Fizetett promóció | 2023.12.20. 09:50
A Balaton télen is csodás
A Balaton nem csak nyári célpont. Ha így gondolja, téved.  A Balaton télen is csodás, csak fel kell fedezni a szépségeit – gyönyörű kastély egyedi könyvtárral Keszthelyen, egyedülálló termáltó Hévízen, romantikus, levendula- és paprikaillattal teli Tihany-félsziget, csónakázás a tapolcai föld alatti barlangban vagy kiváló borok és halkülönlegességek, ez csak néhány látnivaló a sok közül.

Ha a karácsonyi ünnepeket otthon szeretné tölteni családja körében, érdemes elolvasni egy másik cikkünket, de ha szeretné felfedezni a Balaton téli látványosságait, összegyűjtöttünk Önnek pár okot, amiért érdemes ellátogatni Magyarország egyik leglátogatottabb régiójába a tél közepette is.

Egyedülálló hévízi termáltó

Ha Balatonon jár, feltétlenül meg kell állnia Hévízen. A Balatontól alig 6 km-re található a világon egyedülálló, a legnagyobb természetes termáltó, Hévíz. Hévíz városa építészetével, természeti környezetével varázsolja el Önt. A helyi gyógyfürdők a leglátogatottabbak Magyarországon. A tó enyhén vize nyáron eléri a 38°C-ot, azonban télen sem süllyed 22°C alá, ami egész évben garantálja a fürdőzést, tehát télen is. Területe 47 000 m2, mélysége 38 méter. A vizet geotermikus energiával melegítik. A meleg forrás a mélyből fakad. A tó vize természetesen lefolyik a Kis-Balatonba, így pár nap alatt teljesen kicserélődik a tóban. Mindig friss és tiszta. A termálvíz mellett gyógyhatású a tőzeg is, amely 7 méteres rétegben raktározódik a tó fenekén. Ezzel kezelik a reumás és idegrendszeri betegségeket, valamint a sejtregenerációt és az anyagcserét is. És még egy jó tanács. A hévízi látogatásához a fürdőruha mellé csomagoljon felfújható úszógumit vagy karúszót, mely sokat segít a regeneráció során. A segédeszközöket kedvezményes áron beszerezheti a Balaton menti üzletek szórólapjainak segítségével is itt, kedvezményes áron. És nem kell szégyenkeznie, a fürdőzők túlnyomó többsége ilyen úszást segítő eszközöket használ.

Keszthelyi kastély egyedi könyvtárral

A tó legrégebbi városa, Keszthely, amely gazdag hagyományokkal rendelkező egyetemi és kulturális város. Tele van történelmi házakkal, rengeteg látnivalóval. 15 múzeum található itt, és különösen Magyarország harmadik legnagyobb főúri épülete, a Festetics család kastélya, más néven Helikon Múzeum. A 18. század közepén Keszthely városa és környéke a Festetics család, a haladó reformátorok tulajdonába került. A gyönyörű kert közepén álló neorokokó kastély 1745-ben épült. Két U alakú szárnyban összesen 101 szoba található. Az északi szárnyban zeneiskola, városi könyvtár és konferenciaközpont kapott helyet. A déli barokk szárnyban található a Helikon Múzeum a főúri könyvtárral együtt. A polcai közel 100 000 könyvet birtokolnak, amelyek között nagy számban találhatók a Balatonnak szentelt könyvek is. A könyvtár eredeti, 1801-es bútorait is megőrizték, ne hagyja ki a szomszédos Kocsi- és Szánkómúzeumot, valamint az egyedülálló pálmaüvegházat, ahol egzotikus növények találhatók a világ minden tájáról. A kastély egész évben nyitva tart.

Tihanyban levendula illata van

A levendula aromás növényét Tihany község melletti hatalmas szántóföldeken termesztik, amely a helyi lakosság nagy részét kiszolgálja. A levendulát különféle formában dolgozzák fel, szappant, szörpöt, olajat, csokit, lekvárt készítenek belőle, de aromás zacskóban szárítva is nagyon kelendő. Ne hagyja ki a Levendula és Paprika Házban található Levendula és Paprika Múzeum látogatását. A bencések által 1055-ben alapított tihanyi kolostor az egyik leglátogatottabb turisztikai látványosság. A barokk templomból csodálatos kilátás nyílik a Balatonra. Úgy érezheti magát, mintha valahol a horvát tengerparton lenne. Tihanyban van kikötő, ahonnan Siófokra vagy Balatonfüredre hajózhatunk, illetve autóval, komppal a közeli Szántódra.

Halas ételek

A magyar konyha Európa-szerte ismert. Közvetlenül a Balaton mellett megkóstolhatja leghíresebb finomságait. Erre a vidékre a legjellemzőbb a halászlé. Ha nem vegetáriánus, íze biztosan bevésődik az emlékezetébe. Megkóstolhatja a csípős vagy nem csípős változatát is. A helyi éttermek – csárdák asztalain különféle halas finomságokat is találni. Aki nem szereti a halat, megkóstolhatja a híres magyar gulyást vagy pörköltet. Az édes finomságok közé tartozik a tejszínhabbal tálalt somlói galuska és a túrógolyók. A finom étkek mellé jó bor dukál. Az ínyencek minden bizonnyal értékelni fogják a helyi borok finom ízét, amely meggyőzi Önt azok minőségéről. Este ne habozzon megállni a tipikus szőlőspincékben vagy éttermekben.

Ha teheti látogasson el a Balatonra télen is. Minden bizonyára egy másik arcát mutatja majd a tó, de higgye el, nem fog csalódni benne.

Képek forrása: cas.sk

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva