zaol.hu/Rákos Bianka | 2022.04.13. 08:00
Innen egyszer látni kell a napfelkeltét!
Kevés romantikusabb hely van Zala megyében, mint a Rezi vár! A romokról 418 méter magasságban csodálhatjuk meg az egyik legszebb zalai panorámát, melyben könnyen felfedezhetjük Tátika várát, de a zalaszántói Béke Sztúpát is.

A Rezi vár – ahogy a nevéből már ki lehet találni – Rezi település határában, a Keszthelyi-hegység északnyugati részén, a Meleg-hegy lejtős dolomit szirtfokán terül el. Viszonylag könnyen megközelíthető, (Reziből végig ki van táblázva az útvonal) így nem is csoda, hogy népszerű kirándulóhelyszín. Aki azonban ellátogat ide, érkezzen túrához megfelelő cipőben, esetleg túrabottal, hiszen a várhoz vezető, nagyjából 10-15 perces túraút nem túl könnyű terep.

Izgalmas történelem a falak között

A várat feltehetően az 1200-as évek végén, vagy az 1300-as évek elején építhették. Írásban legelőször 1333-ban említik meg.

A Rezi vár a Lackfi családé volt, akik királyi adományként kapták egészen addig, míg 1397-ben egy királyellenes lázadásban való részvétel miatt Zsigmond király kivégeztette a vár urát, Lackfi Istvánt. Ezután ismét az uralkodó családra szállt, míg több tulajdonos után 1427-től évszázadokra a Pethő családé lett.

Egy időben osztrák csapatok szállták meg, de később a törökök is megostromolták. A XVI. századtól már minden oklevél romként említi meg. Miután a Pethő család férfiága kihalt, a várat 1741-ben megvásárolta a Festetics család. A romokokat 1945-ben államosították, s csak 2000-ben kezdték részben helyreállítani.
A vár történetéről a helyszínen is több tábla mesél, bár néhányat megrongáltak már.

A rezi vár romjai
Fotó: Rákos Bianka/zaol.hu

Ide leginkább a kilátás miatt mennek

Az egyszeri túrázó számára viszonylag nehéz, meredeken felfelé vezető utat megtenni kifizetődő. Amint felérünk a várhoz egy kis pihenőhely fogad bennünket, ahol kicsit megállhatunk mielőtt átadjuk magunkat a lenyűgöző kilátásnak.

Az egykor kilenc méter magas falakkal rendelkező várból, már csak az egykori lakótorony kis része és a vár keleti, valamint nyugati fala áll. Néhány ablak és dongaboltozat nyomaival azonban még találkozhatunk.

A kilátás szépsége leírhatatlan. A szomszéd vár, Tátika vára, illetve a mellette álló Kovácsi-hegy is látható, melynek oldalában kivehető a hófehér sztúpa. Ha kelet felé nézünk, a Balaton és a Tapolcai-medence tanúhegyei is feltűnnek.

Romantikus látkép
Fotó: Rákos Bianka

 

Aktívabb életet élő szerelmespároknak tökéletes randevúhelyszín, de nagyobb gyerekekkel és kutyussal is nagyszerű kikapcsolódás lehet egy tavaszi délutánon. Érdemes kora este érkezni, hogy innen csodálhassuk a naplementét.

forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva