Mihály Szilvia | 2022.04.04. 14:00
Gyere, nézd meg közelebbről a gigantikus csodaszarvast
Lenyűgöző, szörnyű, monumentális, barbár, varázslatos, csúf és még számtalan egymásnak ellentmondó jelzővel illetik a Keszthelyre költöztetett agancskaput, a Totemet. Bármit is gondolsz róla, járd körbe velünk.

A keszthelyi Festetics-kastély Vadászati Múzeuma mellé, egy hatalmas tisztásra telepítették az „Egy a Természettel” – Vadászati és Természeti Világkiállítás kapuját, Szőke Gábor Miklós Totem című szobrát.

A 11 tonna hullajtott agancsból készített művészi alkotás alaposan felborzolta a kedélyeket, van, aki azonnal elbontatná, mások csodálják, sokan horrorisztikusnak, míg sokan varázslatosan szépnek látják.

Szépnek vagy horrorisztikusnak látod?
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Egy biztos, a méreteivel is lenyűgöző alkotás megér egy sétát, és mivel még belépőjegyet sem kell fizetni a megtekintéséért, bátran ajánljuk azoknak is, akiknek nem tetszik.

A saját szemünkkel látni a művet egészen megdöbbentő. A képek alapján is hatalmas, elhullajtott agancsokból csodaszarvas alakúvá formált kapu alatt átmenni tényleg szürreális élmény, egészen eltörpülünk alatta. A csodaszarvas több mint 20 méter hosszú, 15 méter magas, 22 méter széles, akkora, mint egy ötszintes épület.

Agancsokból készült szem
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A szemünk előtt, karnyújtásnyira tőlünk ezernyi agancsból formálódik meg az alkotás, a kilenc ágú, égbenyúló szarvak, az apróbb őzagancsokból készült szemek, a csodaszarvas szája mind-mind gondolatokat ébreszt, megállítja egy pillanatra az időt.
A gyerekeknek kifejezetten teszik, körbeszaladják, rohangálnak a kapun előre-hátra, és pózolnak a szobor tövében.

A gyerekek nem félnek a szobortól
Fotó: Mészáros Annarózsa

Gyere, nézd meg képeinket!

 

Olvass el mindent a Totemről.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva