Keszey Ágnes | 2018.08.02. 13:35
A jó bornak is kell a cégér
Egyben a zalai szüret indítása is volt a Zalai Borcégér-Keszthelyi Borünnep szerda esti megnyitóünnepsége. A Balaton-parti borutcában vasárnap estig kínálják nedűiket a helyi és környékbeli pincészetek, esténként pedig koncertek és utcabálok szórakoztatják a vendégeket.

 

A kisbíró alapozta meg a jó hangulatot, melyet a borok tovább fokoztak Fotó: Keszey Ágnes

Kóstolgatáshoz mérték a vödör, fogyasztáshoz a hordó – ajánlotta a kisbíró a zalai borünnep megnyitóján, majd Ruzsics Ferenc polgármester köszöntötte a huszonhatodik alkalommal megrendezett esemény résztvevőit, felhívva a figyelmet arra, hogy rengeteg munka áll amögött, míg a pohárba kerül a bor. Ezért arra kérte a vendégeket, hogy kóstolgatás közben gondoljanak azokra, akik a szőlőket elültették, megművelték, leszüretelték és elkészítették a bort.

Ruzsics Ferenc köszöntötte a Zalai Borcégér résztvevőit
Fotó: Keszey Ágnes

Ez idén különösen érdekes folyamat volt – ahogy dr. Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára fogalmazott –, izgalmas évjárat.
– Még nem tudjuk, hogy milyen lesz a kimenetele, hiszen a mai napon egy kis jégverést kaptunk a Balaton északi partján. A Teremtőre még sok minden rá van bízva. Sokan kérdezik, hogy milyen lesz az idei évjárat. A legfontosabb az augusztus és a szeptember időjárása, az a lényeg, hogy egy kiegyensúlyozott, jégtől mentes időszakot éljünk át – szólt az idei évről a főtitkár. Elmondta azt is, hogy a Balatonboglári borvidéken már a múlt héten megkezdődött a Csabagyöngye szürete, s néhány napja pedig már országszerte szedik az Irsai Olivért.

dr. Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere nyitotta meg a Zalai Borcégér-Keszthelyi Borünnepet, majd itt jelentették be a zalai szüret kezdetét, közben pedig a színpadon lévő kis présből lassan kicsordult az idei első must.

–A borászok életében vannak ünnepek, ilyen a metszés, a szőlő hajtása, a virágzás, és a legnagyobb ünnep az, amikor a poharunkból a vendégek megkóstolják a borunkat és egy jól eső csettintéssel vagy egy köszönömmel meghálálják, amiért a borászok egész évben dolgoztak. Idén titokzatos év elé nézünk, hogy milyen borokat fogunk találni a poharakban Vince nap környékén, azt még nem tudjuk, de én azt gondolom, hogy nagyon jók lesznek – mondta Simon Zoltán, a Zalai Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

Simon Zoltán indította útjára a zalai szüretet, közben dr. Brazsil Dávid és dr. Brazsil József préselte a szőlőt
Fotó: Keszey Ágnes

 

Idén a Város Bora egy 2017-es olaszrizling lett, az ezt készítő borház képviseletében Decsics Györgyné vette át a díjat
Fotó: Keszey Ágnes

A megnyitóünnepségen hirdették ki, hogy Keszthely Város Bora idén a rezi Decsics Borház 2017-es olaszrizlingje lett. Ezt és sok más zalai és térségi nedűt kóstolgathatnak a vendégek az öt napig tartó borfesztiválon,s szórakoztató programok is várják a közönséget.

A Zalai Borcégér – Keszthelyi Borünnep programja itt olvasható

Kép és szöveg: Keszey Ágnes

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva