Mészáros Annarózsa | 2024.08.27. 16:00
Keszthelyre költözött a japán és az európai karate krémje
Japánból Magyarországra érkezett és szemináriumot tartott a Shinkyokushin Karate Szervezet vezetése, amelyen kilenc országból több, mint 500 karatéka vett részt.

A Balaton fővárosa nem csak a pihenni vágyók paradicsoma, hanem a sport egyik megkerülhetetlen bázisa, hiszen a város friss olimpikonnal büszkélkedhet Major Veronika sportlövő személyében. A meghirdetett szemináriummal átfedésben a futócipők is előkerülnek Keszthelyen: ismét megrendezésre került az Intersport Keszthelyi Kilométerek futóverseny. A Magyar Shinkyokushin Karate Szervezet meghívására Keszthelyre érkezett a Világ Szervezet (WKO- World Karate Organization)vezetése olyan nevekkel, mint Shihan Kenji Midori a WKO Elnöke, Shihan Yasuzaku Koi a WKO Főtitkára. Ezen felül három világbajnok is emellte a két napos esemény fényét: Sensei Yuji Shimamoto kétszeres kumite világbajnok (2015, 2019), Sensei Kenbu Iriki kumite világbajnok (2023) és Sensei Taishi Watanabe kata világbajnok (2023).

Több, mint félezer karatéka vett részt többek között Japánból, Litvániából, Horvátországból, Ausztriából, Szlovákiából és Magyarországról a két napos nemzetközi szemináriumon augusztus 25-26-án Keszthelyen.

Itt van Japán!

Dr. Zsuga Jánossal, a Magyar Shinkyokushin Szervezet elnöke és ország-képviselője foglalta össze a két nap eseményeit:

Dr. Zsuga János, 5. danos karatemester

– Keszthelyen immáron mondhatom azt, hogy hagyományosan, megrendezésre kerül egy edzőtábor, ami most nemzetközi méreteket öltött és egy kétnapos szeminárium alakult a Világszervezet vezetőjével és egyszerre négy világbajnok részvételével. Azt kell mondjam, hogy ez egy olyan nemzetközi szintű esemény, amihez még csak hasonló sem volt a világon. Megtisztelt bennünket a Világszervezet elnöke Kenji Midori, nyolcdanos mester, aki maga is súlycsoportnélküli világbajnok. Itt van Yasukazu Koi, a világszervezet főtitkára, és három világbajnok: súlycsoport nélküli kumite világbajnokok Yuji Shimamoto és Kenbu Iriki, illetve a kata világbajnok Taishi Watanabe. Ezenkívül eljött a teljes európai Shinkyokushin Karate vezetés, ami mutatja ennek a kétnapos szemináriumnak a súlyát és rangját.

Shihan Kenji Midori

– Azt gondolom, hogy Keszthely a magyar Shinkyokushin Karate egyik kiemelkedő helyszíne – mondja az elnök. – Többször adott már otthont nemzetközi edzőtábornak, illetve maga a Kyokushin Karate is több, mint 40 éves múltra tekint vissza. A város számos kiemelkedő mestert adott Magyarország számára, akik ma is gyakorolják, élik a karatét.

Több, mint 50 éve az úton

– Az egyik molinónak az a felirata, hogy “Több mint ötven éve az úton”. Ez azt jelenti, hogy fél évszázada kezdődött a Kyokushin Karate gyakorlása Magyarországon, és azt gondolom, hogy ez egyfajta rangot és egyfajta kötelezettséget is jelent – mutat rá egy fontos üzenetre Dr. Zsuga János. – Rangot jelent, hiszen nekünk meg kell mutatni most a világnak – és azt gondolom, meg is mutattuk –, egy ötszáz fős szemináriummal azt, hogy méltóak vagyunk arra az útra, amit elődeink kijelöltek ötven évvel ezelőtt, és egyben felelősséget jelent, hiszen nekünk ezzel a számmal az a dolgunk, hogy átadjuk a tudásunkat az újabb és újabb generációknak annak érdekében, hogy a következő molinókon 100 vagy 150 év legyen a felirat. Ehhez viszont át kell adni a tudást azzal, hogy a fiatal generáció itt jelenlévő tagjai, akik egyébként aktív résztvevői a szemináriumnak, látják ezeket a kiemelkedő tudású mestereket, tényleg a világ legjobbjait. Azt gondolom, valószínűleg egy életre szóló élményt szerezhetnek, és egy olyan motivációt, ami segíti őket tovább az úton.

Keszthely a karate világtérképén

Simon Tibor, 5. danos karatemester a keszthelyi klub mesteredzője már rutinosnak számít nemzetközi edzőtáborok szervezésében és azoknak levezénylésében.

Simon Tibor, a keszthelyi klub vezetője, 5. danos karatemester

– Ez a meghívás már évekkel ezelőtt létrejött, de a covid miatt folyamatosan tolódott a dátum. Shihan Kenji Midori nem utazik külföldre tanítani, így igazán nagy megtiszteltetés, hogy a magyar meghívásnak eleget tett. Ő kikötötte, hogy Keszthelyre szeretne jönni, hiszen kíváncsi volt a városra, a hévízi fürdőre és az országnak erre a szegletére. Azt gondolom, ez a gesztus rendkívüli, hiszen a világ karatékáinak szeme most ide koncentrál, ezáltal sokan kíváncsiak lesznek arra, hogy mit is tud ez a Balaton-parti város.

– Kenji Midori látta az elmúlt két napban, hogy nagyon sokat edzettünk eddig is, és azt kérte, hogy továbbra is ezzel az elszántsággal és elhivatottsággal edzünk. Meg volt elégedve a magyar csapattal, kiemelte, hogy látja, hogy vannak jó versenyzők. S az egyik legfontosabb üzenete, hogy bárkiből lehet világbajnok. Azért hozta Japánból a világbajnokokat példaként bemutatni, illetve a kis bajnokokat, hogy lássák a gyerekek is: itt bárkiből lehet bármi. Ez csak elhivatottság kérdése.

Nézd meg képeinket a szemináriumról!

WORLD KARATE ORGANIZATION SHINKYOKUSHINKAI (WKO), az IKO2 világszervezet jogutódjaként, az elnök, Shihan Kenji Midori egykori Kyokushin világbajnok vezetésével jött létre 2003-ban.

A névváltoztatással egy hosszas jogi procedúra végére szerettek volna pontot tenni az alapítók abból a célból, hogy új lappal indulhassanak egy minden eddiginél erősebb Kyokushin világszervezet felépítésének irányába.

A szervezet elsők között vállalta fel az NPO (non profit szervezet) irányt, és stratégiájában igen jelentős szerepet kapnak a karitatív tevékenységek is.
A Shinkyokushinkai (Új-Kyokushinkai) Világszervezet, már nevében is progresszióra, a fejlődés és változás melletti elkötelezettségre utal. Mindezt teszi SOSAI MASUTATSU OYAMA, a Kyokushin karate alapítójának nyomdokain haladva, a valódi BUDO szellemiségére alapozva.

A Shinkyokushin újításai elsősorban a küzdelmi szemléletben, technikai és taktikai megoldásokban érhetők tetten, melyeknek alapjait a karate küzdelem forradalmasítója, a kétszeres világbajnok Sensei Norichika Tsukamoto rakta le.

A világszervezet hosszú távú céljai között szerepel az olimpiai játékokhoz való csatlakozás, amelynek megvalósulására komoly erőfeszítéseket tesz a WKO vezetősége.

Szerte a világon százezrek haladnak ezen az új úton, hogy együtt vezessék át Sosai Masutatsu Oyama Kyokushin karatéját a XXI. századba.

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


Nyitókép, fotók: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva