Mihály Szilvia | 2019.04.02. 08:00
A legmenőbb balatoni esküvőkön DJ zenél!
Egyre népszerűbbek mostanában az olyan lagzik, ahol zenekar helyett profi DJ keveri a zenét az ifjú párnak és a násznépnek. Tánczos István egyedi élő szaxofonos szolgáltatásával és profi hang- fénytechnikájával garantálja egy esküvő sikerességét.

Első hallásra nekem meghökkentő volt, hogy esküvőkre, lakodalmakra DJ-t is lehet hívni, de a keszthelyi Tánczos István, vagy ahogy sokan ismerik, Ipa azt mondja, az elmúlt években egyre több házasságkötést kísér profi DJ.

Míg néhány éve a zenekar és DJ arány 70-30 százalék volt, mára megfordulni látszik a trend, és egyre több pár lát fantáziát abban, hogy zenekarok helyett egy DJ szolgáltassa a talpalávalót. Egy esküvői lemezlovas sokkal szélesebb zenei repertoárt tud lefedni, mint egy zenekar, és azt eredeti minőségében tudja lejátszani.

Fotó: Tánczos István

De hogy lesz egy klubban zenélő DJ-ből esküvői DJ? Mi mindenre kell figyelnie, miben más ez, mint egy nyáresti buli a parton? Ipa elárulja a titkokat!

– Több mint 17 éve vagyok DJ. Azért csak pár éve lettem esküvői DJ, mert szerintem ez az az esemény, amihez már nagyon nagy szakmai tapasztalat szükséges. Nagyon gyorsan kell sokféle helyzetet megoldanom a zenékkel, azonnal kell reagálni a különböző szituációkra. Ezt csak akkor tudom megtenni, ha kellő tudás és tapasztalat birtokában vagyok.

Az esküvői zenélés nagyon fontos és megtisztelő feladat, csak kellő alázattal és szaktudással szabad ezt elvállalni. A párnak ez az egy napja, éjszakája van, az esküvő közös életük egyik fő pontja, nekem nem szabad ezt bakival elrontani. Most érzem azt, hogy képes vagyok teljesíteni ezt a feladatot.

Fotó: Tánczos István

– Hogy lehet felkészülni egy esküvőre?

– Nálam minden esküvő picit más, hiszen miden pár más. Van egy többezer számot tartalmazó alaprepertoárom, magyar, külföldi, retro és modern számokkal. Több, teljesen egyedi esküvőn is zenéltem már, például ahol a funky vagy alternatív zene volt előtérbe helyezve az éjszaka folyamán, de egyre többször van arra is példa, hogy a násznép egy része valamilyen külföldi országból jön, és akkor annak az adott országnak a nagy slágereit kell beszereznem.

Minden pártól bekérek egy zenei listát, hogy ők mit szeretnének mindenképp hallani, és fontos, hogy kikérjék a násznép véleményét is. Folyamatosan kommunikálunk, tudnom kell a vendégkör összetételét, zenei ízlését, hisz ez a legmeghatározóbb számomra. Én egész este figyelem őket, hogy minden korosztály zenei igényét kielégítsem.

Nem szabad egy adott sémához ragaszkodnom, bármikor azonnal tudni kell számot, stílust váltani, ha a hangulat azt kívánja. Ennyi év tapasztalat után az ember már a mozdulatokból is látja, mikor mire van szükség.

– Ilyenkor is lehet tőled zenét kérni?

– Természetesen, van, hogy odajönnek hozzám a pulthoz, hogy mit szeretnének hallani, és számot kérnek. Mivel laptopról zenélek, nem Cd-ről vagy pendrive-ról, így rugalmasabb tudok lenni.

– A szertartáson is zenélsz?

– Igen, a szertartáshoz külön hangtechnikám van. Vezeték nélküli mikrofont tudok az anyakönyvvezető számára biztosítani, így akár 100-140 fő is jó hangerővel hallja, ami a szertartás alatt történik. Itt lejátszom a pár által megálmodott dalokat, legyen az egy bevonuló, gyűrűhúzó, aláíró, szülőköszöntő, majd egy koccintó zene, illetve az egész szertartás alatt egy ismétlődő kitöltő instrumentális szám.

A vacsorához kimondottan étkezéshez illő háttérzenét biztosítok. Ezek zenei identitástól függetlenül bárki számára jó érzést adó, neutrális zenei válogatások, jó kísérői az étkezésnek.

– Az esküvői játékokhoz is van külön zenéd?

– Igen, vannak geg zenéim. Egész mást teszek be, amikor a feleségnek egy tojást kell átvezetni a férj nadrágjában, mint amikor az ifjú férjnek fekvőtámaszokat kell nyomni, hogy visszakapja az elrabolt feleségét.

– Játszol mulatós zenét is?

– A menyecsketáncig nem szoktam, de volt már arra példa, hogy ettől el kellett tekintenem. Azt gondolom, azért nem érdemes DJ-t hívni, hogy egész éjjel lakodalmas zene szóljon. A menyecsketánc alatt ezt játszom, ez minden esküvő fix pontja, de előtte és utána az a cél, hogy használják ki, hogy én, mint DJ, ott vagyok.

Egy-két lakodalmas szám belefér, de nem szeretném, hogy egy esküvő ebbe fulladjon bele. Igyekszem magam bepozicionálni az olyan esküvői DJ-k közé, akik igényes szolgáltatást nyújtanak.

Fotó: Tánczos István

– Minden számot ismersz a rádióból, youtube csatornáról?

– Majdnem. 17 éve zenélek, néha azt mondják rám, két lábon járó zenei lexikon vagyok, de ezt nem lehet másképp csinálni.

– Kérhető a DJ szolgáltatásod szaxofonos kísérettel. Ez, a videókat elnézve fantasztikus hangulatot teremt.

– Egy nagyon jó barátom, Szendrődy Csobán szaxofonjátéka egészíti ki a DJ szettet. Ő jelenleg Grazban egy világszínvonalú zeneakadémián ösztöndíjas hallgató, összeszokott párost alkotunk már több éve, megannyi fellépés és sok-sok órányi gyakorlás van a hátunk mögött.

Az ő élő zenéje már a lánykikérésen fantasztikus, kiváltható vele a harmonikás, hiszen ő is tudja kísérni a nászmenetet. A szertartást is exkluzívvá, egyedivé teszi, mivel ilyenkor a pár által választott zenéknek megszerezzük az alapját, és Csobán szaxofonon játssza el a dal témáját.

A fő attrakciónk a buliban az, amikor Csobán szaxofonjával beáll a táncolók közé, és ott játszik. Mivel neki is vezeték nélküli mikrofonnal van a hangszere kihangosítva, így az élmény 100%-os.

Fotó: Tánczos István

Több mint száz előre begyakorolt zeneszámunk van a Csókkirálytól a legmenőbb mai elektronikus zenékig, de Csobántól nem áll messze az improvizálás sem, ezt már többször is bizonyította, így a lehetőségek tárháza végtelen. Ezt egy másfél – két órás show műsor keretében szoktuk előadni.

– Mi a kedvenc esküvői helyszíned a Balatonnál?

– Ami legjobban lenyűgözött, az a Kisfaludy-ház terasza volt Badacsonyban. Olyan fantasztikus panorámával rendelkezik, hogy az leírhatatlan. A buli majdnem reggel hatig tartott, a napfelkelte varázslatos volt, megkoronázta az egész éjszakát.

Ami még nagyon szép helyszín, az a Szent György-hegy. A Lengyel- kápolna előtt van lehetőség polgári szertartásra, a templomban az esküvői misére, és bármelyik közeli étteremben fantasztikus látvány tárul elénk a lagzi közben. Az alattunk futó szőlősorok, a körülöttünk levő tanúhegyek csoda szépek. Keszthelyen szerintem a Halász csárda előtti füves placcon a legszebb az esküvői szertartás, mögöttünk hullámzik a Balaton, meseszép.

– Hogy találnak meg a párok?

– Leginkább ajánlás útján találnak meg, de természetesen fent vagyok az összes népszerű közösségi portálon és saját weboldallal is rendelkezem. Sokszor a násznépből ajánl valaki az ismerőseinek, de még a korábbi DJ időszakomból is sokan megkeresnek, hogy zenéljek az esküvőjükön.

2007-2013 között évente közel száz buliban zenéltem, nagyon sokan emlékeznek rám, az ott képviselt minőséget viszem az esküvőkön tovább. Az egyetemi bulikon érzett hangulat köszön vissza számomra zenélés közben az esküvőkön is. Ezalatt azt értem, hogy amikor egyetemista voltam, és többszáz fős bulikban zenéltem, teljesen szabad kezet kaptam, megbíztak bennem. Az esküvő DJ-zésben visszakapom újra azt a bizalmat, azt az elismerést, amit anno megkaptam, és ez nagyon jó érzés.

Fotó: Tánczos István

– Én ezt úgy értelmezem, hogy esküvőn DJ-zni a szakma magasabb foka.

– Valóban, aki egy esküvőt végig zenél, az nem egy-másfél órára ugrik oda, hanem az egész napot, éjszakát erre szánja. Én egy délután 4 órakor kezdődő szertartásra helyszíntől függően 11 körül elindulok otthonról és másnap reggel 7-re érek haza általában. Saját hangtechnikával és eszközökkel dolgozok, ezeket mind a szertartás, mind a lagzi helyén elő kell készítenem, mire a vendégek megérkeznek.

– Ezt mennyire könnyű az otthon maradó párodnak elviselni? Nincs féltékenykedés vagy kísértés?

– Nincs. Ezért Dóri a feleségem. Ő teljesen megbízik bennem, elismeri a munkámat, és tudja, nem fordulhat elő, hogy én fellépés közben a viselkedésemmel arra bíztatok valakit, hogy kikezdhet velem.

– A te esküvődőn DJ zenélt?

– Zenekar – nevet Ipa. – A mi esküvőnkön egy nagyon komoly 6 fős zenekar zenélt, női ének, férfi ének, szaxofon, dob, basszusgitár, szólógitár és szintetizátor is volt a zenekarban. Ők egy olyan minőségű zenei szolgáltatást tudtak nyújtani, amire párommal mindketten azt mondtuk, hogy igen, ez kell nekünk.

– Mire kell odafigyelni, ha egy pár DJ szolgáltatást szeretne?

– Mint minden szakmában, itt is több tényező adja össze a szolgáltatás végeredményét. A DJ szakmai felkészültsége mellett fontos, hogy milyen technikai háttérrel rendelkezik, van-e megfelelő minőségű hangosítása, fénytechnikája. Egy recsegő hangfal ugyanúgy elronthatja a hangulatot, mint az, ha a DJ nem rugalmas és felkészült a zenéket illetően.

Nézze meg képeinket:

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva