Mihály Szilvia | 2020.12.04. 07:00
Guruló pörköltek Keszthelyen - ezt séta, kirándulás közben is kipróbálhatod!
Sajnos most nem ülhetünk be egy meleg teára vagy éppen egy forró levesre, ha átfáztunk a téli séta során, ám Keszthelyen egy ötletes megoldással tették boldoggá a megéhező - és a hidegtől sem félő - bringásokat, kirándulókat.

Új színfolttal gazdagodott a keszthelyi gasztronómiai paletta, Guruló Pörköltek néven egy látványos büfékocsi parkolt be az Amazon Ház és Látogatóközpont elé. A Festetics-kastély és a Sétáló utca között könnyen megközelíthető helyen néhány perc alatt juthatunk egy rántott húsos szendvicshez vagy egy adag marhapörkölthöz.

Elsőre meghökkentő, hogy a pörkölthöz nem ülünk le, de a járványügyi szabályok miatt ezt most más étteremben sem tehetnénk meg, így sétálva, beszélgetés közben egy papírdobozból fogyasztjuk el a nagymamánk konyháját idéző zúzapörköltet. A papírdoboz nem ázik át, melegen tartja az ételt, lebomló papírból készül, így nem szennyezi a környezetet sem.

Egy doboz pörkölt
Fotó: Guruló pörköltek

Fodor Márk a Guruló pörkölt food trucknak nem csak a tulajdonosa, de az egyik ötletgazdája is.
–Az én nagymamám szakácsnő volt, – meséli – és amikor jöttünk hozzá Keszthelyre vendégségbe, akkor öt-hat, de sokszor nyolc fajta étellel várt bennünket. Elképzelhetetlen volt az ebéd rántott hús és fasírozott nélkül, ezeket az ízeket próbáljuk a büfékocsiban visszahozni. Én önmagában hiszek a hazai ízekben és ezek minőségi alapanyagokból történő elkészítésében, a vonyarcvashegyi Bock Bisztro Balatonban is az a célunk, hogy a hagyományos ízek kerüljenek a tányérokra.

– Ez a magas éttermi színvonal megmutatható egy food truckban?
– A Covid-19 járvány miatt úgy gondolom, hogy igen, ki kellett jönnünk az utcára, ahogy a világ változik, nekünk úgy kell a vendéglátásunkat alakítani. Itt szó szerint kézzelfoghatóvá tesszük a vasárnapi ebédet, kézbe adjuk a rántott húst vagy épp a marhapörköltet. A technológiánk ugyanaz, az alapanyagok minősége nem változik, a séfek ugyanazok, mint Vonyarcvashegyen. Itt nincs felszolgálás, szervírozás, csodaszép Zsolnay porcelán étkészlet, hanem street food csomagolásban, papírdobozból, útközben sétálva fogyasztható el az általunk kínált étel. Szerényebb árakkal dolgozunk, és az eső benyomások alapján új színfoltja lettünk a városnak, népszerű az elviteles pörkölt a vendégek körében.
Ez már egy tudatos felkészülés részünkről a jövő évi tavaszi-nyári gasztro szezonra, hiszen ez a koncepció bárhol, bármilyen rendezvényen működhet, a food truckkal tudjuk majd öregbíteni országszerte a Bock Bisztro Balaton hírnevét.

Nálunk jól kell lakni, ez egy alaptézisünk, a bisztróban sincs kis adag étel, a büfékocsiban is arra törekedtünk, hogy ne maradjon éhes, aki nálunk ebédel. A hagyományos konyha híve vagyok, szerintem a magyarok a magyaros ízeket szeretik. Nem tudom elképzelni az életemet vasárnapi húsleves vagy rántott hús nélkül.

– Azért vagyunk mások, mert mi tudatosan a hagyományos ízeket tesszük a streed food kínálatba – veszi át a szót Ács István séf. – A fasírozott egy nagyon hagyományos, nagymama konyháját idéző ízvilág, de nem mindegy, hogy milyen és mennyi pirospaprikát teszünk bele, ez ad egy alap szaftosságot és színt is a húsnak. A szendvicseket nem fehér zsemlébe, hanem a gyenesdiási Komáromy pékség olívaolajos ciabattájába tesszük.

Rántott húsos szendvics
Fotó: Guruló pörköltek

 

Mivel játszunk még? A jó rántott húsos szendvicsnél fontos a hús vastagsága és a panírmorzsa is, ez egy titkos recept alapján készül, hogy roppanós maradjon. A húshoz majonézes káposztasaláta vagy dijoni mustáros hagymaragu vagy házi csalamádé kérhető. A csalamádénak nagy kultusza volt a 70-es 80-as években, ez, ha jól van elkészítve, akkor egy szerethető étel ma is. A rántott halas szendvicshez franciasalátát kínálunk, szerintem mindenki emlékszik a 90-es évek franciasalátájára, ezt jó minőségben elkészítve szintén egy ízutazás lesz a vendégeknek. A pörkölteknél széles spektrumú választékot adunk, zúza, gombapaprikás, bőrös csülök és marha szerepel most a kínálatban, rizzsel, tört krumplival vagy galuskával. A régi ízeket, hagyományokat hozzuk vissza. A halászlevünk a hagyományos Bock recept alapján nem passzírozott, hanem szűrt, sokkal frissebb az ízvilága így. Egy jó halászlét a Balatonnál bármikor szívesen eszünk, de a karácsonyi időszakban még kedveltebb ez a fogás.

– Hogy lett a büfékocsi neve Guruló pörköltek?
– Jelezni szerettük volna, hogy ez mégsem a Bock Bisztro, hanem a guruló változata, a termékkínálat nagyobb részét a pörköltek adják ki, így lett ez a nevünk. Most, a téli időszakban ezeket a klasszikus ízvilágú, téliesebb ételeket kínáljuk, de tavasszal könnyítünk majd a fogásokon.

Nézd meg a guruló pörköltek mellett a rántott húsos szendvicsekről készített képeket is:

Nyitókép: illusztráció (shutterstock)

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva