Mihály Szilvia | 2022.02.04. 10:00
Gondolkodni tanít a modern keszthelyi tárlat
Izgalmas, lendületes, színes, friss és persze elgondolkodtató alkotásokkal dobják fel a tél végi szürkeséget a keszthelyi múzeum új tárlatán. A művészek lázasan készülődnek a nyitásra, lassan minden tárgy a végső helyére kerül a kiállítóteremben.

Agárdi Olivér, Burucs Szabolcs, Hermann Zsófia, Hermán Alíz, Miklós Hajnal, Molnár Eleonóra és Tóth Xénia hetek óta készülődik a pénteken nyíló első közös keszthelyi kiállítására. Az utolsó napokban kerülnek a helyükre a festmények, szobrok, azok a műalkotások, melyeket két hónapig láthatnak a Balatoni Múzeum látogatói.
A hét keszthelyi kötődésű művész a 2000-es években végezte el a Magyar Képzőművészeti Egyetemet, innét ered a kiállítás címe, Az Andrássy úttól a Múzeum utcáig.
– Pár éve jutott eszembe először, hogy többen itt vagyunk Keszthelyen és a környékén, akik elvégezték a Képzőt, de nem láttam még magunktól közös kiállítást, arra gondoltam, összekapaszkodhatnánk, megmutathatnánk, miben más ez, mint ami máshol látható. Olivérrel az utcán futottam össze, Alízzal a színházban, a többieket telefonon hívtam, hiszen ismertük egymást, és mindenki nagy örömmel csatlakozott a kiállításhoz – mondta Burucs Szabolcs grafikusművész. – Tervezzük, hogy a jövőben is lesz még folytatása ennek a koncepciónak, többen lettünk volna, de nem mindenki ér rá most, és lesznek új keszthelyi képzősök a jövőben is.

Lassan a helyükre kerülnek az alkotások
Fotó: Mihály Szilvia

– A koncepció szerint a már meglévő műveinkből hoztunk el egy válogatást a múzeumba – mondta Hermann Zsófia. – A műveknek nem kell a Balatonhoz, Keszthelyhez kötődnie, a kiállításnak nincs konkrét tematikája, inkább önmagunk és a művészetünk megmutatása a cél. Bemutatkozó kiállítás jellege van a tárlatnak, azt szeretnénk, ha Keszthelyen is egyre többen fordulnának nyitottan a modern, kortárs művészeti alkotások felé.
Lesz olyan mű, amihez tartozik leírás, de vannak olyan alkotások, amiből inkább elvenné az értékét, ha az emberek szájába adnánk a jelentését. A szabad asszociáció, a gondolkodás a kortárs művészet lényege. A művek nem a szépségről, hanem a gondolatiságról szólnak.

Mindenkinek mást jelentenek a művek
Fotó: Mihály Szilvia

– Sokan félnek attól, hogy nem értik, mit akar mondani a művész, mit kell látniuk, nem mernek gondolkodni – veszi át a szót Hermán Alíz. – De pont ez a lényeg, hogy a modern művészetben nincs kell, a művésznek és a befogadónak egész mást is jelenthet egy-egy alkotás. Van az a gondolat, amiért én létrehozok egy művet, és van egy másik gondolat, amit a műről gondol a befogadó. Nem kell, hogy ugyanazt gondolja a néző, mint amit a művész gondolt.
– Sokszor nagyon személyes hangvételű a mű, amit megalkotunk. Az én műveimnek pszihológiai háttere van – árulja el Zsófi – logikusan nem lehet mindenkinek ugyanaz a tapasztalata, mégis van egy egységes érzet, amit az ember magában megtalál. Nagyon fontos, milyen reakciókat vált ki a nézőből az alkotás, kíváncsian várjuk a visszajelzéseket.

A Balatoni Múzeum szívesen ad lehetőséget az ifjú tehetségek bemutatkozására
Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Akár családi, akár iskolai tárlatlátogatásra is érdemes feljegyezni a naptárunkba az április 4-ig tartó kiállítást. Múzeumpedagógus vagy tárlatvezető segítségét is kérhetjük, ha végképp nem igazodnánk el a művek világában, lesz a művészekkel kerekasztal beszélgetés, és ők maguk is gyakran lesznek jelen a következő két hónap során a múzeumban.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva