2019.09.01. 14:00
Fuss, hogy mások is túlélhessék – segítsünk a Sármelléki Légimentő Bázisnak
Szeptember 14-én a Sármelléki Légimentő Bázis támogatásáért rendeznek futást Keszthelyen az Alpha Parkban.

A jótékonysági program szervezőjével, a Magyarországi Légimentésért Alapítvány alapítójával, Nagy Boglárkával beszélgettünk, a sárga helikopterek szerepéről, civil tevékenységük lényegéről és persze a szeptemberi futásról is.
A Magyarországi Légimentésért Alapítvány 2015-ben jött létre, Nagy Boglárka kezdeményezésére. Mint egyszemélyes alapító elmondta, 2015-ben egy gyermeknapon a miskolci reptéren ismerkedett meg a bázis munkatársaival.

– Gyermekemmel látogattunk ki az eseményre, ​a nagy sárga helikopter persze őt is érdekelte, csodálva néztük a mentőszolgálat bemutatóját. Ahogy beszélgetni kezdtünk, kérésemre meginvitáltak a bázisra, ott láttam a körülményeiket, hogyan várják a bevetés pillanatát, hogyan indulnak mentésbe. Ekkor döntöttem el, segíteni szeretném civilként a munkájukat, hogy jobb körülmények között dolgozhassanak, hiszen ők maguktól nem szeretnek kérni. Így​ elhatároztam, létrehozok egy alapítványt, ami kizárólag a „légimentőket” segíti – ​mesélte​.

Az alapítvány 2015 szeptemberétől működik, mára szakemberekből álló öt fős kuratórium irányítja és közel száz állandó önkéntes segíti országszerte. Nagy Boglárka, aki a hétköznapokban aljegyzőként dolgozik, mindent megtesz, hogy a lakosság minél szélesebb rétege ismerje meg a „nagy sárga helikopterekben” dolgozó pilóták, orvosok és paramedikusok munkáját.

– Legfőbb célunk a légimentők munkájának minél szélesebb körben történő megismertetése, munka körülményeik támogatása, hiszen a megmentettek nem tudnak róluk szinte semmit, ők már csak akkor érkeznek ha „nagy a baj”, megérdemlik a támogatást, segítséget – mondja Nagy Boglárka.

A Magyar Légimentõ Nonprofit Kft. budaörsi légibázisának dolgozói tanulják az újraélesztés fogásait Hetzman László orvos igazgató (j) és Solténszky Mátyás paramedikus (b) segítségével az európai újraélesztési nap alkalmából 2015. október 16-án.
MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Az ország hét pontján, ahol légimentő bázis működik: Budaörs, Balatonfüred, Debrecen, Miskolc, Pécs, Sármellék, jótékonysági rendezvényeket szerveznek, fotókiállítást, nyílt napokat. Idén második alkalommal szerveznek futóversenyt, Keszthelyen szeptember 14-én futhatunk a sárga helikopterek munkájának megsegítésére.
Az alapítvány négy éves működésében oktatási eszközökkel, mentéshez szükséges orvosi eszközökkel, speciális munkaruhákkal és a mentő bázisok fejlesztésében nyújtott segítséget a jótékonysági rendezvények, támogatók és az adó 1%-ból érkezett összegek révén.

– Magam is meglepődtem, hogy egy civil kezdeményezés mellé hányan tudnak odaállni, hathatós segítséget nyújtani. Örömmel mondhatom, az adó 1%-os felajánlásokból legutóbb tizenegymillió forint gyűlt össze. Ez egy igazi siker, munkánk fantasztikus elismerése – tette hozzá mosolyogva.

Fuss a Sármelléki Légimentő Bázisért!

A szeptemberi jótékonysági futás célja a Sármelléki Légimentő Bázis segítése, a nevezési díjakat a bázis szakmai és technikai korszerűsítésére fordítják. Nevezni még lehet Ide kattintva! Az egész napos program részleteiről Nagy Boglárka mesél videónkban.

Kattints ide a programért!

A légimentőkről röviden

Immár öt évtizedes hagyományokkal rendelkező magyarországi légimentés alapítója az Országos Mentőszolgálat volt, jelenlegi működtetője a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.
A jelenlegi szervezet 2009. július 1-jén alakult, az OMSZ Légimentő Kht. utódaként. Napjainkban a légimentők az ország hét pontjáról, hét helikopterrel segítik a földi mentők munkáját gyors helyszínre jutással, a legmagasabb szintű helyszíni ellátással és gyors kórházba szállítással. Munkatársaik az ország legjobb, legfelkészültebb helikopter-pilótái, mentőápolói, mentőtisztjei és mentőorvosai közül kerültek kiválasztásra. Betegeik –akik számukra a legfontosabbak- mindig számíthatnak az ő szakértelmükre, elhivatottságukra, lelkesedésükre.

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva