2019.04.14. 14:00
A népművészet, mint a tavasszal megújuló fa
Zala megye népművészeti hagyományait tárja a látogatók elé a tavasz és a közelgő húsvét jegyében a Balatoni Múzeum napokban megnyílt tárlata.

Tavaszi népművészeti tárlat – e címet viseli a kiállítás, mely a Keszthelyi Alkotóház kézműveseinek használati és dísztárgyait tárja a látogatók elé a Balatoni Múzeumban. A hímes tojások mellett hímzett, szövött, faragott alkotások, kerámia-, fonott és csipketárgyak, viseleti darabok és népviseletes babák jelenítik meg a kortárs népművészetet.
A kiállításmegnyitón a Tördemic Néptáncegyüttes tavaszi műsorát követően Havasi Bálint múzeumigazgató, Vozár Péterné önkormányzati képviselő és Csengei Ágota, a Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatója mondott köszöntőt, majd a tárlatot Devecz Zsuzsi, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület népművészeti referense ajánlotta a jelenlevők figyelmébe. Mint mondta: ahogy a tavasz mindig megújulást hoz, úgy a változás a népművészetben is elkerülhetetlen.

– Ahhoz, hogy ez megtörténhessen, fontos azoknak a sajátos értékeknek a jelenléte, a valósága, amiket a népművészeti tárgyak jelen pillanatban magukon hordoznak és közvetítenek. Ismerni kell a múltat, ismerni és tisztelni kell a régi mestereket. Abból a törzsből kell táplálkozni, amit azok a magas művészi színvonalon tevékenykedő kézművesek jelentenek, akik most itt kiállítanak, akiknek tárgyaiban megjelenik az elhivatottság, a kitartás, a népi kultúra iránti tisztelet és alázat, ami nélkül bármilyen szép is legyen egy új hajtás, egy új tárgy, de illat nélküli, esszencia nélküli lesz csak – méltatta az alkotókat és műveiket a tavasszal, az új életre kelő növényekkel párhuzamot vonva Devecz Zsuzsi.

Devecz Zsuzsi és Gyanó Szilvia szólt a népművészekről, alkotásaikról; Fotó: Keszey Ágnes

Az Alkotóház népművészei, népi iparművészei a Zala Megye Népművészetéért Alapítvánnyal és a Goldmark Károly Művelődési Központtal szorosan együttműködve vezetik a szakköröket, melyeknek több fiatal is tagja. A régi hagyományok a mai mesterek keze nyomán egyszerre tükrözik a múltat és jelent: az élő népművészetet, melynek tárgyai közül sok a mai otthonok dísze és használati tárgya lehet. A kiállítást a Balatoni Múzeum néprajzkutatója, Gyanó Szilvia rendezte, akit arra kértük, emeljen ki néhány, e tájra igen jellemző technikát és tárgyat.

Művészien díszített tojások is vannak a kiállításon Fotó: Keszey Ágnes

– A karcolt tojásoknak nagy hagyománya van. A pásztorfaragások is jellemzőek: az Alkotóház népművészei viszik tovább a hagyományt, próbálkoznak a régi technikákkal is. Hajdan a legtöbb lány húsvétkor kapott új ruhát. A zalavári, sármelléki, zalakomári viseletek megjelennek a babákon, és a sármelléki fehér hímzés is látható. Olyan tárgyakat is bemutatunk, melyeket még nem nagyon állítottunk ki – szemezgetett érdeklődésünkre a gyűjteményből az etnográfus.

A hajdani népi viseleteket is megismerhetik a tárlat látogatói; Fotó: Keszey Ágnes

A népi értékek kedvelői a tavaszi hangulatot idéző tárgyakat és a húsvéthoz kötődő műveket április 27-ig tekinthetik meg.

Forrás: Keszey Ágnes, zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva