Keszey Ágnes | 2020.07.15. 06:00
Íjászat a Balatonnál - törékeny kislányoktól az ősmagyar férfiakig mindenki élvezni fogja
Lazán feszíteni - e némileg ellentmondásos instrukciót akkor kaptam, mikor a kehidakustányi íjászpályán járva életemben először fogtam íjat a kezembe. Ez is mutatja, milyen összetett sportág. De azért mindenkinek érdekes lehet kipróbálni.

A Balatonhoz közeli településen, a fürdőjéről is híres Kehidakustányban várja az íjászattal ismerkedőket, a gyakorlott hobbilövőket, profikat és világkasszisokat az íjászparadicsom.

Létrejötte egy tíz évvel ezelőtti baráti beszélgetésnek köszönhető: osztrák íjászok vetették fel az ötletet, hogy milyen jó lenne itt, a falu Barátszigetnek nevezett részén létrehozni egy gyakorlópályát. A gondolatot tett követte: először megalakult az Aktivklub-Zala24 Egyesület, melynek tagjai között világ-és Európa bajnok sportolók is vannak. Fokozatosan épült, bővült a pálya, s az érdeklődők száma is egyre emelkedett, ezért a nagyközönség előtt is megnyitották a létesítményt. Gyerekeket és felnőtteket és várnak ide, s nem csak íjászkodni, hanem számtalan más lehetőséggel is.

Íjászparadicsom Kehidakustányban Fotó: Keszey Ágnes

Többféle eszközzel lehet játszani: így többek között fúvócsővel, és számtalan dobójátékkal lehet próbára tenni az ügyességünket. S van itt dinoszaurusz, félelmetes sárkányok, szarvasok, fácánok, medvék. Mint az első kettőből sejteni lehet, nem élő állatok, hanem 3D-s célpontok.

Íjászparadicsom Kehidakustányban Fotó: Keszey Ágnes

-Négy féle lehetőség van. Van egy fűvócső pálya, ezen kisebb állatfigurákra lehet célozni. Van egy kisebb családi pálya íjászpálya. Egy másik, négy hektáros területen 48 darab, 3D-s állat és 24 tábla található. A negyedik pályánk pedig a FITA-pálya – sorolta a lehetőségeket Stenzel Zsuzsa az Aktivklub-Zala24 Egyesület elnöke.

Stenzel Zsuzsa mutatta be a lehetőséger Fotó: Keszey Ágnes

Ez utóbbi kifejezés egy nemzetközi szervezet szabályai szerinti versenyzést jelent, azaz a kehidakustányi pálya ezen része megfelel a szigorú előírásoknak. Olyannyira, hogy -mint azt ahogy a tulajdonos büszkén elmesélte – tavaly az osztrák ifjúsági nemzeti olimpiai válogatott itt edzett. A profiknak is nyújt tehát lehetőségeket a pálya, de a kezdőket is várják, sőt, azokat is, akik még sohasem fogtak íjat a kezükbe.

Íjászparadicsom Kehidakustányban Fotó: Keszey Ágnes

Én is itt próbálkoztam meg először kilőni a nyílvesszőt, s ehhez persze segítséget, iránymutatást, jó tanácsokat is kaptam. Mint minden kezdő, vagy kevésbé gyakorlott vendég, hiszen oktató is várja a vendégeket. Szombatonként délután 2 és öt óra között lehet ismerkedni az íjászat alapjaival – ez a lehetőség egyébként a tíz éves aluli gyerekeknek ingyenes.

Íjászparadicsom Kehidakustányban Fotó: Keszey Ágnes

Ha mindenkiből nem is válik profi íjász, egyszer-kétszer azért érdemes kipróbálni, milyen kézbe fogni egy íjat, megfeszíteni, majd elengedni, szemmel végigkövetni a suhanó nyílvesszőt és megnézni a találatot. Már csak a történelmi gyökerek miatt is.Hiszen az íjászat a magyarság történetében meghatározó szerepet játszott. Már a honfoglalás korában is használták az íjvesszőket és nyilakat. Akkoriban a lovasíjászat volt az elterjedt. Sokaknak minden bizonyára ismerős a “Magyarok nyilaitól ments meg uram, minket” fohász, mely a kora középkorból származik. Míg hajdan a vadászatban és harcászatban volt szerepe, ma már sportként tartják nyilván. Komoly fegyelmet és koncentrációt igénylő sport, fizikai erőnlét is szükséges hozzá, s az is biztos, hogy teljesen kikapcsolja az embert a nyüzsgő világból, a mindennapok nehézségeiből. Ottjártamkor az egyesület egyik tagja, Agócs Beatrix vezette be a vendégeket az íjászat alapjaiba.

 

Az íjászat és a dobójátékok mellett a gasztronómia is megjelenik az április végétől október elejéig nyitva tartó kehidakustányi pályán. Fürjeket tenyésztenek – e szárnyasokat bárki megtekintheti, s akár haza is vihet néhány fürjtojást. Vagy sokat, hiszen az apró darabokból jócskán kell egy rántottához.

Íjászparadicsom Kehidakustányban Fotó: Keszey Ágnes

A távolabbi tervek között szerepel a “Gulyásaréna” megnyitása.

Íjászparadicsom Kehidakustányban Fotó: Keszey Ágnes

Ha ez megvalósul- várhatóan a jövő évben – szombatonként a házigazda sok évtizedes tapasztalata alapján megtanítja a résztvevőknek a kovászos kenyér készítését, mely majd a szabadtéri kemencében sül meg.

 

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva