Furmányos Játékudvar (07. 22-én 14.00-tól)
A Kalandozó Komédium nekivágott a nagyvilágnak, hogy újratanítsa játszani a gyerekeket és szüleiket. Hagyományőrző szenvedélyüktől vezérelve kiragadtak a múltból érzéseket és pillanatokat, majd megalkották ezeket játékok formájában. A Furmányos Játékudvar minden nap várja a kicsiket és nagyokat játékudvarába, ahol különleges játékokat próbálhatnak ki.

11.00–22.00
̵ Bagázs Bazár mozgó adománybolt (07. 22-én 14.00-tól)
2018 tavaszán a Bagázs elindította egy társadalmi vállalkozás keretében Magyarország első mozgó adományboltját,
amely Pest megye településein, valamint vásárokon, fesztiválokon kiváló minőségű használt ruhát értékesít alacsony
áron, egy kifejezetten erre a célra kialakított gépjárműről. Az eladásra kínált áru forrása adomány, így a mozgóbolt
alacsony költségekkel működtethető, és a bevétel jelentős része a Bagázs programjaira fordítódik.

Érzékek és Felfedezések Kertje
Az Érzékek és Felfedezések Kertje patakparti sétával egybekötött jóga- és meditációs gyakorlatokkal, jobb és
bal agyféltekét megmozgató, önismereti, illetve érzékszervfókuszú workshopokkal várja a Völgybe érkezőket.

– – – – – – – – – – – – – – – – – –

10.00–11.30 ̵ Érzékek és Felfedezések Kertje – Spirit Crafts intuitív séta workshop jógával
A résztvevők egy saját, választott témán dolgoznak. Egyéni tempóban sétálnak a patakparton, ahol feltett kérdéseikre
intuitív válaszokat kapnak a természetben talált térhelyzetek, részletek, képek segítségével.

15.30 ̵ Firebirds: Légiakrobatika workshop
Cirkuszi játszóházunkban kicsik és nagyok egyaránt önfeledten szórakozhatnak, próbára tehetik ügyességüket, kitartásukat és egyensúlyérzéküket. Légikarika-workshop kezdőknek, ahol néhány szép, könnyen kivitelezhető mozdulatot lehet elsajátítani.

19.00 ̵BANDART: ANN-DROID
Egy robotlány csodálatos kalandjai
A 21. századi Pinokkió-átiratban Ann, a kis robotlány célja az emberré válás, ehhez pedig földön, vízen, levegőben rengeteg kaland és megpróbáltatás árán vezet az út. A robotlány eközben a legfontosabb emberi erényekkel is megismerkedik – felnőtteket és gyermekeket egyaránt magával ragadó módon.
A különleges előadás a színházat a legújabb digitális technológiával ötvözi. Rajzolt látványvilág, okos LED kosztüm, egy robotlabda, egy robotrollátor és egy drón is színesíti ezt a csodálatos mesevilágot! A nézők szeme láttára egy rajzfilm elevenedik meg, amiben húsvér szereplők mozognak együtt a háttér animációval, így keltve 3D filmérzetet.
Történet, ötlet, rendezés: BANDART | Koreográfia, előadó, dramaturgia: Lengyel Katalin | Animáció, programozás, előadó: Tóth-Zs. Szabolcs | Kosztüm: Weszelovszky Anna | LED kosztüm hardver dizájn: Harsányi Réka| Robot rollátor: Tóth-Zs. Szabolcs, Haáb Róbert, Vicsek Viktor | Zene:Alpár Balázs | Sound design: Vadon Zoltán | Animációs asszisztens: Klárik Balázs
Külön köszönet: Gólem Színház, Tarr Ferenc | Támogató: NKA

20.30 ̵ PROPER MESS: TŰZ TŰZ ÉS MÉG EGY KIS TŰZ
Laza hangvételű, energikus tűzshow, amelyben Mr. Proper Miss Messt próbálja biztonságos keretek közé szorítani.
Mint kiderül, az ellentétek vonzzák és építik is egymást, egy hatalmas tüzes kavalkád megteremtése hozza őket közös
nevezőre. Tüzes légi akrobatika, bravúros emelések és tűz tűz és még egy kis tűz!
Előadók: Sophie Zoletnik, Lennart Paa

 

A POKET ZSEBKÖNYVEK UDVARA
VECSEI H. MIKLÓS ÉS BARÁTAI

Mindennap
12.00–18.00
Marēk Műhely
Ismerkedj meg a legkedvesebb magyar keramikus műhely állandó workshopjával, valamint portékáival. Alkoss és vidd haza!

Gyimesi Füvek Workshop
André Irénke üveggyantából készít ékszereket, gyimesi növényekkel. A foglalkozás keretén belül megismerkedünk a gyimesi virágokkal, gyógynövényekkel, ezekről beszélgetünk, ezekből készítünk kiegészítőket közösen, kombinálva fával, szilikonnal, mindeközben gyimesi gyógynövényes teát lehet kóstolgatni.

– – – – – – – – – – – – – – – – – –

14.00 Üzeneted érkezett
Pályakezdőként sokak számára tűnhet bizonytalannak, sikerül-e megállni helyüket a világban, ezért különösen értékesek azok tapasztalatai, akik sikerrel vették az akadályokat, és hivatásukban felértek a csúcsra. A Telekom a POKET-tel együttműködve idén nőnapon közkinccsé tette 31 inspiratív, alkotó nő gondolatait az indulásról, kockázatvállalásról, a tehetség, az önismeret és a bizalom szerepéről.

16.00 POKET Kvíz: Alkohol és irodalom
Régi és elterjedt babona, hogy az alkohol a költői ihletet szolgálja. A furor poeticust sokan összetévesztik a mámorral, amelyet a bor ád. Már Horatius említi a költészetről írt híres levelében, hogy Demokritus letiltotta a Heliconról a józan poétákat. A szent őrület, az ihlettség dionüszoszi állapota valóban mutat külső analógiákat az alkohol mámorával. Ennek járunk utána egy vicces fröccsözgetős irodalmi kvízzel a POKET Udvarban.

17.30 Pandóra Projekt koncert
19.30 Kemény Zsófi és Agócs Marci estje
Agócs Márton, az Aurevoir. frontembere és Kemény Zsófi, író, költő, slammer közös műsora. Az est folyamán a népdaltól a slam poetryig számos stílust érinteni fognak, mindezt egyszál (illetve néha két szál) akusztikus gitárral, és kiderül az is, hogy mi történt Kádár János 2007-ben eltűnt fejével.

 

PAPAGENO KLASSZIK

14.30 ̵Utazási láz – Bősze Ádám háromrészes előadássorozata
Az utazás és a zene – e két látszólag nehezen összeegyeztethető fogalom mentén mutatja be Bősze Ádám a zene történetét úgy, hogy közben (Pál apostol utazásától kezdve egészen Benjamin Britten távolkeleti túrájáig) nem csupán zene-, hanem kisebb művelődéstörténeti kirándulást is tesz, amelyből aztán megismerhetjük a tárgyalt kor utazási körülményeit és lehetőségeit. Igen, azt is, hogy Mozart fenekét miért törte föl az ülés, vagy hogy Mendelssohnnak milyen vámügyi gondjai akadtak. Az alkalmanként egyórás szórakoztató ismeretterjesztő előadást képi és zenei illusztrációk kísérik

17.30 Vonóstriók
Kökény Eszter: hegedű; Krähling Dániel: mélyhegedű; Hotzi Mátyás: gordonka
Műsor: Beethoven: G-dúr vonóstrió, op. 9 No. 1 | Mozart: Esz-dúr divertimento, K. 563

 

PETENDI PAJTA

Mindennap
10.00–16.00 PAJTACHILL
Napkezdő szépség, közösségi éledező.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

17.00 Zengedelem: PETENDI PAJTA ALL STARS
Völgyben ragadt zenészek gyűjteménye, a világ eklektikus körbeutazása felhők módjára.

00.00 Önismereti diszkó: Ősóceán
Helyben hullámzás, A chill és az ambient nagyon lassú összefonódása.

 

HOBO KLUB

16.00 Hobológia

20.30 Bob Dylan-est

Fotó: Művészetek Völgye hivatalos

 

GYERMEKVÖLGY

10.00–18.00 TALIÁNDÖRÖGD · TARISZNYA EVANGÉLIKUS UDVAR · Mesélő Labirintus; KÉsZművelő; JátszóTÉR
10.30–18.00 TALIÁNDÖRÖGD · LEMANGURIA® UDVAR · Gyerekkuckó, VölgyArchive / Olvasósarok
11.00–14.00 KAPOLCS · MANK ARTPORTA · PEMZLI játszósarok – Fedezd fel velünk az alkotás örömét!
13.00–18.00 KAPOLCS · HAGYOMÁNYOK HÁZA FOLKUDVAR · Kézműveskedés – felnőtteknek is!
14.00–15.00 VIGÁNTPETEND · CIRQUE DU TÓKERT · Játékos gyermekfoglalkozás a Bagázzsal
14.00–18.00 KAPOLCS · PEST-BUDA UDVAR · Kézműveskedés
14.00–18.00 KAPOLCS · MŰVÉSZETEK ZÖLDJE · Tudományos játszóház; Csináld magad! – kézműves foglalkozás; Természetismereti játékok; METEOMÓKA; Legyél Te is Vadonleső!; Panda sarok; Táskakészítés és gyöngyékszer-fűzés; Szabadulóláda; Barlangászok nyomában; Legyél Te a Művészetek Völgye komposztáló Hőse a Compocityvel!; Mikrovilág lencsevégen; Mityó macska színre lép; Ökológia gyereknyelven; Esti mozi pár percben.
14.00–18.00 KAPOLCS · PEST-BUDA UDVAR · Varázshangok játszóház
14.00–19.00 KAPOLCS · HAGYOMÁNYOK HÁZA – FŰZ NÉPI JÁTÉKTÉR · Népi ügyességi játékok
14.00–19.00 KAPOLCS · DIABELLI · Mici terasz – interaktív fizikai kísérletek; Kézműves foglalkozás – Batikolás, kavicsfestés, Szörnyek szörnyű könyve
15.00–16.30 KAPOLCS · PEST-BUDA UDVAR · Minden napra egy mese! » Hideg Anna Ördöngösfüzesről
15.00–18.00 KAPOLCS · TÁRSASJÁTÉKVÖLGY
15.30–17.00 VIGÁNTPETEND · CIRQUE DU TÓKERT · Firebirds: Labda workshop
16.15–16.45 KAPOLCS · HARCSA VERONIKA UDVAR · Ringató foglalkozás a legkisebbeknek
20.30–21.30 VIGÁNTPETEND · CIRQUE DU TÓKERT · Duda Éva Társulat & Nemzeti Táncszínház: Ramazur

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva