Mihály Szilvia | 2020.11.17. 07:00
Több mint százéves ez Louis Vuitton útiláda! Hercegek is utaztak vele
Tudtad, hogy az utazók szekrény méretű utazóládákkal közlekedtek az 1900-as évek elején? És gondoltad volna, hogy épségben fennmarad egy hatalmas bőrönd, amit III. Festetics György is használt?

A keszthelyi Amazon Ház és Látogatóközpontban láthatunk egy különleges Louis Vuitton utazóládát is. Hihetetlenül szép állapotban áll a vitrinben ez a lenyűgöző, szinte szekrény méretű darab, mely III. Festetics György tulajdona volt.

– A sorszámozott Elegant típusú, limitált kiadású, egyedi megrendelésre készített útiláda az 1900-as évek elején készült – tudtuk meg Tóbiás Gábor, múzeumi menedzsertől.
– Festetics III. György vásárolta meg, aki politikai illetve diplomáciai szolgálatokat végzett Párizsban és Londonban is, valószínűleg ezt a ládát is gyakran használta utazásai során. Később a komornyikjának ajándékozta szolgálataiért cserébe, jelenlegi tulajdonosa a komornyik leszármazottja, utánanézett a gyártó cég magyarországi képviseleténél, és a sorszám alapján nyomon követhető volt a különleges láda múltja.

III. Festetics György herceg
A Festetics-család fényképalbumából

Az útiláda mérete jelentős, fa és fém részekből áll, bőrrel van borítva, a jellegzetes, ma is ismert márkalogó, a mester monogramja LV, már akkor a tökéletes elegancia jelképe volt. A láda belseje több részre volt elosztva, ruhák és cipők mellett kisebb dobozokat is lehetett belepakolni. Egy hordárnak nem volt könnyű dolga, egy ekkora ládába tényleg a fél háztartást elcsomagolhatták, és ezekből a nagy bőröndökből 3-4 db-ot vittek magukkal a férfiak egy utazásra.
Volt olyan utazóláda, melyet tábori ággyá vagy íróasztallá is átalakíthattak.

Hatalmas, szinte szekrény méretű Louis Vuitton útiláda
Fotó: Mihály Szilvia

 

Loius Vuitton
A kalandos életű francia bőröndkészítő mester 1854-ben nyitotta meg saját műhelyét Párizsban, ahol egyedi, kézzel készített utazóládákat gyártott.
Ha belegondolunk a napokig tartó lovaskocsis utazásokba, vagy a hosszú, zötykölődő vonatutakba, akkor sejtjük, hogy az utazóládának mennyire strapabírónak kellett lenniük.
Ezekbe a nagy méretű, szinte szekrény nagyságú ládákba elfértek a ruhák, cipők, könyvek, piperék, pezsgők, ékszerek, órák, fiókok, ruhaakasztó sínek, polcok is voltak bennük.
Az alapító fia, Georges Vuitton 1896-ban teremtette meg a cég igazi arculatát, a híres monogrammal. 1914-ben a párizsi Champs-Élysées-n megnyitotta a világ akkori legnagyobb utazási kellékeket forgalmazó áruházát.

 

Ezt a videót akkor is nézd meg, ha nem értesz franciául, lenyűgöző, ahogy ma is kézzel készülnek ezek a különleges utazási kiegészítők!

 

A divat, az elegáns megjelenés végigkíséri a keszthelyi Festetics-család életét, könyvtáruk ékes darabjai között találunk korabeli divatlapokat is.
– A francia divat már az 1820-as években jelen volt ez európai főúri öltözködésben, így a keszthelyi kastélyban is. A divatlapok, vagyis inkább könyvek nem csak a hölgyek, hanem a gyerekek és férfiak ruházatát, sőt, kiegészítőket, kalapokat, ernyőket, táskákat is bemutatnak. A párizsi divat a Festetics-hölgyek öltözékében is megjelent – mondta korábban a likeBalatonnak Kériné Ódor Orsolya, a kastély könyvtárosa.

Nyitókép: Festetics-kastély hivatalos fotó

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva