likeBalaton.hu | 2022.03.24. 12:00
Itt a kerékpárosbarát hálózat
A legfontosabb cél, hogy „minél többen bringára pattanjanak, és tekerjenek országszerte”.

A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) két szakértője, Pén­zes Erzsébet és Coates Ádám beszélt a részletekről Keszthelyen, Kulics Gábor, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda munkatársa pedig a BalatonBike365 honlapot és appliká­ciót mutatta be a térség településeiről érkezett érdeklődőknek.
A műhelymunka előadásai bemutatták, hogyan csatlakozhat egy szolgáltató a kerékpárosbarát hálózathoz, illetve a résztvevők megismerkedhettek a legfrissebb bringás turisztikai trendekkel is.

Coates Ádám szerint a cél, hogy a bringásokat egy kritériumrendszernek megfelelő, állandó minőség várja, a szolgáltatók szempontjából pedig az, hogy a kidolgozott, európai mintákat követő feltételeknek megfeleljenek. Az erre nyitott vállalkozások csatlakozhatnak a hálózathoz, és ezzel olyan bringás közeget érhetnek el, amelyet korábban nem. A hálózat tagjai promócióhoz és külön pályázati lehetőségekhez juthatnak, melyek segítségével például szerviz­oszlopot, szerelőkészletet, e-bike-töltőt vagy éppen bringatárolót kaphatnak.

A csatlakozó szolgáltatók felé a legfontosabb kritérium a kerékpárosbarát szemlélet, amiben az is benne van, „hogy örömmel látják az izzadtan, esetleg koszosan érkező vendéget”. Kritérium a biztonságos bringatárolás, de feltétel például az is, hogy lehessen kulacsot vagy éppen telefont tölteni. Extra – vagyis nem kötelező – egyebek mellett a hétvégi nyitvatartás vagy az e-bike-töltő.

Az országos hálózathoz fél év alatt mintegy 200 szolgáltató csatlakozott, de cél, hogy ez a szám ezer fölé nőjön. A keszthelyi térségből 20–30 vállalkozást vonnának be.

 

Pumpapálya épül Keszthelyen

Úgynevezett pumpapályát (eredeti, angol nevén: pumptrack) alakítanak ki tavasz végére a keszthelyi Kresz Park területén, a munkaterületet már át is adták a kivitelezőnek. A kanyarokat és hullámokat bőven tartalmazó, aszfaltozott körpálya a tervek szerint 115 méter hosszú lesz. Ezt bármilyen típusú kerékpárral, gördeszkával, görkorcsolyával, de akár rollerrel is lehet majd használni, a legfontosabb cél pedig, hogy a fiataloknak ingyenes, szabadtéri, legális, de mégis extrém elfoglaltságot kínáljon Keszthely. A keszthelyi pumpapálya építését az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. támogatja.

A keszthelyi pumpapálya látványterve/Bringázás.hu

 

Forrás: Zaol.hu
Nyitókép, illusztráció: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva