Mihály Szilvia | 2022.04.12. 10:00
A trópusokra vágysz? Irány a keszthelyi Pálmaház!
A Festetics-kastély kertjében található Pálmaházban szédítően színes növények között sétálva akár a világ másik felére is képzelheted magadat.

Bár a tavaszi időszakban a balatoni kertek és erdők is tele vannak színpompás virágokkal, az 1880-ban épült keszthelyi Pálmaházban tett látogatás során több földrész virágait is megcsodálhatod.
Akár egy romantikus sétára, akár családi programként is érdemes feljegyezned a helyet a balatoni bakancslistádra.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Eiffel és a hawaii rózsa

A kastély parkjából egy sziklakert mellett elhaladva jutsz el a különleges növényeknek otthont adó épülethez, melynek egyes részei H. Cels tervei alapján a párizsi Gustave Eiffel művekben készületek el. Az épület csavart oszlopai és a fő tartó elemei még mindig az eredetiek. A főbejáraton belépve dzsungelt idéző környezet, nyolcvan százalék vagy afeletti a páratartalom fogad, ne lepődj meg.

Kattints ide, és tudj meg minden apró titkot a Pálmaházról.

Balra haladva hibiszkuszokat, mályvarózsákat látsz. A jobb oldali részt frangipáni háznak is nevezik, itt zömmel frangipánok, más néven hawaii rózsák találhatók.

Mintha egy dzsungelben sétálnál
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Tudtad, hogy virágának szimbolikus jelentése van? A hawaii lányok a hajukba tűzték, és a virág színe tudatta a férfiakkal, hogy eladósorban vannak-e, vagy már házasok.

A Pálmaház a Festetics-család egyik kedvelt pihenőhelye volt. Bár az üvegház abban az időben növényszanatóriumként működött, a középső részén levő kávézósarokban szívesen megpihentek a család tagjai.

Eredetileg a kastély nagyméretű pálmáit és dézsás növényeit teleltették, gondozták a hatalmas méretű, impozáns épületben, míg a körülötte levő területen zöldség-, fűszer- és gyümölcsöskert kapott helyet.

Kaktuszok és mandarin récék

Ma is vannak itt gazdasági növények is. A citrus- és banánfélék, a fügefélék, a kávé- és kakaócserjék és gyömbérek termését rendszeresen fogyasztjuk, de nagyon sokan nem tudják, milyen bokorról, fáról kerülnek az asztalunkra. Most még nem érzed a kakaó illatát, de a nyári időszakban szinte fejbekólintanak a konyhában ismerős illatok. A Pálmaház melletti üvegházakban több száz kaktuszt láthatsz.

Több száz kaktuszt is láthatsz
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A növények után ne hagyd ki a madárparki sétát sem, ahol az újranyitás óta is kézből etetheted a különleges vízi madarakat.

Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Kattints ide, és tudd meg, milyen húsvéti programok várnak a kastélyban.

Nézd meg a Pálmaházban készített képeinket!

Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva