2018.12.31. 10:00
Így szerezték a jeget a múlt századi Keszthelyen
A hűtőszerény előtt is meg kellett oldani az ételek hűtését. Ehhez a jég beszerzése a jegesemberek dolga volt.

A múlt században nem számított szokatlannak, ha a Balaton jegén lovaskocsi várakozott. Akkor a jegesemberek vágták ki a jeget a befagyott tóból, hiszen másként a helyieknek nem volt egyszerű frissen tartani az ételt.

Jegesemberek a Keszthelynél a Balatonon Fotó: Zalai Hírlap archívuma

Szinte nem is volt olyan ház, ahol ne lett volna jégverem, később pedig jégszekrény, melynek funkcióját ma a hűtőszekrény vette át. A városokban a jéggyárból lehetett vásárolni a hideg darabokat, a kisebb falvakban azonban a befagyott tavakból, folyókból kellett beszerezni a tél folyamán. A legtöbb helyre reggelente szállította a jegesember.

Fotó: Zalai Hírlap Archívuma

A jégvermet szalmával hőszigetelték – ezzel fedték és bélelték. A leghidegebb évszakban töltötték fel jéggel, hogy tavasszal és nyáron is hidegen tartsa az élelmiszert és persze a finom sört és bort is.

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva