Keszthelyi városi piac
Helyszín Keszthely, Piac tér
Telefonszám
Nyitvatartás
hétfő 07:00 - 17:00
kedd 07:00 - 17:00
szerda 07:00 - 17:00
csütörtök 07:00 - 17:00
péntek 07:00 - 17:00
szombat 07:00 - 17:00
vasárnap 07:00 - 17:00
A Városi piac Keszthely belvárosában helyezkedik el, közvetlenül a Fő tér és a színház közelében.

A Városi piac Keszthely belvárosában helyezkedik el, közvetlenül a Fő tér, és a színház közelében. Ezt az előnyt, mely elhelyezkedése révén adódik, szeretnénk fokozni, és még jobb kihasználtságot teremteni a hagyományos piaci hangulatot megtartva.

Keszthely a mezővárosi ranggal a vásár rendezés jogát is megkapta. Ekkoriban a vásárok még országosak, illetve heti vásárok voltak.
Az 1800-as évek végén még külön működött a heti, és országos vásár, valamint a napi árusítás. A Keszthely lakói főleg iparral, és és kereskedelemmel foglalkoztak, ezáltal a környékbeli települések lakói tudták értékesíteni terményeiket.
A mai sétáló utca elején kialakított értékesítő asztalokat az 1940-es évek elején telepítették át a mai piac területére. Ekkor még csak kis területen folyt a kereskedelem, és a nagy vásárok a Keszthely szélén elhelyezkedő Vásár téren működtek. A 70-es években ez a terület kezdett beépülni, a város terjeszkedése egyértelműen ebbe az irányba folyt, valamint a vásárok is kezdtek kiszorulni az ellátásból, és az új gazdasági mechanizmus hatására a 80-as évekre szinte teljesen átvették a kereskedelmet a szocialista kereskedő vállalatok.
A piac azonban töretlenül működött, sőt a 80-as évek elején látszott, hogy a terület fejlesztése, növelése elkerülhetetlen.
Az akkori piacon még megtalálhatóak volta a bolgár kertészek (Nenov család), kézművesek, késes, köszörűs, lángossütők, élő állatok, vágott állatok, tej, tejtermék, húsok stb, majd megjelentek az úgynevezett „lengyelek”, akik a Magyarországon hiányt jelentő termékeket árusították, a hatóságok hallgatólagos beleegyezésével.
A 80-as évek közepén a Csemege áruház megépítésével a piactéren új korszak kezdődött. A heti vásárok még inkább megerősődtek, így újabb területeket vontak a piac területéhez, és a piacon magánberuházásban üzletek épültek.
Szélesedett a kínálat, és a 90-es években a piac elsődleges ellátóként épült be Keszthely életébe. A piac népszerűsége, és a piacon vásárolható áruk bősége, valamint a turizmus biztos megélhetést jelentett a piaci vállalkozóknak.

Jelenleg a keszthelyi városi piac két területre osztható, élelmiszer piac valamint iparcikk piac.
Hagyományosan nagy a szerdai kirakóvásár, valamint az évek alatt kialakult a szombati piac, mely inkább a turisták által kedvelt látványosság. 2007-ben a Keszthelyi Városüzemeltető Kft átvette a piac működtetését, és a vásározók, illetve a piacon kereskedelmi egységgel rendelkező vállalkozók véleményét kikérve új perspektívát keres a globalizáció kihívásaira.
Szeretnénk a pénteki napot bevásárló nappá tenni, valamint középtávú tervünk egy színvonalas bevásárlócsarnok építése, valamint mégjobban túrisztikai látványossággá válni.

A piacon igazi őstermelőktől lehet vásárolni, megtalálhatóak a „kendős” nénikék, akik valódi házitojást, és szabadföldi terményeket árusítanak, valamint mangalica füstölt áruk, és friss lángos és mézeskalács, puszedli is kapható.
Az iparcikkek között a magyar gyártók termékei, kézműves termékek és divatcikkek kaphatóak, de megtalálható a lábos és egyéb konyhai eszközök sokasága, szőrme és még sok minden.

A felső bejáratnál mindig friss virágot, és egyéb csecse-becsét lehet vásárolni, valamint nem elhanyagolható a piacon igénybe vehető szolgáltatások sora sem, a kulcsmásolástól a köszörűs műhelyig.

174 parkolóhelyével kényelmes parkolási lehetőséget jelent, és hihetetlenül kedvező parkolási díjaival csábítja látogatóit. A bevásárolni szándékozók az első órai parkolása díjmentes, ezek után szezonális időszakban 150 Ft-ot, szezonon kívül 100 Ft-ot kell fizetni a várakozóhelyek igénybevételéért. A parkoló területén napijegy is váltható az óradíjak négyszereséért. A Városi Piacról 2 perc a sétálóutca, valamint 5 perc kellemes sétával a Sétáló utcán elérhető a Festetics kastély is.

A piacon lehetőség van rendezvények lebonyolításához, melynek megrendezésében, és lebonyolításában a VÜZ Nonprofit Kft dolgozói segítséget biztosítanak. A terület bizonyos részei bérelhetők csütörtöktől keddig. Látogató számlálásunk szerint, 2007. októberében egy szombati napon 4200 látogató fordult meg a piacon, mely kecsegtető lehet egy rendezvény tervezésénél.

Keszthely belvárosi rekonstrukciós munkáinak részeként megújul a Városi Piac, melynek első ütemében elkészült a parkoló területe, a jövőben pedig megvalósul a piacot a Fő térrel összekötő gyalogos sétány megépítése, továbbá a zöldség és élelmiszerpiac területe is megszépül.

A Piacfelügyelet telefonszáma: 83/312-295, a piacfelügyelő a 30/300-8031-es mobilszámon érhető el.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva