Mihály Szilvia | 2019.12.02. 06:00
Kiderült: csokihegyek olvadtak nyáron a Balatonnál, itt az eredmény
A strandszezon kellős közepén kezdték el gyártani a keszthelyi Lissé Édességgyárban a szaloncukrokat, hogy a decemberi dömping idején te is leemelhesd a boltok polcairól a balatoni finomságot.

A Lissé Édességgyárban tavaly már megnéztük, hogy készülnek a szaloncukrok, természetesen kíváncsiak voltunk az idei újdonságokra is, mutatjuk, mit találtunk.

Fotó: Mihály Szilvia

Azt már tudhatjátok, hogy az előző évben is legszívesebben a hatalmas csokitömbök mögé rejtőzve vártam volna ki a tavaszt. Idén ugyanezt gondoltam, már az irodákba belépve érezni lehet a csokoládé illatát.

Az 1800-as évek óta készül szaloncukor a magyar édességgyárakban, titkos receptek és legendák övezik ezt a csak hazánkban kapható karácsonyi finomságot. Ma is a presztizstermékek közé tartozik, ha az édességgyártókat kérdezzük. Még a külföldön élő magyar ismerőseimnek is postán küldik a rokonok karácsonyra, hogy az ő fajukon is legyen.

A kész szaloncukor a kezdetekben csokoládémáz nélküli volt, de már akkor is díszes, rojtos csomagolást kapott, hiszen az ünnepi fa díszítőeleme lett, napjainkban pedig még fontosabb a megjelenés, a küllem.

Nem csak az egyedi darabok, de a dobozok díszítése, grafikája is irányít bennünket vásárláskor. Van, aki csak piros színű szaloncukrot vesz, van, aki csak kéket, vannak, akik nem is teszik már fel a fára, hanem az asztalon, bonbonos tálból kínálják.

Kép: pixabay

– Nagyon fontos, hogy a külcsín mellett a beltartalmi értékekre is odafigyeljünk.
Csuvár Csaba, ügyvezető mutatta be az idei újdonságokat, amik között találunk számos cukor és adalékanyagmentes terméket, még azt is megkockáztatom, hogy ezekből a finomságokból lelkiismeret furdalás nélkül eszegethetünk.

Az egészséges életmód iránti igény, a növekvő allergiás betegek száma és személyes okok is hozzájárultak ahhoz, hogy a cég idén cukormentes szortimenttel is bővítette a szaloncukor kínálatát.

– A kislányunk egyes típusú cukorbeteg, így közelről ismerjük azt a problémát, amikor ő nem ehet csokoládét vagy édességet. Az elmúlt években szerencsére a korábban diabetikusnak hívott termékvonal jelentős minőségi javuláson esett át, már nagyon finom termékek kaphatók. Ha nem tudjuk, sokszor íz alapján meg sem mondjuk, hogy az adott desszert hozzáadott cukor nélkül készült. Hisszük, hogy finomat és jót, egészségesen, lemondások nélkül is lehet enni és gyártani.

Fotó: Lissé

Ebben az évben a szaloncukor gyártásnál nem csak a „mentességre” törekedtünk, hanem a gyerekek egészségét is figyelembe vettük. Fontos, hogy amit esznek, számukra ne csak édesség legyen, hanem egészséges is.

Éppen ezért ezeknek a termékeknek a gyümölcstartalma a korpuszban 95%, nincs bennük hozzáadott cukor, továbbá glutén- és laktózmentesek, kizárólag minőségi belga, hozzáadott cukrot nem tartalmazó csokoládéval mártottak. Lissé Fit néven találjuk meg a boltok polcain.

Az epres szaloncukor fehércsokoládéval és a meggyes szaloncukor étcsokoládéval az egész évben sikeres gyümölcsszeletünk mintájára készült. A gyümölcsaszalvány szaloncukor alakúra van préselve, és így mártottuk a csokoládéba.

– Vannak más ízű fit szaloncukraik?
– Ezeken felül még további 4 íz található ebben a termékcsaládban. A kedvelt szaloncukraink egészségesebb változatát készítettük el, zselés, kókuszos, rumos-kakaós és tejkaramellás ízben.

Nézd, ahogy „menetelnek” a szaloncukrok a gyártósoron:

– Tapasztalataik alapján melyek a legkedveltebb szaloncukrok?
– A zselés az egyik legsikeresebb ízünk, de a kókuszos és karamellás ízt is nagyon kedvelik a fogyasztók. Minden évben van egy új, trendibb ízünk is, az előző évben ez a fahéjas-alma volt, idén pedig a magas gyümölcstartalmú termékek és a cukormentes vonal az újdonság. Mi már az ünnepek után szinte azonnal, januárban elkezdünk készülni a következő év szaloncukor szortimentjére.

Mutatjuk a szaloncukor készítés legjobb képeit:

Nyitókép: pixabay

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva