Mihály Szilvia | 2021.01.11. 10:00
Hópaplan alatt a Balaton-közeli sztúpa
A Balaton közelében, Keszthelytől negyed órányira igazi téli meseerdőben kirándulhatunk, Zalaszántón a sztúpához vezető hegyoldalat is hó borítja, akár még szánkózhatunk is a lejtőkön.

A Zalaszántó környékén összefutó energiavonalak Európa egyik legerősebb energiamezőjévé egyesülnek, a sztúpa környezete rendkívüli hatással van a szívcsakrára, minden évszakban lenyűgözi a látogatót a hely szelleme.
Különös látvány a buddha szentélyt a hófedte tisztás közepén látni, a hatalmas kör alakú fehér épületet most a ropogó havon közelíthetjük meg.
Bár ködös az idő, nem érezzük azt a nyomasztó hangulatot, mint a városi szürkeségben, bár kétségtelen, hogy egy napsütéses téli délután még több energiával tölti fel a kirándulókat.

Különleges élmény hóban a buddha szentélyhez sétálni
Fotó: Mihály Szilvia

 

A sztúpa Buddha szellemét, bölcsességét, minden élőlényhez fűződő együttérzését és szeretetét is jelképezi, a meditáló sétálóknak és az önfeledten hógolyózó gyerekeknek is tökéletes feltöltődést nyújt. A színes imamzászlók alatt aprócska hóemberek, a tisztáson kőrakások, mellettük pedig információs tábla, miért ne rakjunk úton-útfélen ilyen kőhalmokat az erdőben.

A kőrakások útjelző táblaként szolgálták a vándorokat, amikor még nem voltak táblák és térképes mobil applikációk. Az utóbbi időben ezek építése divatba jött, egyre több helyen láthattunk ilyeneket a Balaton környékén is, de a sztúpa mellett is arra hívják fel a figyelmet, hogy ne szedjük fel a köveket, hiszen azok átpakolásával élőlények búvóhelyeit tesszük tönkre.

Ha emléket akarunk egy-egy kirándulásról, ne kőhalmokat építsünk, hanem készítsünk helyette fotókat!

A sztúpa felső szintjén található imamalmokat az érdemek, a bölcsesség halmozására és a negativizmus megtisztítására használják, az óramutató járásával megegyező irányba haladva tudjuk ezeket megmozdítani.
Az 50 db imamalom megforgatásával mintegy 45 millió mantrában levő jókívánságot keltettünk életre.

A buddha szobor alatti adományok, füstölők jelzik az előttünk járók sokaságát.

Apró hóembereket építettek a kirándulók a sztúpa köré
Fotó: Mihály Szilvia

Nem kell vallásosnak lenni ahhoz, hogy egy kellemes kirándulás keretében fedezzük fel a szentélyt, az sem biztos, hogy azonnal érezni fogjuk a helyet körbelengő pozitív energiákat, de a friss levegőn való mozgás biztosan feltölt bennünket.

Három szinten járhatjuk körbe az épületet
Fotó: Mihály Szilvia

A sztúpa közelébe akár autóval is eljuthatunk, Zalaszántó végén a főútról balra kell fordulni, majd tovább 2 km-t kell haladni az aszfaltúton, ezután egy rövid szakaszon az erdei úton tudunk továbbmenni, de az utolsó pár száz métert érdemes inkább gyalog megtenni a havas fák alatt.

Nézd meg képeinket:

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva