A keszthelyi önkormányzat idén első alkalommal tett közzé pályázati felhívást, hogy az érdeklődő helyi cukrászdák készítsenek olyan hagyományos vagy mentes tortát, melyekből a szakértő zsűri majd kiválasztja a Város tortáit. A desszertek június első szombatján debütáltak, akkor rendezik meg ugyanis minden esztendőben a Város napját. A Pintér Zsolt aranykoszorús cukrászmester, a 2012-es Ország Tortája megalkotója vezetésével bíráló zsűri döntése szerint Keszthely Város Tortája 2021-ben a “Cserszegi Fűszeres-Mandulás Torta”, a Sütibolt édessége, Németh Béla alkotása.
Ez egy mandulás piskótán és mandulás linzer alapon mandulás borhabbal, roppanós mandula praliné réteggel és fehércsokoládés mousse-szal készített torta.
– Úgy gondoltuk, hogy egy keszthelyi cukrászdának mindenképpen illik elindulni egy ilyen pályázaton. Volt több fajta variáció, de elég hamar eldöntöttem, hogy a Cserszegi fűszeres és a mandula lesz a két fő alkotóeleme. A kiírás úgy szólt, hogy valamilyen módon Keszthelyhez kötődjön.
A Cserszegi fűszeres szőlőfajta nemesítője dr. Bakonyi Károly Keszthely díszpolgára, a városban élt nagyon sokáig és a város temetőjében nyugszik. A torta tetején lévő hab Cserszegi fűszeres borhab, de mivel 80 fokon van melegítve, ezért nincsen alkoholtartalma, de az illatok, ízek megmaradnak – mutatta be a torta születését Németh Béla.
Keszthely Város Mentes Tortája pedig a “Gesztenye Fasor Torta” a Pille sütitől, Kovács Eszter alkotása. Ez a desszert liszt-, cukor- és tejmentes brownie-piskóta alapon gesztenyemousse-szal, meggyes réteggel készült. A keszthelyiek és a várost jól ismerők számára egyértelmű, mi ihlette a tortát, akik pedig nem jártak még arra, ebben az összeállításban megtalálhatják, mi is adta az apropót. Bár a Festetics-úti és a többi keszthelyi fasor vadgesztenye, de természetesen a desszert a szelíd változatból készült.
– Amint tudomást szereztem a lehetőségről, rögtön tudtam, hogy nevezek a pályázatra, mert jó lehetőségnek tartottam. Feltétel volt, hogy valamilyen módon a városhoz kapcsolódó tortát kellett elkészíteni. A páromnak jutott eszébe a gesztenye, amikor elkezdtünk gondolkozni az ízvilágon. Így előbb volt meg a név, mint a torta. Elég sokat gondolkoztam, milyen legyen a torta. A meggy jó passzol a gesztenyéhez és csokihoz, de sokáig tartott, míg ilyen lett. Cukormentes csokoládéval készült a brownie-piskóta, a tortában van eritrit, mandulaliszt és kókuszzsír. A torta tetejére került egy főzött gesztenyekrém, majd erre készítettem cukormentes habcsókot és liofilizált meggy is van a tetején – mutatta be mentes desszertjét Kovács Eszter, aki a hagyományos torta kategóriára is nevezett. A Balatoni Szellő nevű, vanília-, eper-és mandulakrémes torta ugyan nem kapott díjat, de felkerült a Pille süti kínálatába.
A Város Tortája és Reform tortája egyébként néhány nap múlva több keszthelyi cukrászdában is megtalálható lesz, ugyanis kitalálóik átadják a receptet a keszthelyi cukrászoknak.