Mihály Szilvia | 2019.03.07. 11:00
Ilyen a keszthelyi Balaton Színház, ahol még nem láthattad
A keszthelyi színház nyilvános helyszínbejárást tartott, ahol szó szerint a pincétől a padlásig megtekinthettük az előadásokon dolgozó szakmai stáb munkaállomásait.

A keszthelyi Balaton Színház Baráti Körének szervezésében helyszínbejáráson vehettünk részt, ahol Szarka Róbert műszaki vezető és Csengei Ágota igazgató kalauzolta végig a lelkes látogatókat.

A színházba és kiállításokra járó közönség számára eddig ismeretlen területekre jutottunk be, bepillantást nyerve a műszaki dolgozók és a művészek függöny mögötti munkájába.

A pincében a gyerekek bebújhattak a széksorok alá is, miközben megtudtuk, hogy az enyhén emelkedő nézősorból a székek egy-egy rendezvény vagy kiállítás kedvéért kiszerelhetők, a talaj vízszintbe emelhető, és így egy közel 300 m2-es sík téren van lehetőség akár bálozni is.

Fotó: Mihály Szilvia

A színpadot előrefelé lehet toldani, így 2 méterrel hosszabb előszínpad is képezhető-erre vagy tánccsoportok előadásakor vagy szakmai konferenciák elnökségi pódiumához van szükség. Ilyenkor az első két széksor és a zenekari árok nem használható. Divatbemutatók során a középső székek eltávolításával kifutót is tudnak készíteni, erre korábban Müller Péternek is szüksége volt egy előadásához.

A pincében találhatók még a szokásos gépészeti elemek, klímaberendezés, tűzivíz tároló és számos raktárhelyiség.

Fotó: Mihály Szilvia

A padláson a körbejárható munkakarzaton a függönyök és világító testek sokaságát, sínrendszerét láthatjuk. Ez a munkaállomás 5 méteres magasságban lett kiépítve.

Fotó: Mihály Szilvia

Mint megtudtuk, a függönyök lángmentes anyagból készülnek, ami azt jelenti, hogy egy tűzeset során nem lobban lángra a több tíz négyzetméternyi anyag, hanem azoknak csak a széle olvad meg.

A zöld bársony előfüggöny a színpad elejétől egy méterre van felfüggesztve, manuálisan mozgatható. A felező függöny igazából harmadoló, a színpad hátsó harmadánál van rögzítve. Érdekesség, hogy míg a legtöbb színházban ez is fekete színű, addig Keszthelyen ez barnás árnyalatú. A függönyök fix sínpályán mozgathatók.

A díszletek mozgatására 19 db 10 méter hosszú trégert használnak, melyek kb. 200 kg terhet bírnak el. 5 db kézcsörlős és 14 db ellensúlyos kézi tréger segíti a díszletépítők munkáját.

A padlástér korlátja egyben lámpatartó rendszer, bárhova tudnak lámpákat, világító testeket rögzíteni.

A színpad alapterülete 11×10 méter, a belmagasság 7,6 m. Maga a színpadi padozat zöldre festett borovi fenyő. A színpadra balett előadáskor egy úgynevezett balettszönyeg is kerül, ami nem csúszik, és lefedi a színpad réseit, esetleges sérüléseit, egyenletlenségét, maximális biztonságot nyújtva a táncosoknak.

A keszthelyi színház körbejárható, vagyis a 360 fős nézőtér mindkét oldalán kis kb. 90 cm széles folyosó vezet a kijárathoz, melyeken oldalajtók vannak, így meglepetésszerűen felbukkanhatnak a művészek a széksorok mellett is előadás közben. Az emeleti nézőtérrel együtt 485 fő ülhet be a színházba.

Forrás: Mihály Szilvia, zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva