Barangoló | 2020.07.04. 14:00
Bejárhatjuk a múltat és a világot
A régmúlt idők nemesi világának részévé válik a látogató a keszthelyi Festetics-kastélyt járva. Egy nap nem is elég a sok kiállítás, érdekesség, szépség felfedezéséhez.

A Helikon Kastélymúzeum néven működő intézmény hazánk leglátogatottabb kastélya; a barokk főépülettel öt helyszínen hat állandó kiállítása várja a látogatókat. Az épület eredeti vagy korhűen rekonstruált belső tereiben betekinthetünk a XVIII–XIX. századi főúri életformába, s megnézhetjük a kastély legnagyobb értékét, Magyarország egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtárát is, melyben több mint 80 ezer kötet található.

Fotó: ZH

Főúri parkban sétálhatunk

A park útjai sétára hívnak. A kastélypark a közelmúltban befejezett rekonstrukció révén újra a Henry Ernest Milner angol kerttervező által az 1880-as években megálmodott látványt nyújtja. A park területén is több épület áll, melyek érdekes kiállításoknak adnak helyet. Az 1880-as években épült pálmaház egzotikus növényeivel a főúri életmód részét képező orangerie-k és trópusi növényháza hagyományát idézi, épületét sziklakert, akvárium, kerti tó és madárpark övezi. pálmaház elemei a párizsi Gustave Eiffel műhelyében készültek.

Forrás: ZH

Romantikus hangulatban

A természetvédelmi területként nyilvántartott parkban a szökőkutak, a számtalan növény, a híd és a kis tavacska – melyben tükröződik a kastély tornya –, a kőpadok, az Oroszlános kút, a hercegnői kamarakert is megállásra készteti az arra járókat.

Tudta?

A kastély barokk parkja Közép-Európa legjelentősebb kertművészeti alkotása. Ötvözi a bujább, természetesebb angol- és a szabályos, mértani formákra épülő franciakert stílust.

Utazás úri módra

Az egykori kocsiház a hintókiállításnak ad otthont: több mint ötven, a XVIII–XIX. századból származó kocsi, hintó és lovas szán, valamint a lovaglással összefüggő egyéb tárgyi emlék és képzőművészeti alkotás tekinthető meg itt.

Vasút és vadászat

A park hátsó kijáratával szemben pedig a vadászati kiállítást és a történelmi modellvasút kiállítást befogadó új épület található.
A Vadászati Múzeum öt földrész közel 150 vadfajának trófeáival. A tárlaton a trófeákat a vadak természetes élőhelyét idéző környezetben mutatják be, az élményt a témához kapcsolódó néprajzi és képzőművészeti gyűjtemény teszi teljessé.
A Vadászati Múzeum felső szintjén pedig Európa legnagyobb történelmi modellvasút-kiállítása csábítja a gyerekeket és a felnőtteket. A XIX. századtól egészen a XXI. századig ismerkedhetnek a látogatók a magyar, az osztrák és a német vasutakkal, vonatokkal. Az óriásmodellek állomásépületek, vasúti pályák, mozdonyok, szerelvények korhű másai.
A közelben lévő Kastély utcában áll az Amazon Ház Látogatóközpont. Ez a legújabb, néhány éve nyílt múzeumi rész, ahol a „Főúri utazások, úti kalandok” kiállítás a XIX. századi és a XX. század eleji utazási kultúrát és az utazásokhoz kapcsolódó szokásokat mutatja be, s a látogatók számos eszközt ki is próbálhatnak.

 

Forrás: zaol.hu – Barangoló

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva