Keszey Ágnes | 2019.08.03. 19:00
Borok, koncertek, finom falatok, kézműves remekek
Megnyílt a keszthelyi borutca, azaz szerdán este kezdetét vette a Zalai Borcégér - Keszthelyi Borünnep. Vasárnap estig nem csak borokkal, hanem szórakoztató programokkal is várnak mindenkit a keszthelyi Balaton-partra.

Tényleg mindenkit, hiszen az öt napos rendezvényt gyermekprogramok is színesítik, de erről majd kicsit később. Előbb megmutatjuk, milyen volt a Keszthelyi Borünnep megnyitója, ahova a Fő térről a Balaton-parti borutcába vidám menet csalogatta a közönséget.

Borfesztivál Keszthelyen Fotó: Keszey Ágnes

Az élen fúvósok haladtak, őket követték látványos ruhájukban és zászlóikkal az ország minden tájáról érkezett borlovagrendek tagjai és borhölgyek, a huszárok után vonuló néptáncos csoportok pedig énekszóval is színesítették a menetet.

A borutcába érkezve kezdődött az ünnepélyes megnyitó, ahol a kisbíró vezette fel a színes és ízes forgatagot, az immár huszonhetedik alkalommal megrendezett borfesztivált.

Borfesztivál Keszthelyen Fotó: Keszey Ágnes

A megnyitóbeszédek után a hagyományokhoz híven itt hirdették ki, hogy az idei évben melyik bor nyerte el a Város bora címet.

 

A Nektárt természetesen meg lehet kóstolni borfesztiválon, de mi néhány érdekességet is megkérdeztünk a nemes nedűről. Szládovics László, a Pannon Egyetem Georgikon Kar cserszegtomaji pincészetének vezetője mutatta be a bort.

 

Ezen kívül még számtalan bort lehet kóstolgatni és ízlelgetni egészen vasárnap estig. A rendezvény egyik célja- a szórakoztatáson túl – a kezdetektől fogva az, hogy megismertessék a nagyközönséggel a keszthelyi és környéki, s a kicsit távolabbi zalai borokat. A szervező Goldmark Károly Művelődési Központ a zalai termelők borainak népszerűsítését tekinti legfőbb céljának. A borutcában található pincészetek a többsége a megyében végzi borászati tevékenységét.

Fotó: Mihály Szilvia

A borfesztivál neve – Zalai Borcégér – egy régi mondás kicsit megfordított voltára utal. Az ismert közmondás szerint „A jó bornak nem kell cégér!” Ám a szervezők a kezdetektől fogva úgy gondolják, hogy igenis kell. S azt is vallják: ez az öt nap a bor igazi ünnepe Keszthelyen.

A borházak mellett gasztronómiai kitelepülők is jelen vannak, így finom étkek is várják a vendégeket.

Borfesztivál Keszthelyen Fotó: Keszey Ágnes

A borutca bejáratánál pedig kézművesek kínálják portékáikat.

Fotó: Mihály Szilvia

Mindezeken kívül a délutáni óráktól programokra is várják a közönséget. Minden nap gyermekeknek szóló előadásokkal, koncertekkel kezdődik, majd koncertek és utcabál szórakoztatja a borfesztivál vendégeit.

Mutatunk képeket:

https://likebalaton.hu/telepules/keszthely/programok/zalai-borceger-102843/

Keszey Ágnes, Mihály Szilvia

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva