Mihály Szilvia | 2022.03.13. 10:00
Ez védte a minisztert, amikor nem vihetett magával fegyvert
Valódi márciusi ifjúnak érezheted magad, ha eljössz a Balatoni Múzeum rendhagyó családi napjára március 15-én. Nemcsak csákót és kokárdát készíthetsz, de a korabeli fegyvereket is a kezedbe veheted.

Kézzel fogható a múlt

A március 15-i nemzeti ünnepen a keszthelyi Balatoni Múzeum az ingyenes nyitva tartáson túl egy különleges családi programra is várja a vendégeket. Készíthetsz csákót, pártát, de a nap fő attrakciója, hogy előkerülnek a szabadságharc során használt fegyverek. Az érdeklődők ezeket nemcsak megcsodálhatják, de kézbe is vehetik.

Te is felemelheted ezt a puskát
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Itt és most szó szerint kézzelfogható lesz a történelem, a puska, szablya és jatagán mellett előkerül Kossuth Lajos egyik pisztolya is.

– Egy korábbi pályázatnak köszönhetően ezeket a fegyvereket az elmúlt években már bemutattuk a környékbeli iskolákban, óvodákban. A múzeumpedagógiai foglalkozások nagyon népszerűek voltak, ezért a március 15-i családi napon a nagyközönség számára is megteremtjük a lehetőséget, hogy közelről is láthassák, akár meg is foghassák ezeket a különleges darabokat – mondta Németh Péter, a múzeum igazgatója.

Cérnakesztyűben foghatjuk meg a fegyvereket
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– A tárgyakat cérnakesztyűben foghatják meg a vendégek, ezzel védjük őket. A célunk azzal, hogy kézbe adjuk a tárgyakat, egy szemléletformálás is. Szeretnénk, ha látnák az emberek, miért van jobb helyen egy korabeli tárgy egy múzeumban, mint a nagymama padlásán vagy egy pincében elrejtve. Mi megőrizzük, karbantartjuk és megmutatjuk ezeket a tárgyakat. A fegyverek egy része a környékről való, a lándzsahegyeket néhány évtizede Sármellék határában ásták elő. Kossuth pisztolya tárgyadományozás során jutott el hozzánk, a kis védelmi fegyver dokumentálhatóan jutott el a Balatoni Múzeumba. Szerencsés helyzetben vagyunk, több olyan tárgyunk van, amelyeket 1848-ban használtak, ezek nagy része nincs kiállítva, így valóban különleges élmény látni, tapintani a tárgyakat.
Gyere, megmutatjuk, mi minden vár rád március 15-én.

Kossuth pisztolya elfér a zsebedben

Egy teljesen egyszerű csappantyús pisztoly, ami már a forradalom idején is elavultnak számított, egészen ormótlan és óriási darab Kossuth Lajos modern, dupla csövű, huzagolt pisztolyához képest.

Csappantyús pisztoly és Kossuth pisztolya
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Hihetetlen érzés kézben tartani ezt a kis pisztolyt, a markolat kidolgozása, a fegyver női szemmel is lenyűgöző, diszkréten el lehetett a zsebben is helyezni.

Ha egy olyan tárgyalásra ment Kossuth, ahol nem volt ildomos fegyverrel mutatkozni, mégsem akart védelem nélkül maradni, ez tökéletes megoldás volt számára.

Az egyszerű közkatona pisztolya ehhez képest sokkal nagyobb, nehezebb is tartani. Itt szó szerint érzem már a történelem súlyát, pedig a szuronyos puskát még meg sem emeltem. A szuronya nélkül is méretes darabbal nem lehetett egyszerű menetelni, a rajta levő bőrszíjjal tartotta a vállán a honvéd. Egy golyót tudott beletölteni puskaporral, ezt megtömködte, lefojtotta. Két lövés után szuronyként vagy ütőfegyverként használták tovább, hiszen újratölteni nem volt egyszerű, harc során nem mindig volt erre idő.

Bem szablya és jatagán

Ez a Bem szablya nem Bem Józsefé volt, de neki is hasonló alakú fegyvere volt. Nagyon szép minták vannak a lapján, Szűz Mária alakja, latin neve és a magyar címer is bele van vésve. Ezt nem a hétköznapi harcokban használták, bőrszíjra fűzve, tokban lógott a katonák bal oldalán, szükség esetén a jobb kezükkel tudták kirántani.

A fegyver mintázata is lenyűgöző
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Ehhez képest az orosz tiszti szablya vagy a janicsár kard egészen más.
Az ezüst markolatú jatagán, amit az Egri csillagokból ismerhetünk, sokkal kisebb. Ez a török eredetű fegyver a szerbeken keresztül jutott el hozzánk, náluk sokkal tovább tartott a török uralom. Arab nyelvű felirat van rávésve, eredetileg bársony tokja volt. Valószínűleg hadizsákmányként került a tulajdonosához.

Jatagán arab felirattal
Fotó: Mészáros Annarózsa

Oktató ágyú és hátizsák

A családi nap egyik különlegessége az az ágyúmodell lesz, amit oktatási céllal készítettek a tüzéreknek. Minden alkatrésze ugyanolyan, mint egy valódi ágyúnak, van lőszerkocsija is, csak sokkal kisebb.

– Van egy korabeli bőr hátbőröndünk, más néven hátborjúnk is, ez most a hónap műtárgya – mutatja a vitrinben levő tárgyat Németh Péter. – Ez nem fogható meg, mert nagyon sérülékeny. A nyersvászon bélésű, vállpántos, fekete borjúbőr táskát vékony, csatos szíjak fogják át. A táska belsejét, a tárolóhelyet összeköthető fülek védik, a fedél lap belsejét zseb tölti ki.

Egy korabeli „hátizsák”
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A mai gyerekek el sem tudják képzelni, hogy ebben nem mobiltelefont vittek magukkal, hanem bicskát, kapcarongyot, evőeszközöket, borotválkozási tárgyakat, fésűt, keféket, gombokat, viaszt, gyantát.

Nézd meg képeinket a különleges fegyverekről, és gyere el március 15-én Keszthelyre, hogy te is kézbe vedd ezeket a nem mindennapi tárgyakat.

Kattints ide, itt van a családi nap részletes programja.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva