Mihály Szilvia | 2021.01.12. 07:00
Elképesztő! Kokainszállítmányok a balatoni vonatokon!
Rendszeresen vittek magukkal a bőröndjeikben kokaint a Balatonhoz utazók, a rendőrség mégsem csapott le rájuk!

Különleges kis ampullákat tartó ládikák, könyvecskék mutatják be az elmúlt évszázad útipatikáját a keszthelyi Amazon Ház és Látogatóközpontban.
A fekete színű sebtapasz, a hashajtó, a migrénpasztilla és a homeopátiás szerek mellett hihetetlen, de kokainpasztillákat is látunk!

Különleges gyógyszertároló ládikák, könyvecskék
Fotó: Mihály Szilvia

– Hogy kerülnek kokain pasztillák egy főúri utazást bemutató kiállítás emléktárgyai közé?
– A gyorsan felszívódó kokain helyi érzéstelenítő hatását az 1880-as években fedezték fel. A kokain pasztillákat bármely gyógyszertárban meg lehetett vásárolni. Úgy gondolták, hogy néhány pirula megszünteti a garat és gégehurutot, köhögést és rekedtséget. A hangulatjavításra is használt kokain káros, sőt végzetes következményeivel ekkor még nem voltak tisztában – tudtuk meg Tóbiás Gábortól az Amazon Ház és Látogatóközpont múzeumi menedzserétől, aki megnyugtat bennünket, hogy ebben az időben kokainnal a bőröndben útrakelni nem számított bűncselekménynek, sőt, ez teljesen hétköznapi eset volt.

A kokainpasztilla az útipatika része volt
Fotó: Helikon Kastélymúzeum

 

– Az utazás előtt nagy odafigyeléssel állították össze útipatikájukat az emberek, saját gyógyszerészük, orvosuk által javasolt szereket vittek magukkal bőröndjeikben. A XIX. század népszerű, de vitatott orvosi módszere volt a homeopátia, amit Magyarországon hasonszenvi gyógymódnak neveztek, a homeopátiás készletek összeállításával a gyógyszerészek foglalkoztak. A hordozható, utazásra is megfelelő, a mai szemmel is igen látványos homeopátiás készletek azt az illúziót keltették az utazókban, hogy minden nyavalyára lesz gyógyító erejű üvegcséjük.

Minden bajra van homeopátiás üvegecske
Fotó: Mihály Szilvia

 

Az úti patikaládák és homeopátiás készletek a XX. század elején kezdtek kimaradni az útipoggyászból, az utazók bízvást remélhették, hogy a népszerű kiránduló- és fürdőhelyeken lesznek gyógyszertárak.

Keszthelyen is volt patika, ahol a nyaralóvendégek is kiválthatták a szükséges gyógyszereiket.
Arra emlékszel, amikor a patikus segéd kirabolta munkaadóját?

Kokain nem csak a kiállításon kapott helyet, az Amazon Szállóban anno ezt a szert fogorvosi kezelések során is használták. Ezt már Iski Szilvia, a Helikon Kastélymúzeum történésze mesélte el a likeBalaton.hu olvasóinak.

– A kokainra, mint csodaszerre tekintettek a XIX. század végén. A fogorvosok a különféle fogászati kezelésekkor használták a kokaininjekciót fájdalomcsillapításra. Így tett Dr. Vertheimer is, aki 1907 nyarán a keszthelyi Amazon Szállóban rendezte be fogműtermét.

A Pesti Hírlap 1891. január 16-i számában így írt a kokain fogorvosi felhasználásáról:

A Kokain alkalmazása a foghúzásnál nem lehet ártalmas. Hiszen nem többet vesznek a foghus érzéketlenné tételére mint 0-012— 0-025 grammot. Nem minden fognak kihúzásánál marad el a fájdalom a Kokain befecskendezés dacára. De ez inkább csak kivétel, azért ha nincs annyi energiája, hogy a foghúzást kokainozás nélkül eltűrje, ne féljen a Kokaintól. Ki a rossz foggal.” (Forrás: Arcanum)

1929. februárjában már a kokain káros mellékhatásairól számolt be a Pesti Hírlap:

„ A régi időkben kokaint használtak. A kokain nyolcszor olyan mérges, mint a novocain. A kokain uralkodása idejében rosszullétek és hallucinációk napirenden voltak. Manapság is könnyen lehetséges, hogy valaki rettenetes rosszullétet érez kokain használata után.” (Forrás: Arcanum)

Az Amazon Házban még számtalan érdekes információt megtudhatunk a korabeli utazási szokásokról. Kattints ide, és nézd meg, milyen hajszárítót csomagoltak a korabeli útiládákba!

Egészségügyi tanácsok a korabeli utazóknak:

  • Az úti célunkat ismerő orvossal állítsuk össze az útipatikát!
  • Meghűlés ellen sohase viseljünk vászoninget, hanem csak gyapjúinget!
  • Poshadt vizet ihatóvá tehetünk, ha abban faszenet főzünk!
  • Nem lesz vízhólyagunk, ha egy nyers tojást ütünk a cipőbe vagy a csizmába.
  • Este a fáradt lábakat ecetes vagy pálinkás vízben kell megmosni!
  • Fogtisztításra az úton nincs jobb szer az olyan friss víznél, melybe egy-két csepp kámforos pálinkát eresztettél!
  • Torokfájásra kössön torkára meleg hamuval megtöltött vánkocskát. Gargalizálja olyan tejjel, melyben kevés bors is főtt!
Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva