Mihály Szilvia | 2019.02.15. 06:00
Életre kelt történelem
Több mint félszáz magyar király, fejedelem, író, költő, hadvezér viaszfigurái elevenítik fel múltunkat a keszthelyi Történelmi Panoptikumban.

Keszthely sétáló utcájának közelében található egy összetett pincerendszer, mely Magyarország legnagyobb történelmi panoptikumát rejti. A múlt századi épület ódon falai megfelelő keretet adnak a látnivalóknak.

Ismereteink bővítésére, eszmei hovatartozásunk erősítésére jött létre a Történelmi Panoptikum, a tárlattal a nemzettudatot szerettem volna erősíteni. Kiállításunk az évek során iskolai kirándulások célpontja is lett, kivívta a tanárok és diákok elismerését is. Panoptikumunk a szórakoztatás mellett hasznos tananyag-kiegészítő – tudtuk meg a múzeumot alapító Török Tibortól.

És valóban. A tárlaton nem unatkoznak sem a diákok, sem a kísérő tanárok, persze családi múzeumlátogatás során se hagyjuk ki ezt a különleges múzeumot.

A közel félszáz magyar király, fejedelem, hadvezér, költő és író megtévesztésig hű viaszszobra korhű öltözékben és környezetben a múlt századokba varázsolnak bennünket vissza.

Fotó: Történelmi panoptikum

A jelmezek Wieber Marianna jelmeztervezőt dicsérik, a figurákat szobrászok készítették el. A bábuk felöltöztetéséhez szükség volt nemezkészítőre, szűrszabóra, csizmadiára, papírmerítőre és ötvösre is. Csodaszép hímzések, gyöngyök és ékszerek díszítik a figurák ruháit, minden egyes darab tökéletesen tükrözi viselője korának jellegzetességeit.

Néhány alak arckifejezése és tekintete annyira jól sikerült, hogy szinte érezzük, ahogy szemmel tartanak bennünket a múzeumi séta során.

Fotó: Történelmi panoptikum

A kiállított szobrok Atillától Mindszenty bíborosig 1500 évet felölelve teszik a látogatót időutazóvá. Külön pódiumra kerültek az erdélyi fejedelmek és az 1848-as és a Rákóczi- szabadságharc alakjai. A bábuk előtt részletes leírások olvashatók, a világító betűk a mai fiatalok igényei szerint a modern világot is belecsempészik a tárlatba.

Különleges módon, a korabeli metszeteknek megfelelően mutatják be II. Lajost, akit a történelmi feljegyzések annak ellenére ábrázoltak szakállas hadvezérként, hogy 17 éves korában a Csele-patakba veszett.

Fotó: Mihály Szilvia

Egyedülálló kiállítás a panoptikumon belül az Apáca és Papi rend viseletei tárlat. Zorkóczy Éva népi iparművész és népművészet mestere több évi kutató munkája által elevenednek meg a népi rendi viseletek 120 darab porcelánbaba segítségével.

A szerzetesrendek a kora-középkorban kezdtek kialakulni, ennek az időszaknak a szigorúsága végigkíséri az egyházhoz tartozó személyek külső megjelenését. A rendek régen igyekeztek egymástól eltérő ruhát hordani, még a színeknek is fontos jelentése van.

Fotó: Mihály Szilvia

A fekete az ünnepélyesség, a szürke a penitencia, a fehér a tisztaság, a barna a vezeklés, míg a világoskék Szűz Mária színe.

A babák között láthatók a tanító és gyógyító rendek, férfi és női szerzetesek, többek között az angolkisasszonyok, pálosok, ferencesek, irgalmasrendiek, kármeliták, jezsuiták és premontreiek is.

Keszthelyi pihenésünk alatt mindenképp szánjunk időt történelmi nagyjaink megismerésére.

Nézze meg a kiállítás képeit:

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva