2019.08.22. 13:00
Kobrapálinka és kígyóbőrcipő - csempészáruk a keszthelyi múzeumban
Védett növényekből és állatokból készült csempészárukat láthatnak az érdeklődők augusztus 25-ig a Balatoni Múzeumban a Pénzügy­őr- és Adózástörténeti Múzeum „A fajok fennmaradásáért, a fenntartható fejlődésért: Ne Vedd, védd! – A NAV a veszélyeztetett állatok és növények védelmében” című vándorkiállításán.

A kiállítás célja a védett növények és állatok bemutatása, hogy a látogatók tisztában legyenek azzal, hogy mit nem szabad megvenni. Egyre több család tölti nyaralását egzotikus országokban, ahonnan olyan ajándéktárgyakkal tér haza, melyeket veszélyeztetett állat- vagy növényfajokból készítettek. Kevesen gondolnak bele az emléktárgy megvásárlásakor abba, hogy az ilyen tárgyak behozatala szigorúan tilos, vagy CITES export-import engedélyköteles. Így természetkárosítást követnek el, amiért súlyos esetben 3 évet is lehet kapni.

Az előtérben korallok, a falon hátul középen három teknőspáncél Fotó: Szabó Judit

Egy kilencöves tatu preparátumát is lefoglalták, Fotó: Szabó Judit

A veszélyeztetett vadon élő állatok és növények a legértékesebb, legkeresettebb csempészáruk a kábítószerek után. E fajok nemzetközi kereskedelméről szól a CITES egyezmény, amely 1973-ban jött létre Washingtonban, hazánk 1985-ban csatlakozott hozzá. A CITES témaköreit feldolgozó tablók mellett állatpreparátumok, védett állatokból készült tárgyak láthatók a vándorkiállításon.
Megtekinthető olyan teknőspáncél, melyet díszítőanyagnak használnak, de a védett teknősök pusztulásához az is hozzájárul, hogy van, ahol a húsuk különleges csemege. Kiállítottak dísztárgyakat a fokozottan veszélyeztetett afrikai elefánt csontjából, de tatupreparátum, kobrapálinka és kígyóbőrcipő is szerepel azok között a tárgyak között, melyeket Magyarországon foglalt le a vámhatóság.

Kobrapálinka, Fotó: Szabó Judit

Elefántcsont dísztárgy, Fotó: Szabó Judit

Pézsmaszarvas-kivonatot tartalmazó illatszer és rózsafából gyártott gitár szintén horogra került a közelmúltban, s lefoglaltak veszélyeztetett növény- vagy állatfajt tartalmazó, fogyasztószerként árusított étrendkiegészítőket is.

Cipő kígyóbőrből, Fotó: Szabó Judit

A védett növények közül szó esik a kiállításon egyebek mellett az orchideákról, amelyeknek mind a 17 ezer faja az egyezmény hatálya alá tartozik. S bár számos nemesített változatot árulnak legálisan, a gyűjtők mégis vadásznak a vadon élőkre, akárcsak a mexikói kaktuszfajokra, amelyeknek már a harmadát veszélybe sodorták. A veszélyeztetett fajok csempészete az egész világot behálózó üzletág, amely évente közel 160 milliárd dolláros forgalmával 350 millió egyed pusztulását okozza.

Kiemelt kép: pixabay

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva