likeBalaton.hu | 2024.01.26. 16:00
Nagy kérdés, hogy mi legyen a kikotort iszappal
A Balaton vízminőségének javítása évek óta kiemelt kérdés, különös tekintettel a meder iszapjának magas foszfortartalmára, amely elősegíti az algák burjánzását. A probléma 2020-ban vált súlyossá, amikor az algásodás komoly gondokat okozott a Balatonnál.

A nyugati medence településeinek polgármesterei most az iszapcsapdák kiürítését szorgalmazzák. Ez a lépés nem csupán a vízminőség javítását célozza, hanem a turizmus fenntarthatóságát is befolyásolhatja, hiszen a Balaton térségének gazdasága jelentős mértékben függ a turizmustól.

Manninger Jenő, Keszthely polgármestere szerint a következő egy-két évre még megoldottnak tűnik az iszap elhelyezése, de hosszú távú megoldás továbbra is hiányzik. ELmondása szerint a Vízügyi Igazgatóság sok munkát fektetett a helyzet felmérésébe, de még mindig nincs egyetértés a megoldásokat illetően, különösen a nemzeti parkkal kapcsolatban, amely az elképzelések 90%-ával nem ért egyet.

Ez a helyzet különös kihívást jelent a térség számára. A polgármesterek szeretnék, ha a probléma megoldása érdekében több lehetőség nyílna meg, például Zalatorok környékén is. A megoldás kulcsa a helyi és regionális szintű együttműködésben rejlik, amelynek célja a Balaton vízminőségének javítása és a térség turizmusának fenntartható fejlesztése.

 

Forrás: hír TV Híradó

Nyitókép: Mészáros Annarózsa

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva