2019.05.17. 14:00
A KKM-en futottam életem első maratonját!
Keszthelyi Kilométerek mára az egyik legkedveltebb futófesztivállá vált, a sportolók évek óta szeretettel térnek vissza, a vonyarcvashegyi Gazda Rita hosszútávfutót kérdeztük a futás öröméről, a KKM-ről.

– Mióta futsz? Mit ad neked a mindennapokban a futás?
– 11 éve kezdtem el futni. Teljesen emberi, női oka volt: a hiúság. A kezdeti nehézségek után nagyon hamar a mindennapjaim része lett a mozgás, a futás, életformává vált. A változások minden téren pozitívak voltak, átalakultam kívül-belül. Tízszer futottam le a maratont és tizenkétszer futottam körbe a Balatont. Kiegyensúlyozottabb, magabiztosabb, erősebb lettem. Nagyon sok mindent tapasztaltam: a kitartásról, az alázatról, örömről, sikerről, csalódásról, az emberekről, magamról.

Rita idei első versenye. (Fotó: Magánarchívum)

– Hol szoktál futni? Hol szoktál edzeni?
– Régebben notórius aszfaltfutó voltam, de egy komolyabb sérülés után átértékelődött minden. Új formáját ismertem meg a futásnak. A mindenáron győzni akarást felváltotta a türelem, alázat….az aszfaltot a terep. Letettem a zenét és kinyílt a világ körülöttem! Már látok, látom a környezetem, az élet szépségét magam körül. Egyre nőnek a távok, egyre nagyobb teljesítményekre vagyok képes. Újra vannak célok, álmok….nő az a bakancslista rendesen! 80%-ban terepen futok, edzek, a Keszthelyi-hegység dombjait, turistaútjait, vad járta ösvényeit koptatom. Ám kell néha az aszfalt is, erre a legkézenfekvőbb a kerékpárút….körbe a Balaton körül!

– Most hol tartasz a KKM felkészülésben?
– Sajnos 2 évet ki kellett hagynom, először családi okból, majd sérülés miatt a KKM sorozatból, de most már a felkészülés finisében járok.

– Neked mit jelent a KKM verseny? Miben más ez a verseny mint a többi?

Keszthelyi Kilométereken szerzett érem és a rajtszám. (fotó: magánarchívum)

– Maga a KKM a szívem csücske! Itt kóstoltam bele, itt ragadott magával a verseny izgalma, hangulata, a dobogó dicsősége. Először csapatban futottam, aztán jött az első félmaraton…..Mindig áhítattal néztem a maratonisták piros színű rajtszámát, és vágyakozva gondoltam rá, hogy egyszer..talán…..aztán 4 év múlva, amikor 2013-ban feltűzhettem a piros 859-es rajtszámot, én voltam a világ, legelszántabb, legbüszkébb, legboldogabb futója. A KKM-en futottam életem első maratonját! Az a rajtszám azóta is a legnagyobb kincsem, kabalám.
Sok helyen futottam már, de a KKM, számomra más, mint a többi verseny. Itthon vagyok, ismerősök, barátok között..az útvonal szuper, a szervezés, a rendezvény parádés…mindenhol szurkolók, kedves szavak, biztatás….a hangulat olyan fergeteges, magával ragadó, hogy itt Keszthelyen csakis örömmel, mindet beleadva futhat az ember lánya! Igazi örömfutás! Jutalom!

– Hányadjára fogsz futni a KKM-en? Milyen eredményt vársz magadtól?
– Hetedik alkalommal futok a KKM-en. ! Egész körre neveztem..egy maratonra. Az egyéni legjobb időmet vettem célba, meg szeretném javítani, új csúcsot akarok futni, hogy aztán jövőre legyen mit újra megdönteni!

Ha kedvet kaptál a futáshoz, itt nevezhetsz a KKM-re!

A Keszthelyi Kilométerek részletes programjáért kattints ide!

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva