likeBalaton.hu | 2020.09.26. 08:00
Itt találod a legszebb gesztenyéket a Balatonnál
Egy őszi balatoni kirándulás során érdemes gesztenyéket is gyűjtenünk, hogy otthon dekorációt készíthessünk belőlük. Mutatjuk a part legszebb gesztenyefáit és parkjait, ahol nem csak a gyerkőcök, de a felnőttek is önfeledten szedegethetik az őszi kincseket.

Az őszi séták során mindannyian gyerekek lehetünk, miközben gesztenyeszemeket keresgélünk a falevelek alatt. Az avar és a frissen lehullott termés illata a Balaton mellett még frissebb, mint a városokban, mutatjuk, hol tudtok egy rövid séta során feltöltődni, és gesztenyét gyűjteni!

Siófok, romantikus terek a gesztenyefák alatt

Siófokon, a Hock János közben találhatóak a város legrégebbi gesztenyefái. A Fő térről nyíló utcácska elején kis teret is kialakítottak, itt áll Ligeti Erika Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész Merengő kislány című szobra. A tér fő eleme a hatalmas vadgesztenyefa, ami alatt szép padokon lehet üldögélni, amíg a gyerkőcök boldogan gyűjtögetik a barna terméseket. Néhány lépéssel északra, további nagy gesztenyefákat találunk, melyek alatt már a 60-as években is sokan kávézgattak, bambiztak. Itt állt ugyanis a korábbi patinás Omnia cukrászda és kávéház, a későbbi Dániel Vendéglő.

Siófok egyik legnagyobb gesztenyefája egy ugrásra a Víztoronytól
Fotó: Krausz Andrea

 

Siófokon, a Sió fölött átívelő Baross-hídnál is találunk egy szép gesztenyefát, mely alatt ugyancsak kialakítottak egy romantikus pihenőt, padokkal. Épp úgy mint a déli part legnagyobb városában, egészen pontosan Szabadifürdőn nemrég egy új játszóteret alakítottak ki az Akácos téren, ahol szaletli alatt asztalok, padok, valamint gesztenyefák és persze menő játékok várják a gyerekeket.

Ősszel jó gyerekjáték a játszótér mellett gyűjthető vadgesztenye
Fotó: Krausz Andrea

Balatonszemes, ahol már az 1900-as évektől állnak gesztenyefák

Balatonszemesen található a Balaton vidékének egyik patinás helye, amely szép gesztenyefáiról ismert. Ez az úgynevezett Bagolyvári promenád, vagyis a Bagolyvár utca. Állítólag már az 1900-as évek elején is gesztenyefák álltak itt, amit a helyiek mindig újakkal pótoltak. A fasor ugyanis a helyiek egyik büszkesége, ráadásul az Év fája 2020 országos verseny egyik jelöltje is. Az utca végén a Sóhajok hídja, amit olasz mintára ugyancsak az 1900-as évek elején építettek.

Történelmi hangulat Balatonszemesen, a Bagolyvár utcában
Fotó: Krausz Andrea

Balatonlelle igazi gesztenyézős célpont lehet

Balatonlellén, a városban elszórtan több helyen is van egy-egy vadgesztenye csoportosulás. Több irányba is érdemes tehát elindulni. Ha a Balatont is látni szeretnétek, akkor legjobb, ha a mólót veszitek célba, ott útközben találtok gesztenyefákat is. A Művelődési ház parkjában is szerencsével járhattok, a fő út mellett. A szövetség és a Dobó utca sarkán szintén érdemes körülnézni és a helyi általános iskola udvarán és az épület mögött, a parkolóban is lehet találni gesztenyét. Ha pedig hosszabb sétára vágytok és őszi bogyókkal is „beéritek”, irány a lellei Kishegy és a körülötte lévő kedves parkerdő.

A Móló sétányon is vannak gesztenyefák
Fotó: Krausz Andrea

Fonyód: itt sok a tölgy, makkot többet találtok

Fonyódon szedhetitek a legszebb helyen a gesztenyét. Ha elindultok a Bartók Béla utcán, a Sirály szálló mellett fel, egymás után találkozhattok vadgesztenyefákkal. Egy rövidke sétával pedig el is éritek a híres Szaplonczay sétányt. Innen csodás fotókat készíthettek az északi partról, és meseszép padokon pihenhettek. Az általános iskolával szemben, a Márffy tér és a Fő utca sarkán lévő parkban egy nagy tölgyest is találtok. Ha az őszi termésekből akartok kreatívkodni, ide is megéri elindulni gyűjtögetni.

A Márffy-tér Fonyódon
Fotó: Krausz Andrea

Balatonfenyvesen titkos helyeken találod a zsákmányt

Balatonfenyvesen a posta épülete környékén és a posta udvarában van a legtöbb gesztenyefa, de a Kölcsey utcában az Öreg Vigadó Étterem udvarán is szerencsével járhattok, ha gesztenyegyűjtés a cél. A faluban ezeken kívül csak egy-egy magában álló gesztenyefa van, viszont a strandon egy nagyot sétálni és hattyút nézegetni, és ha kisebbek a gyerekek, a tobozos játszótéren időzni is remek program. Ahogy pedig a neve is mutatja, fenyő nagyon sok van ezen a településen, így tobozt is rengeteget találhattok.

Lakásdekorációnak, vagy valami kreatív játékra is nagyszerű, az amúgy gyógynövénynek számító vadgesztenye
Fotó: Fábos Erika

 

Balatonkeresztúron a szőlőhegy kihagyhatatlan

Balatonkeresztúron a műemléktemplom körül van néhány gesztenyefa, ami alatt érdemes keresgélni. A Bél Mátyás Vendégház udvarán több gesztenyefát is lehet találni, de oda bemenni nem lehet, viszont a környékén, a járdákra mindig sok hullik, arra is érdemes elsétálni. A Balatonmáriafürdői központi strand parkolója és annak környéke szintén jó lelőhely lehet, a strandon játszótér és egy kellemes sétaút is vár rátok, csodás panorámával.

A templomkert gyönyörűen gondozott, gesztenyefát is találsz benne
Fotó: Fábos Erika

 

Ha pedig őszi séta, akkor ezen a településen a szőlőhegy is remek célpont lehet. Hangulatos a százéves pincesor, ahol egymás mellett sorakoznak a kedves kis, nádtetős vályog pincék. A szőlőművelés egyébként is egybeforr a település létezésével is, hiszen úgy jött létre Balatonmáriafürdő és épült ki Balatonkeresztúr, hogy a XIX. század végén, az északi part tönkrement szőlősgazdái itt kaptak lehetőséget Festetics Tasziló idején az újrakezdéshez.

A Bokros-hegy ma már nem a borairól híres, sokkal inkább egy kedvelt kirándulóhely. A szintkülönbség miatt a Tapolcai-medence nyugati részének vonzó hegyei, a Szentgyörgy-hegy, a Csobánc, Szigliget, a kicsiny Szentkirály-hegy és Badacsony is pazar látványt nyújt és olyan, mintha csak a lábunk előtt terülnének el. Kis gyerekekkel is bátran neki lehet indulni, egy kisebb – legfeljebb egy órás – séta, de nagy élmény.

Keszthely, a gesztenyefák városa

Talán a legtöbb vadgesztenye Keszthelyen van, s a legrégebbi fák közül is több itt található. Egy néhány évvel ezelőtti felmérés alkalmával több mint 1200 gesztenyefát számoltak össze a városban. A Festetics család jóvoltából honosodott meg ez a növény Keszthelyen, az 1900-as évek elején. Ha Balatonszentgyörgy felől közelítjük meg a várost, vagy arra haladva hagyjuk el, a Festetics úton végighaladva utunkat több kilométeren át gesztenyefák szegélyezik.

 

Az ehhez közeli Kossuth Lajos utca, valamint a Bercsényi utca mentén is több ilyen fa áll. Aki pedig a Helikon-park felé sétál, a mellette közvetlenül elhúzódó Erzsébet királyné útján is gyönyörködhet a hatalmas fák látványában, s szedhet gesztenyét. A Festetics-kastély mögötti Sopron utcában ugyancsak állnak ilyen fák, igaz, jóval fiatalabbak, mint előbb említett társaik. S ezek a példányok abban is eltérnek, hogy tavasszal nem fehér, hanem rózsaszín virággal teliek az ágak.

Gesztenye Gyenesben

A szomszédos településen járva is érdemes egy sétára indulni, ha gesztenyét akarunk látni és szedni. A termelői piac közelében is találhatunk szép számmal ilyen fákat – e példányok közel száz évesek.

Sümeg még fesztivált is rendez a gesztenyefák tiszteletére

Bár a tavaszi virágzást ünneplik Sümegen és nem az őszi termést, a hatalmas gesztenyefák a város központjában ősszel is csalogatják a családokat. A Püspöki palota közelében a várral a háttérben tökéletes fotótéma, ahogy a gyerkőcök gesztenyét gyűjtenek! A barokk hangulatú város az ódon várfalakkal csodás környezetet biztosít még egy gesztenyézéshez is.

Badacsonyi gesztenyék

Badacsonyban fel sem kell mászni a hegyre, hogy gesztenyét gyűjtsünk. Már a 71-es főút melletti parkolóban elkezdhetjük az őszi termések szedegetését, a vasútvonal mellett az Egry-sétányon mind az Egry-múzeum, mind a Halászkert felé rengeteg fa található. Míg a gyerkőcök a gesztenyékkel játszanak, kóstoljatok bele a hegy levébe! Ha pedig egy hosszabb és meredekebb sétát is bevállaltok, a Kisfaludy-ház előtti hatalmas gesztenyefát is keressétek meg!

Szívek a gesztenyefák alatt Balatonudvariban

Már a rómaiak is úgy gondolták, hogy ott érdemes élni, ahol szelídgesztenye terem, de sétálni egyet egy ligetben, ahol megpihenhetünk akár egy gesztenyefa árnyékában szintén üdítő élményt ad. Balatonudvariban található az ország egyik védett temetője, amely szív alakú sírköveiről ismert, és a békés temetőkert mellett számos gesztenyefa található, amely tavasszal virágzásával, ősszel pedig termésével színesíti a környéket. Udvariban Gesztenye sor nevű utca is van, és a parton lévő nyaralópark is a barna golyóbis nevét viseli, vagyis gesztenyéből itt nincs hiány.

Balatonszepezdi örökség

Érdekes történet bontakozik ki a Balatonszepezden található gesztenyefák eredetéről, amit a Balatonszepezdi Gesztenyevirág Nőegylet vezetőjétől tudunk meg: Virius Vince – akiről már mi is írtunk ebben a cikkben – nem csak a fürdőtelep kitalálója volt, hanem annak idején ő hozta el Erdélyből a piros virágú gesztenyét Balatonszepezdre. Valamikor 139 darab fa volt a településen, amelyeket a Gesztenyesoron végighaladva megcsodálhatunk, a Nőegylet pedig gondosan ápolja a fákat és a gesztenyés hagyományokat is. Tavasszal a virágzás idején Gesztenyevirág ünnepet is tartanak, amely idén ugyan a pandémia miatt elmaradt, de az egyesület tagjai lelkesen gondozzák az örökséget, és várják a következő tavaszt, amikor virágba borulnak a szepezdi gesztenyefák is.

Fotó: Balatonszepezdi Gesztenyevirág Nőegylet

Csopakon ősgesztenyefa őrzi a történelmi villát

Csopakon különleges élményben lehet részünk, ha a családdal az iskolai feladathoz gesztenyét gyűjteni indulunk. A hagyományos gesztenyesort itt nem találjuk meg, viszont a Füredi útra ellátogatva érdemes az irányt az Abaffy villa felé venni. A védett épület udvarán nem akármilyen gesztenyefák magasodnak. A XIX. században épült villa ma már üresen áll, viszont az önkormányzat nagy figyelmet fordít a környezetére. Az épület ugyanis eredeti ős gesztenyefák között bújik meg.

A gesztenyesor végén forrás csillapítja szomjunkat

Az igazi őszi kirándulás színhelye csakis Balatonkenese! Minden évszakban megkapó látvány a város déli részén, a kerékpár út mentén a több kilométer hosszan húzódó Gesztenyefa sor, mely a 71-es főközlekedési úttal párhuzamosan fut Balatonkenese nyugati határában. Az Árpád-forrás közvetlenül a kerékpár út mellett fekszik, ahol mindenki számára hozzáférhető jéghideg forrásvíz fogyasztható.
+1 tipp: Ha már épp erre sodor az utunk, haladjunk tovább Balatonakarattyára, ahol a magaspartról csodás látvány tárul elénk a Balatonra.

Andalgás a Tagore sétányon gesztenyefák alatt

A Balaton egyik legszebb sétányán, a Tagore sétányon haladva, Balatonfüreden, a Balaton vizét csodálva eszünkbe juthat akár Orwell 1984 című regényének utolsó mondata is: „Lombos gesztenyefák alatt, eladtál és eladtalak”. De persze nem kell ennyire drámainak lenni, hiszen a romantikus hangulatú Balatonfüreden a sétányon és a körülötte elterülő parkos részen is rengeteg gesztenyefa ad árnyékot az arra járóknak, nem utolsó sorban pedig több játszótér is bebújik a zöldkörnyezetben, tehát a gyerekeknek is izgalmas lehet a játékkal egybekötött „gesztenye-les”.

Ősszel még szebb látványt nyújtanak majd a sárguló falevelek
Fotó: Szücs Ildikó

 

A különböző típusú fák egyébként központi szerepet játszanak a Tagore sétányon. Az első fát, melyről a sétány a nevét is kapta, a híres hindu költő, Rabindranath Tagore ültette annak örömére, hogy a füredi szanatóriumban meggyógyult.

Figyeljünk a lábunk elé, már szeptember végén potyognak a gesztenyék!
Fotó: Szücs Ildikó

Ezt több emlékfa is követte, hiszen Nobel-díjas hírességek, mint Salvatore Quasimodo költő, Marx György fizikus, Wigner Jenő fizikus, Kürti Miklós fizikus, Harsányi János tudós, Oláh György kémikus, Teller Ede atomfizikus nevéhez is fűződik egy fa.

Nézd meg képeinket:

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva