Cekker-webshopról a piacra
Helyszín Keszthely, Kastély utca
Telefonszám
Nyitvatartás
hétfő zárva
kedd zárva
szerda 17:00 - 19:00
csütörtök zárva
péntek zárva
szombat zárva
vasárnap zárva
Miről is szól ez az egész?

Többen úgy gondoltuk, hogy egy hasonlóan gondolkodó közösséggel megoldhatnánk, hogy mindenki helyi termelőtől tudja megvenni a heti élelmiszer szükségletét egy helyen és jól szervezetten. Ilyen formában a vásárló és termelő személyesen is találkozhat, és egy közösség tagjai lehetnek.

Miért jó ez a fajta vásárlási mód?

A helyi őstermelők, kistermelők többnyire vagy felvásárlónak értékesítenek, vagy kijárnak akár heti több napon is egy piacra árusítani portékáikat. A felvásárlói értékesítésnél a termelő jobbára csak a termék kiskereskedelmi árának töredékét kapja meg, ami miatt minden évben kockázatossá válhat tevékenységének folytatása. A piaci értékesítéshez pedig heti több napot is az asztal mögött tölt, sokszor annyi jövedelemért, ami az idejét sem fedezi. Ha friss áruról van szó, és nem sikerül eladni a piacon, mind kárba vész a termelő kemény munkájával együtt.
Egy ilyen bevásárló közösségen keresztül a termelőnek tervezhetővé válik a bevétele, megkapja az áru kiskereskedelmi árát és (a piaccal ellentétben) nem napokat tölt el az értékesítéssel minden héten, hanem pár órácskát.
A közösség tagjai állandó vásárlóivá válnak, amivel a termelő könnyebben tud előrejutni, folytatni gazdálkodását.

A tudatos fogyasztók, vásárlók sokszor nehezen találják meg a megfelelő minőségű helyi termékeket. Azok beszerzése több órát vesz igénybe, sokszor több piac látogatásával is. Ebben a bevásárló közösségben mindez sokkal egyszerűbb fomát ölthet, hiszen a vásárló minden héten pontosan tudja, milyen termékekből vásárolhat, könnyebben megtervezheti heti fogyasztását a webáruház kínálata alapján. A megrendelt termékeket a termelő az átadási napra előre összekészíti, így maga az átvétel sem kerül sok idejébe a vásárlónak. A vásárló így támogatja a helyi termelők tevékenységét, egy baráti közösség tagja lehet, míg jó minőségű, szezonális, kistermelői élelmiszerhez juthat egyszerűen.

Mint azt tudatos vásárlóként jól tudjuk, a szupermarketekben vásárolt élemiszer sokszor több ezer kilómétert utazik, mire a konyhánkba ér. Ezzel is rengeteg káros hatást mér a környezetre. A helyi termékek és a szezonális étkezés nagy részben tud ezen változtatni, és ezek támogatásával valamelyest kivehetjük a részünket a környezet védelméből is.

A mai világ rohanásában egyre ritkábbak az egymást támogató társadalmak. Az emberek elszigetelődnek egymástól, magukra vannak utalva. Egy ilyen kezdeményezéssel legfőképpen a társadalmi körök változtatása is a cél, miszerint igazi, egymást támogató, hasonlóan gondolkodó emberekkel közösségben élni sokkal könnyebb, mint a mai modern elszigeteltségben.

Hogyan működik egy ilyen bevásárló közösség?

Vásárlóként annyi dolgod van, hogy regisztrálsz a webáruházban, kiválogatod a heti élelmiszer szükségleted és feladod a rendelést. Majd megjelensz a heti átadási napon a Főoldalon és a termékoldalak bal szélén jelzett időben és helyszínen, hogy megismerd a termelőket, átvedd a rendelt termékeidet, kifizesd rendelésed árát és eltölts 1-2 órát a közösségben.

Termelőként az a dolgod, hogy ha már kapcsolatba léptél velünk és felkerült a termék kínálatod a webáruházba, a heti rendeléseidet előre összekészítsd a heti átadási napra és átadd a vásárlódnak, akivel személyesen is megismerkedhetsz és baráti környezetben tölts 1-2 órát.

Az aktuális átadási nap dátumát, idejét és helyszínét a webáruház Főoldalán és termékoldalain találod, illetve, ha mobiltelefonról látogatod meg a webáruházat a Fontos információk menüpont alatt találod. Illetve Facebook oldalunkon is naprakészen értesülhetsz a heti információkról.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva