Szabó Judit / zaol.hu | 2021.07.15. 12:00
Keszthelyi kincsvadászat
Detektívszerepbe is bújhatnak a gyerkőcök, ha útnak indulnak a Kincses Keszthely alapján felfedezni a várost, még útlevelet is kapnak a kalandokhoz.

Különleges ismeretterjesztő könyv jelent meg a városról, a Kincses Keszthely szerzője Csengei Ágota.

– A könyv gondolata már több éve fogva tartotta a lelkemet. Az elmúlt fél évben pedig még nagyobb késztetést éreztem az életritmusom lassítására, ami tökéletes lehetőséget biztosított az álmom megvalósítására. Kevesen tudják rólam, hogy több évig tanítottam, két pedagógusdiplomám van, tanító és Montessori-pedagógus is vagyok. Háromgyermekes anyaként pedig sokszor szembesültem azzal, milyen érzés, amikor egy várossal ismerkedve hiába keresem a gyermekeimnek szóló könyvet az adott térségről vagy településről – mondta Csengei Ágota.

A Kincses Keszthely tehát elsősorban gyerekeknek íródott,

bár az első visszajelzések alapján a felnőttek, a pedagógusok is örülnek a könyvnek, amelyben a szerző igyekezett minden fontos látnivalót bemutatni.

Városi séták

A történeteket sétákra fűzi fel.

– Nem kell egyszerre az egész várost bejárni, hanem ki lehet választani egy-egy sétát. Itt előnyben vannak a helyi lakosok, akik apránként fedezhetik fel újra Keszthely értékeit, míg a vendégeknek turistaprogramjaikhoz nyújthat izgalmas kalandokat a könyv. A kiadvány elején található a kincsvadászok útlevele, amelybe a megadott helyeken lehet pecséteket szerezni, és egy-egy történethez saját rajzot lehet készíteni.

A séta detektívszerepbe is bújtatja a gyermekeket, hogy még élvezetesebbé tegye a kalandot.

A Kincses Keszthelyben a várost ért sorscsapásokról, katasztrófákról is olvashatnak.

Akár fel is ülhetsz Festetics György mellé
Fotó: Mihály Szilvia

– Ezzel a fejezettel az volt a célom, hogy megmutassam, a városlakók életében már többször előfordultak a mostani vírushelyzethez hasonló időszakok az elmúlt évszázadokban. Ha ezt elolvassák, akkor talán kevésbé lesz félelmetes számukra a mostani időszak.

Kattints ide, és olvasd el, milyen járvány miatt maradt el anno a farsangi szezon a városban!

A Festetics család története kiemelkedő helyet kapott, az erről szóló fejezetekben a szerző bemutatja a Helikon Kastélymúzeum állandó kiállításait, s a keszthelyi és a városon kívüli Festetics-örökségről is képet kaphat az olvasó. A könyvből nemcsak Keszthelyt, de a környékét is megismerheti az érdeklődő.

Csengei Ágota az Életfa Iskolában adja át a kiadványt
Fotó: ZH

– Gyerekkönyv nem képzelhető el kedves, humoros rajzok nélkül. Nagyon hálás vagyok barátnőmnek, Somogyi Beátának, hogy elvállalta a rajzolást, és csodás rajzaival megörvendezteti a kicsiket és a nagyobbakat is. A fotókat többnyire én készítettem – zárta a kiadvány bemutatását Csengei Ágota.

A Kincses Keszthely első kiadása pályázati támogatással valósult meg, a könyvet a keszthelyi negyedikes diákok nemrég vehették át, és a Nagycsaládosok Keszthelyi Egyesületének családjaihoz is eljut. Csengei Ágota hozzátette: reményei szerint hamarosan a könyvesboltokban és múzeu­mokban is meg lehet majd vásárolni.

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva