Mihály Szilvia | 2018.10.30. 10:00
Európa legnagyobb buddhista szentélye
Zalaszántó negyedórányi autózásra fekszik Keszthelytől, egy őszi Balatonon töltött hétvégén érdemes felkeresnünk Európa legnagyobb buddhista szentélyét, a Béke Sztúpát.

Az út a Keszthelyi-hegységen vezet keresztül, jobbról a hegység legmagasabb pontja, a Rezi vár romja uralja a panorámát, észak felé pedig vadban gazdag erdők borítják a tájat.

Zalaszántó és a környező erdők, hegyek és dombok rendkívüli nyugalmat árasztanak, az ide érkezőket lenyűgözi a természet hihetetlen ereje, energiája.

A Kovácsi-hegy tetején épített sztúpa Európa egyik legnagyobb buddhista szentélye, 30 méter magas, 24 méter széles. A szentélyben eredeti Buddha-ereklyéket, egy 24 méteres életfát és Buddha tanításait, valamint egy Buddha szobrot is őriznek. A szentélybe nem lehet bemenni, csak kívülről tekinthetik meg a turisták.

sztupa, Zalaszántó, vallás, buddha

Fotó: Mihály Szilvia

A sztúpa Buddha szellemét, ugyanakkor bölcsességét, minden élőlényhez fűződő együttérzését és szeretetét is jelképezi.

A sztúpa melletti Milarepa Meditációs Központban rendszeresen tartanak előadásokat, lelki gyakorlatokat, elvonulásokat, tanításokat, vallási ünnepeket a buddhizmus követői.

buddha, meditáció, sztúpa

Fotó: Mihály Szilvia

A sztúpa közelébe akár autóval is eljuthatunk, a falu végén a főútról balra kell fordulni, majd tovább 2 km-t lehet haladni az aszfaltúton, ezután egy rövid szakaszon az erdei úton kell továbbmenni. A sztúpa egy tisztás közepén áll, a meditációs központtal igazi ezoterikus centrumot alkot. 2010-ben Zala megye a Béke Sztúpát a megye 7 építészeti csodája közé választotta.

A sztúpa felső szintjén található imamalmokat az érdemek és a bölcsesség halmozására és a negativizmus megtisztítására használják. Az 50 db imamalom megforgatásával mintegy 45 millió mantrában levő erényteli jótéteményeket keltünk életre.

imammalom, buddha, sztúpa, zalaszántó

Fotó: Mihály Szilvia

A sztúpához gyalogosan a Kovácsi-hegyi tanösvényen keresztül is feljuthatunk, itt információs táblák ismertetik a környék növény- és állatvilágát, bemutatják a gyönyörű bükkerdőket és gyertyános tölgyeket. A Kovácsi-hegy tetején érdemes hosszabban megpihenni, meditálni és lehetőséget adni, hogy a természet gyógyító energiái ránk is hassanak.

sztúpa, ősz, buddha

Fotó: Mihály Szilvia

A látogatók gyakran mesélnek érzelmi viharokról, a sztúpa környezete ugyanis rendkívüli hatással van a szívcsakrára. A Zalaszántó környékén összefutó energiavonalak Európa egyik legerősebb energiamezőjévé egyesülnek, mely a Keszthelyi-hegységen keresztül egészen a Balatonig, Gyenesdiásig húzódik.

Nézze meg képeinket:

 

Készítette: Mihály Szilvia

A Balaton körül több szakrális helyről is tudunk, kattintson ide, hogy megismerhesse ezeket.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva