Mihály Szilvia | 2019.04.14. 06:00
Így készül a balatoni hímes tojás - próbáld ki te is!
A húsvét dísze a reggeli színes főtt tojás és a barkaágakra akasztott kifújt tojás. Megmutatjuk, hogyan tudja egyedivé varázsolni akár a Balatoni nyaralójában is a tojásokat. Kápráztassa el trükkjeinkkel a locsolókat és a vendégeket!

A húsvéti tojásfestés, tojásírás rejtelmeibe avatott be bennünket Csikós Emőke Zalaszántón. A fiatal, lendületes óvónő a berzselés és az írókázás fortélyait nem csak magas szinten űzi, de rendszeresen tart képzéseket is a Balaton környékén. Kurzusain fiatal lányok és anyukák, de lelkes fiúk és apukák is elsajátították már a tojásírás alapjait.

Fotó: Mihály Szilvia

– Sajnos ez egy kihalóban levő kézműves tevékenység, egyre ritkább az a család, ahol a húsvétot megelőző szombaton az anyukák és lányok tojást festenek. A műanyag tojások könnyebben hozzáférhetők, de egy kézzel írt tojásnak sokkal nagyobb értéke van. Hozzám, amióta köztudott, hogy tojást festek, sokkal több locsoló jár. Van, akit megbíz a felesége, hogy idén milyen tojást kérjen tőlem, mert az még hiányzik a gyűjteményéből.

– Mióta foglalkozol tojásírással?
– Gyerekkorom óta. Húsvétkor mindig elővettem az előző évi képeslapokat, és az ezeken levő tojások mintáit próbáltam a mi piros tojásainkból létrehozni. Hipóval, fogpiszkáló segítségével marattam le a piros festéket a tojásokról – nevet Emőke. – Ez nagyon kezdetleges eljárás volt. Később kaptam egy gravírozó készletet és onnantól kezdve a tojásokról legravíroztam a színeket. Aztán találkoztam egy tojásfestő barátnőmmel, Sulyokné Furján Andreával, aki megmutatta a tojásíró technikát.

Fotó: Mihály Szilvia

Öt éve kezdtem komolyabban foglalkozni a tojásírással, de itthon nagyon kevés ennek a módszernek a szakirodalma, és nem is nagyon oktatják. Interneten találtam egy amerikai csoportot, tőlük tanultam a legtöbb technikai fortélyt. Az eszközeim nagy részét és festéket is tőlük rendelek. Korábban a magyar és ukrán kivándorlók ősei foglalkoztak a tengeren túl tojásfestéssel, de mára már nagyon széles körben elterjedt ez a hobbi.

Április végéig Lendván lesznek kiállított tojásaim, ez nagyon nagy megtiszteltetés, elismerése a munkámnak. A bátai és torontáli mintával készített tojásaimat mutatom be, és feldolgoztam a muravidéki motívumokat is. A szabad stílusú tojások után, idén már egyre több hagyományos mintát használok.

Fotó: Mihály Szilvia

– Hány tojást festesz egy év alatt?
– Nagyjából 700 tojást írok meg évente, ehhez szeptember óta éjjel kettőkor kelek, hiszen család mellett csak éjszaka van időm ezzel foglalkozni, de este nyolckor már alszok. Egyszerre 30 tojásnak állok neki, a könnyebb mintából 180-at tudok egy hónapban megfesteni, a nehezebből 90-et. Ebben a tevékenységben találtam meg önmagam, imádok tojást festeni, és ezt megmutatni, megtanítani másoknak.

– Ékszereket is készítesz tojásból, ennek mi a titka?
– A strucctojás nagyon jó alapanyag, vastag héja van, nem törik, sőt, nem is egyszerű az adott mintát kivágni belőle, majd belecsiszolni azt a formába. Írókával, tojásfestékkel készítem el a mintázatot, és nyaklánc medálok vagy hajcsatok lesznek belőlük.

Fotó: Mihály Szilvia

– Milyen tojásokat lehet szépen megfesteni?
– Legtöbbször főtt vagy kifújt tyúktojással dolgozok. Én Ausztriából vagy Svájcból szerzem bea tojást, mert ott kapni kifejezetten fehér héjú tyúktojást. Ez Magyarországon nem elterjedt. De ha a tojásunkat néhány percre ecetbe tesszük, tudjuk halványítani a színét. Festek még strucc, emu és libatojásokat is.

Fotó: Mihály Szilvia

– Mivel írod, fested a tojásokat?
– A hagyományos tojásírókák mellett a családomtól kaptam ajándékba egy elektromos tojásírót is. Ez nagyban megkönnyíti a munkát, hiszen a viaszt folyamatosan melegen tartja, nem kell a hőmérséklet miatt aggódnom. Vannak hozzá különböző méretű fejek is, ezek vastagságától függően tudok vonalakat húzni vagy betölteni.
A régi, hagyományos írókákat, más néven gicét, fel kell melegíteni, ehhez többnyire gyertyát, mécsest használtak, használnak. A meleg írót bele kell mártani a viaszba, majd gyorsan az olvadt viaszt fel kell vinni a tojásra. Ez lassú, aprólékos és sok türelmet igénylő munka, hiszen az írókát és a viaszt folyamatosan melegíteni kell. De ha valaki kipróbálja, és ráérez, gyorsan sikerélményt érhet el vele.

– Hogyan kezdjük el a tojásírást?
– Először az alapvonalakat vigyük fel tojásírókával a kifújt tojásra, fentről lefelé haladva. A tojást 4-8-16 részre szoktuk osztani. Ha bonyolultabb mintákban gondolkodunk, célszerű előre megtervezni és lerajzolni azt, majd a tervezősablon alapján felvinni a mintát a tojásra.

Fotó: Mihály Szilvia

– Milyen viaszt használsz a festéshez?
– Méhviaszt, mert ezt a legkönnyebb megolvasztani. Ezt vagy méhviasz gyertyából olvaszthatunk magunknak, vagy méztermelőknél kifejezetten így kérjük.

– Hogy lesz színes a megírt tojás?
– A viasszal megrajzolt tojást festés előtt töröljük át ecettel, hogy az ujjlenyomataink ne maradjanak rajta, majd tegyük a festőlébe. Ha elértük a kívánt színt, szárítsuk meg a tojást. A megszáradt, festett tojáson még fent van a viaszréteg, ezt el kell távolítanunk. Vagy gyertyaláng felett melegítsük és papírtörlővel törölgessük le a megolvadt viaszt, vagy egy hajszárító segítségével olvasszuk le azt. A viaszos tojást már nem kell átdörzsölnünk szalonnával, mert a viasztól is szép, csillogó lesz.

Hagymahéjjal festett berzselt tojások; Fotó: Mihály Szilvia

– Milyen tojásfestéket használjunk?
A húsvéti asztalra ne kerüljön mesterséges színezőkkel festett tojás! Ha feltörés után a tojáson látszik a lila, kék, piros elszíneződés, ne együk meg, hiszen ez nem természetes festék.
Én nagyon sokáig hagymahéjjal festett tojást tettem az ünnepi asztalra, ezt most kiegészítem céklával és kurkumával festett főtt tojásokkal is. Ezeket én is barna héjú tojásból készítem, úgy hogy visszamaratom a színüket főzés előtt néhány percig ecettel, így halványabbak lesznek, könnyebben magukba szívják a természetes festékanyagot. Ezekkel az alapanyagokkal nem érünk el olyan élénk színeket, mint a bolti festékekkel, de nagyon szépek lesznek, és bátran megehetjük őket. Lehet kávéval, piros szőlővel, zöld dióval is festeni, ismerek olyat, aki spenóttal vagy áfonyával is festett. Minden étel, ami megfogja a kezünket, megfogja a tojást is.

Természetes festékekkel egyedi színes tojásokat készíthetünk; Fotó: Mihály Szilvia

– Hogy kell hagymával vagy céklával tojást festeni?
– A hagymás festéshez gyűjtsünk össze egy zacskónyi száraz vöröshagyma héjat, adjunk hozzá valamennyi lilahagyma héjat is, és ezt tegyük a tojás főzővizébe. Főzzük meg a tojást, majd egy éjszakán át hagyjuk ebben a vízben kihűlni. Így kapjuk meg a szép, rozsdás árnyalatot.
A céklával festett tojásunk rózsaszínes lesz, ehhez a főzővízbe szeleteljünk jó sok céklát, és ugyanígy, akár egy éjszakán keresztül hagyjuk benne a tojást.
A kurkumától citromsárga tojásaink lesznek, az eljárás nem változik. A boltban kapható kurkuma port szórjuk a főzővízbe. Minél tovább áll a tojás a természetes színezőanyagban, annál erősebb lesz a színe. Egy kicsit az ízvilágát is átveszi a főtt tojás a színezőnek, így enyhe hagyma, cékla, vagy kurkuma íze lesz majd a húsvét reggeli tojásoknak.
A kihűlt, megszáradt tojásokat dörzsöljük át szalonnával, hogy szép fényesek legyenek.

– Mi az berzselt tojás?
– Növény lenyomatos természetes alapanyaggal (például hagymahéjjal) festett tojás. Ehhez szükségünk van egy harisnyára, ami szorosan ráfogja a növényt a tojásra. A nyers tojásunkat díszítjük apró levelekkel, virágokkal, erre húzzuk rá harisnyát, és így tesszük bele a hagymás főzővízbe. Ha már megfőtt tojást festenénk, ugyanez az eljárás, mielőtt a tojásfestékbe tennénk.

Fotó: Mihály Szilvia

– Ma is üzennek még a lányok a locsolóknak a motívumokkal?
– Igen. A szívminta egyértelmű jelzés a fiúk számára. Ám ha valaki gereblyét ábrázoló tojást kap, akkor nem járt szerencsével, hiszen a lány kikosarazta a húsvéti locsoláskor.

Mutatom a tojásfestő kurzuson készített képeket:

Én is kipróbáltam a tojásírást, nagyon aprólékos, sok türelmet igénylő munka, de megéri a fáradságot, mert egészen elképesztő dolgok kerülhetnek ki a kezeink közül. Tojásírás közben nincs értelme mással foglalkozni, nem nyomkodjuk a telefonunkat és nem állunk fel öt percenként az asztaltól, helyette összpontosítunk, koncentrálunk, és próbáljuk nem összenyomni a kezünkben levő tojást. Értelmet nyer az úgy bánunk vele, mint a hímes tojással kifejezés is, hiszen egy erősebb nyomás, és összeroppan a kezünkben levő mű.

A girbe-gurba vonalas tojást én készítettem; Fotó: Mihály Szilvia

Ha elsőre a tojásírást nem mernénk kipróbálni, a természetes anyagokkal festett berzselt tojást mindenképp készítsük el idén. Nekem a hagymahéjas változat tűnt a legegyszerűbbnek, és az íze is finom lesz.

Kép és szöveg: Mihály Szilvia
Nyitókép: pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva