Mészáros Annarózsa | 2024.10.05. 10:00
Haiku-ból haiga lett Keszthelyen
Sosem nyílt még olyan tárlat, mint a minap Keszthelyen, a Fejér György Városi Könyvtárban. Haiku-k ihlette haiga-k töltik be a paravánokat balatoni alkotóknak köszönhetően.

Kántor Krisztián több, mint tíz éve ír haikukat, számára akkora szerelemmé vált a költészet ezen ága, hogy mostanra tökéletesen kiteljesedik benne. Egy költözésből fakadóan üres falakkal találta szemben magát, innét jött a tárlat és a pályázat címe is: Üres falak.

A haiku egy 13. századból származó japán versforma és műfaj.
A haiku versformát követő versek három sorból állnak, amik 5, 7 majd 5 morából (magyar nyelvben szótagból) épülnek fel és nem feltétlenül rímelnek. Egy rövid szótag egy morának, egy hosszú szótag két morának felel meg, de a japán nyelvben ennél komplikáltabb a megfeleltetés. Magyar haiku versek esetén mora helyett a szótagokat számolják. A haiku műfajban további megkötések is vannak: szerepel benne kigó (évszakszó, ami alapján egy‑egy évszak felismerhető), az első és az ötödik szótag hangsúlyos és a vers csattanóval záródik. Gyakoriak az alliterációk, és fontos szerepe van az egyes betűk hangulati értékének is.
Forrás: lexiq

– 80 haikut küldtem el képzőművész barátaimnak, ezekből választhattak, hogy melyeket szeretnék illusztrálni – mesél a tárlat ötletéről Krisztián. – Rajongok a képzőművészetért, a fotóért, úgyhogy remélem lesz még folytatása ennek a közös munkának. Vannak képek, amelyek valóban hozzám kerülnek majd, az üres falamra. Öröm számomra, hogy mindegyik alkotás egy önálló történet, amelynek minden bizonnyal további élete lesz. A tárlaton 21 alkotó által, 80 haiku-m öltött képi formát.

 

Burucs Szabolcs és Kántor Krisztián a tárlat megnyitóján

 

A haiga egy japán művészeti forma, aminek lényege egy festmény és egy haiku vers ötvözete. A 16‑17. században sok haiku költő egyben festő is volt, akik egyszerű, tusfestéssel alkotott műveikre írták rá a költeményeiket, így a kettő egyben hozott létre egy művészeti alkotást, ezáltal megteremtve egy újfajta festészeti irányzatot.
Forrás: lexiq.hu

– Krisztián kérése volt, hogy, mi művészek, a barátai jelenítsük meg verseit – mondja Burucs Szabolcs, képzőművész. – Többnél megálltam, örültem a témának. Végül volt egy vers, amire bevillant rögtön egy kép is, s azt festettem meg. Ez egy rigós kép.

– A modern haikunak nincsenek már olyan műfaji kikötései, mint a réginek, így volt aki egy fotóra ráírta a szöveget, volt, aki digitális alkotást készített, de találunk alkotót, aki a szó szoros értelmében pár vonalas illusztrációt csinált. Az egyik művész japán kanji-kat jelenített meg, úgy, hogy leírta kanji-ban a megadott haikukat. Vagyis rengetegféleképpen álltunk hozzá, mindenki a saját műfaján belül működött. Grafikusként diófapác és tus kooperációját használtam.

Nézd meg a tárlaton készült képeinket!

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


Nyitókép, fotók: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva