Mihály Szilvia | 2020.12.06. 09:00
Ezektől a balatoni szaloncukroktól nem nő Mikulás pocakod
Neked melyik a kedvenc szaloncukrod? Karamellás, zselés, kókuszos, rumos-kakaós? Szerinted milyen az ízük, ha ezek cukormentes, fitt termékek lesznek? Eláruljuk a titkot, észre sem veszed, ha az egészségesebb finomságot majszolod a fa alatt, mert annyira finomak!

– Nekünk az a feladatunk, hogy megédesítsük az emberek karácsonyát – mondja Rácsai Marianna, a keszthelyi Lissé édességgyár kereskedelmi vezetője.
Már az irodában csokoládéillat van, ahol beszélgetünk, bele sem gondolunk, de már a nyár óta készülnek a szaloncukrok a gyárban, melyek közül a rumos-kakaós ízük laktózmentes kategóriában az Év szaloncukor versenyén második helyezést ért el.

Kattints ide, és tudj meg mindent a versenyről!Nem véletlen a díj, beleharapva az édességbe eszembe sem jut, hogy ebből a finomságból bármi kimaradt, hogy ez akármilyen mentes, hiszen az ízén nem érezni semmi szokatlant, semmi mesterséges utóízt. A cukor-, tej-, és gluténmentes szaloncukor nem csak a trendeket követi, de finom is.
– Pont erre törekedtünk, hiszen ami mentes, az is lehet jóízű – erősíti meg ezt a gondolatot Marianna, aki részt vesz a termékfejlesztésben is. – Ha nem tudjuk, sokszor íz alapján meg sem mondjuk, hogy az adott desszert hozzáadott cukor nélkül készült. Hisszük, hogy finomat és jót, egészségesen, lemondások nélkül is lehet enni és gyártani.

Nem annyira édes ez a szaloncukor, mint a normál rumos-kakaós termékünk, ízvilágban a gyerekkorunk Sport szeletét hozza vissza.

Amikor valamilyen mentes ételről beszélünk, az azt jelenti, hogy egy kevésbé egészséges hozzávalót ki kell cserélni valami másra, egy egészségesebb hozzávalóra. Ebben a rumos-kakaós szaloncukorban ránézésre is látható, hogy rengeteg élelmi rost van, inulin van benne, ami önmagában is elég nagy élelmi rost forrás. Steviával édesítjük, de nem érződik annak az utóíze, és kollagént is tartalmaz. Attól, hogy laktózmentessé tegyük, ki kellett hagyni belőle a tejport, és nem tejcsokoládéval, hanem éttel vonjuk be. Arra is figyelünk, hogy nem minden étcsokoládé laktózmentes, ezt a gyártónak igazolni kell, semmilyen tejszármazék nem lehet benne.

Tejkaramellás szaloncukor
Fotó: Mihály Szilvia

A tejkaramellás szaloncukrunk a másik büszkeségünk, a miénkben van egyedül 61 százalék tejkaramella. A korábbi receptúránkat módosítottuk, törekszünk arra, hogy folyamatosan megújítsuk az ízeinket. Ha belekóstolunk ebbe a szaloncukorba, szinte elolvad a szánkban a lágy karamell és egy kis sós utóízt is érzünk.

Marianna nem túloz, ez az a desszert, amit ha nem dugsz el a szekrény legmélyére, karácsonyig szép lassan elfogy, mert titokban az egész család rájár nassolni.

– A karamellás szaloncukor cukormentes változata hogy készül? Hiszen a karamell elvileg pirított cukor…
– Nem cukorból, hanem maltitból készül, ezt egy különleges technológiával, de ugyanúgy egy hatalmas üstben olvasztjuk, mint a cukrot. Tejcsokoládéba mártva dobtuk a terméket a piacra, de a tesztelés során készült étcsokoládéval is, és úgy is nagyon finom.

– Fitt zselés szaloncukor, szintén egy alapíz, melyet nehezen képzelünk el cukor nélkül.
– A magyaroknak a zselés szaloncukor a mindene. Nagyon nehéz ebből a cukormentes változatot létrehozni, mert cukor nélkül a zselé nehezen köt meg, de mi megtaláltuk a megoldást, és egy nagyon ízletes, de egészségesebb terméket hoztunk létre. Az előző év sikerteméke, a 95 százalék gyümölcsöt tartalmazó fehércsokoládés epres szaloncukrok gyártásakor a gyerekek egészségét is figyelembe vettük. Fontos, hogy amit esznek, számukra ne csak édesség legyen, hanem egészséges is. A Lissé Fitt kókuszos szaloncukor nagyon magas, 18 százalékos kókusztartalommal, inulinnal készül, laktózmentes és nem tartalmaz hozzáadott cukrot. Ha beleharapsz, egy szaftos, könnyed, lágy ízt érzel, nem hiányolsz belőle semmit.

–A diós és mákos ízek az idei év újdonságai?
– Igen. Karácsonyi csodaként mákos és diós ízvilágú szaloncukrok készültek. A karácsony a bejgli sütés időszaka, ezt az ízvilágot alkottuk meg szaloncukorként. A termékben 23 százalék a töltés, nagyon sok mákot és diót tartalmaznak, ezt egészíti ki egy nagyon finom, omlós, tészta jellegű korpusz és erre megy még a 23 százalék minőségi belga csokoládé. Nem ragozom túl, de tényleg csoda, ha beleharapsz. A csokoládéréteg megvédi a puhaságot, a mákosban egy csipet citromolaj, a diósnál pedig a savanykás baracklekvár erősíti az ízélményt.

Miközben beszélgetünk és kóstoljuk a finomabbnál finomabb, és gyorsan nyugtatom is magam, nagyrészt egészséges szaloncukrokat, én egy apró kis boszorkánykonyhát képzelek el, ahol varázsütésre alakulnak ki az új ízkombinációk vagy születnek meg a fitt, egészségesebb termékek, hatalmas üstökben olvad a csokoládé és a karamellszósz.

– Mi a valóság?
– Minden termék fejlesztésénél az a cél, hogy az még finomabb legyen. Ahhoz, hogy ezeket a kísérleteket meg tudjam valósítani, kell az a cukrászalapismeret, amit tanultam, és azoknak a kémiai, fizikai folyamtoknak az ismerete is, amiből tudom, hogy egy-egy alapanyag hogy fog adott környezetben, mással érintkezve viselkedni. A gyártósorainkat, gépeinket is nagyon alaposan ismerem, én magam is sokszor beállok dolgozni, így tudom azt is, hogy a technológiánk mire képes, mit lehet finomítani a gyártási folyamatokon ahhoz, hogy egy új termék gördüljön le a végén. Többszöri próbálkozás után áll össze úgy egy termék, hogy az piacképes legyen. A kollégáim szoktak rajtam nevetni, amikor a mintákat készítem, hogy a negyedik-ötödik nap után már annyira tele vagyok a csokoládé ízével, illatával, hogy azt is utálom, aki a csokoládét szereti. Ez persze nem igaz, hiszen imádom a csokoládét, de egy ilyen termékfejlesztés során annyiszor kóstolom, hogy a nap végére tényleg csokoládékómába esek.

Fotó: shutterstock

– Fontosak a szakmai díjak?
– Nagyon. A szakmai díjak mutatják meg igazán, hogy a befektetett munkánknak milyen eredménye van. Ezekben a zsűrikben olyan szakértők ülnek, akiknek sokkal kifinomultabb ízérzéke van az átlagembernél, ha ők egy terméket jónak ítélnek meg, az valódi elismerés. Ezáltal a vevők is jobban megismerik a céget, sőt, a várost is, hiszen kevesen tudják még, hogy mi Keszthelyen készítjük ezeket a szaloncukrokat.
A nagyközönség a díjakról olvasva már tudatosabban keresheti a keszthelyi, balatoni termékeket, és a városról nem csak a strandolás, hanem a legszebb ünnepünk is az eszükbe fog jutni.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva