
A múlt században nem számított szokatlannak, ha a Balaton jegén lovaskocsi várakozott. Akkor a jegesemberek vágták ki a jeget a befagyott tóból, hiszen másként a helyieknek nem volt egyszerű frissen tartani az ételt.

Jegesemberek a Keszthelynél a Balatonon Fotó: Zalai Hírlap archívuma
Szinte nem is volt olyan ház, ahol ne lett volna jégverem, később pedig jégszekrény, melynek funkcióját ma a hűtőszekrény vette át. A városokban a jéggyárból lehetett vásárolni a hideg darabokat, a kisebb falvakban azonban a befagyott tavakból, folyókból kellett beszerezni a tél folyamán. A legtöbb helyre reggelente szállította a jegesember.

Fotó: Zalai Hírlap Archívuma
A jégvermet szalmával hőszigetelték – ezzel fedték és bélelték. A leghidegebb évszakban töltötték fel jéggel, hogy tavasszal és nyáron is hidegen tartsa az élelmiszert és persze a finom sört és bort is.
Forrás: zaol.hu