2019.01.22. 18:00
Keszthelyen megszentelték a Balatont
Több éve hagyomány már Keszthelyen, hogy az ortodox egyház elöljárója Vízkereszt alkalmából megszenteli a Balatont.

Szombaton a Fő téri templomban ortodox ünnepi liturgiát tartottak, majd a résztvevők zenés felvezetéssel elindultak a Balaton-partra, ahol a Szigetfürdőnél részesei lehetettek a Balaton megszentelésének. Az eseményt a keszthelyi Család iskola szervezi évek óta, melynek fenntartója a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátus.

Zenés felvezetéssel érkeztek a Balaton-partra a vízszentelés résztvevői
Fotó: Keszey Ágnes

– Minden egyházban, de az ortodox egyházon belül kiemelkedően fontos a víz tisztelete és megszentelése. Ez egy nagyon nagy ünnep és az év elejét is jelenti egyben. Mi már többször voltunk vízszentelésen a Dunánál, és azt gondoltuk, hogy ha itt van egy iskola a Balaton-parton, akkor hívjuk ide a fenntartót, hogy a Balatont is szentelje meg az atya- szólt a hagyományról Keszey Tivadar, az iskola igazgatója.

Paisziosz Larendzakisz püspök szentelte meg a Balatont, a vízszentelés ortodox hagyománya szerint
Fotó: Keszey Ágnes

Az ortodox egyházban mindenhol hagyomány, hogy teofánia (Isten látható megjelenése), azaz vízkereszt ünnepe alkalmából a papok lemennek az élő vizekhez: folyókhoz és tavakhoz és megáldják azokat.

Rácz Béla, a Család iskola egykori diákja úszott be a Balatonban a vízbe dobott keresztért
Fotó: Keszey Ágnes

A görög nyelv úgy mondja, hogy megvilágosítják ezeket, hogy az egész teremtés a vízen keresztül részesüljön az isteni kegyelemben – foglalta össze a püspök. Keszthelyen is ez volt a cél: Paisziosz Larendzakisz püspök háromszor dobta bele a keresztet a tóba, majd a szertartás közben az ég felé engedtek egy galambot.

A hármas szám természetesen a Szentháromságra utal: az Atyát, a Fiút és a Szentlelket jelképezi. Az evangéliumban pedig azt olvassuk, hogy amikor Krisztus alászállott a vízbe, hogy János megkeresztelje őt, akkor a Szentlélek galamb képében szállt le. Emellett a tisztaságot és a békét is jelképezi, amelyet az egész emberiségnek kívánunk és amelyért imádkozunk, hogy harcok nélküli békesség uralja a világot – részletezte az ortodox püspök.

 

Forrás: Keszey Ágnes, zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva