zaol.hu | 2020.10.25. 06:00
Keszthelyi diák halt meg a kalandparkban történt balesetben
Nincsenek szavak.

Naponta ellenőrzik a kalandpark fáit

Évente egyszer hatósági felügyelet mellett kötelező átvizsgálni minden fát a kalandparkokban. Erre a legjobb módszer egy úgynevezett ultrahangos vizsgálat, ami megmutatja, ha belülről már korhadni kezdene a fa. Ezen felül naponta, nyitás előtt is átvizsgálják a pályákat, ha bármilyen hibát találnak helyben javítják, súlyosabb probléma esetén ideiglenesen le is zárják a pályát – írja a tenyek.hu.

 

Drámai csend közepette több százan rótták le kegyeletüket Keszthelyen

Fotó: zaol.hu

Pénteken, fél hatkor a keszthelyi Vajda János Gimnázium előtt a Fő terén több százan rótták le kegyeletüket az elhunyt diákot, Salamon Zsigmondot gyászolva. A gyászoló tömeg percről percre nőtt, az iskola bejáratánál mécsesek sokasodnak, a diákok körbe állva némán emlékeznek elvesztett barátjukra. Drámai a csend, csak a harang szól belengve a főteret…

Semmilyen jel nem utalt arra, hogy a fa kidőlhet – A Holdfényliget ügyvezetője válaszolt

A csütörtöki tragikus szerencsétlenség kapcsán a Vas Népe megkereste Szőnye Pétert, a gyöngyösfalui kalandpark ügyvezetőjét, aki – miután a rendőrség befejezte a helyszíni vizsgálatot – válaszolt a kérdéseikre.

Szőnye Péter válaszából kiderül, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság nyáron valamennyi mutatványos berendezést és játszótéri eszközt ellenőrzött. Az ellenőrzést végző szakemberek csak tájékoztatásbeli eltérést találtak és pontosítást kértek egy dokumentumban – ezeket az üzemeltetők soron kívül azonnal orvosolták és be is mutatták a hatóságnak.

A kalandpark fáit a fogyasztóvédelmi hatóság nem vizsgálta – azokat korábban más ellenőrizte. Megtudtuk azt is, hogy a Holdfényliget 2007 óta rendelkezik a mutatványos berendezések üzemeltetéséhez szükséges Megfelelőségi tanúsítvánnyal, amelyet folyamatosan – évente – ellenőriz egy arra felhatalmazott szervezet. Legutoljára 2020 július 14-én volt ilyen felülvizsgálat, amikor a megfelelőséget igazolták.

Kérdésükre, hogy milyen állapotban volt a balesetet okozó kidőlt fa, Szőnye Péter azt felelte, hogy semmilyen jel nem utalt arra, hogy kidőlhet. Nem tudják, nem értik, mi történhetett.

– Lesújtott bennünket a tragédia, nagyon sajnáljuk, hogy nálunk, az ország egyik legrégebbi kalandparkjában kellett ilyennek megtörténnie. Részvétünket fejezzük ki az elhunyt családjának, mielőbbi teljes gyógyulást kívánunk a sérülteknek. A hatóságokkal pedig mindenben együttműködünk – tette hozzá az ügyvezető.

A Holdfényligetben egyébként egy hét múlva zárták volna az idei szezont.

Fotó: vaol.hu

Pszichológus segít az osztálytársaknak

A gyöngyösfalui kalandparkban történt balesetben elhunyt gimnazista osztálytársainak pszichológus segít feldolgozni az átélt tragédiát. Az őszi szünet és a munkaszüneti nap ellenére a tankerület és az iskola gyorsan lépett: már pénteken találkozhatnak a diákok a szakemberrel.

Varga Gábor, a Vajda János Gimnázium igazgatója adott új információkat a csütörtök délutáni halálos balesettel kapcsolatosan.

– Osztálykiránduláson a kalandparkban jártak a diákok. Ott iskolánk egyik tanulója egy balesetben életét veszítette. Egy másik tanulónk súlyosan megsérült a lábán. Rajta csütörtök este műtétet hajtottak végre. Pénteken tájékozódtam az állapota felől: lényegesen jobban van a gyermek. Felröppent a hír egy másik sérültről. Egy gyermekünk sokkot kapott, őt a megfelelő vizsgálatok és rövid, átmeneti kezelés után szülei el tudtak vinni. Az iskola közössége megdöbbenten fogadta azt, ami jelen pillanatban feldolgozhatatlannak tűnik. Reggel rögtön elkezdtük annak szervezését, hogy az érintett osztályt tagjaival péntek délután megkezdjük a beszélgetést pszichológus bevonásával. Este fél hatkor pedig egy néma megemlékezésre gyűlik össze az iskola közössége. Szeretnénk egy gyertyát gyújtani az elhunyt osztálytárs, a kedves barát és a szeretett tanítvány emlékére – mondta el a zaol.hu-nak az iskola vezetője.

Fotó: Keszey Ágnes

A Keszthelyi Televízió is ott volt, amikor az esti órákban számos diák, szülő és pedagógus gyújtott gyertyát és rótta le kegyeletét a tragikus balesetben elhunyt tanuló előtt.

 

 

 

 

Nyitókép: Keszey Ágnes / zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva