likeBalaton.hu | 2021.10.12. 08:00
Elképesztő! Cápát fogtak Keszthelyen
Szenzációs történettel rukkolt elő a Keszthelyi Hírlap 1921. október 16-án. Egy földbirtokos a hírek szerint egy 75-80 kg-os eleven cápát zsákmányolt.

A Balatoni Múzeum közösségi oldalán bukkantunk a hihetetlen hírre, miszerint szerencsés cápafogás történt Keszthelyen. Na, nem a Balatonban, hanem valahol a a Helikon-park és a főutcai Bocskay közti tengelyen.


“Eddig azt tudtuk, hogy a legnagyobb különlegesség, amit a Balaton vize rejteget, a világhírű fogas. Most arról a sensatios hírről értesítettek bennünket, hogy dr. Kiss Arisztid felső-öttevényi földbirtokos Keszthelyen egy eleven cápát ejtet birtokába, amely saját becslése szerint 75-80 kg súlyú lehet.
A szerencsés cápaelfogásnak a története a következő: Dr. Kiss Arisztid még a zavarosban sem halászott soha életébe, annál feltűnőbb, hogy most itt, pláne a Balatonban ilyen hatalmas zsákmányra tett szert.

Az unokaöccsét jött meglátogatni hozzánk, aki a gazdasági akadémia hallgatója. A fiúnak elfogyott az aprópénze és vagyonos agglegény nagybátyjától remélt számbavehető segítséget. Meg is jött a nagybácsi és mert gyönyörű őszi nap lévén, a balaton-menti sétányon adott találkát az öccsének azzal, hogy majd együtt ebédelnek.
Nagyot nézett a fiatalember, amikor nagybátyját a sárguló lombsátor alatt, karján egy tündéri szép asszonnyal megpillantotta. Udvariasan köszönt. A nagybácsi egy momentumra elnézést kért hölgyétől és csak annyit mondott neki idegesen, kipirult ábrázattal.

– Eredj gyerek haza. Estére vacsorára várlak a Bocskaynál. Cápát fogtam.

A bőrbajszu keszthelyi gazdász az arany ifjúság naivitásával kürtölte tele az akadémiát.
– Fiúk, a nagybátyám cápát fogott!
– Megőrültél? Az a hal bizonyosan aféle fiumei cápa lehetett.
– A fene jobban tudja. Az öreg sohse szokott nagyítani. Különben estére többet tudok. Együtt vacsorázunk a Bocskayban.

Hogy a vacsoráig mi történt, mi nem? arról nem szól a krónika. Az unokaöccs mire villanyt gyújtottak, a mondott helyen találta a felső-öttevényi földbirtokost. Rendkívül leverten ült az asztalnál. Deresedő bajuszát nyomorgatta kegyetlenül, szivarjából pedig hatalmas füst csóvákat fújt a levegőbe.
– Kezit csókolom öregem! – üdvözölte a fiú a nagybátyját. – No mi van a cápával?

– Ülj le. A bestia elnyelt 30000 koronámat. Szerencse, hogy kétezret meghagyott a tárcámban.

– Nem értem – szólt közbe meglepődötten a fiú.
– Sohse törd rajta a fejedet. Most már mindegy.

A rendőrség dolga lesz ezután megmutatni a világnak, hogy ügyesebben ért-e a cápa fogáshoz, mint én.

Annyit azonban már most ajánlhatok neked öcsém: A szoknyát ne kerüld, de légy óvatosabb, mint a nagybátyád.” (Forrás: Keszthelyi Hírlap, 1921. október 16.)

Nyitókép: illusztráció, shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva