Mihály Szilvia | 2021.08.14. 10:00
Kukazsákba öltöztetett hölgyeket fotóztunk a keszthelyi kastély parkjában
Kik ezek a magas dámák, miért viselnek újrahasznosított ruhákat, és meddig találkozhatsz velük a Festetics-kastélyban? Gyere velünk a rendhagyó Ruhaszobor kiállításra.

Különleges szobrok fogadják a Festetics-kastélyba érkező vendégeket, a főbejárat előtti parki sétányon magasra nőtt hölgyek sorfala között sétálhatunk és a szökőkút körül is álldogál néhány dáma.

Ki ezek a hölgyek?
Fotó: Mészáros Annarózsa

A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége szabadtéri tárlatának a célja a magyar kortárs művészet sokszínűségének közvetlen, interaktív módon való megjelenítése és megismertetése. A nem mindennapi kiállítás szabadtéri karakterével szó szerint elérhető közelségbe hozza a műveket, közvetlen, interaktív módon és nem múzeumi közegben ismerhetjük meg az alkotásokat.

Megfoghatom a szobrot? Igen
Fotó: Mészáros Annarózsa

A szobrokhoz hozzáérhetünk, mellettük, közöttük szaladgálhatnak a gyerekek, mi pedig nyugodtan elkészíthetjük a legjobb képeket a közösségi felületeinkre.

Ki látott már kukazsákba öltöztettet elegáns dámát egy kastélykertben?

A kukazsák öltöztet…
Fotó: Mészáros Annarózsa

A ruhaszobrok megjelenésükben, anyaghasználatukban alkalmazkodnak a kültéri viszonyokhoz, eshet az eső, fújhat a szél, a ruhák nem kopnak el. A műveket korábban már a MOM Kulturális Központ Sirály sétányán és a debreceni Nagyerdőn is kiállították.

Az egyedi, nem megszokott, számos esetben meglepő anyagok, melyekbe a szobrokat öltöztették, rendkívül szuggesztív látványt nyújtanak, nem is kell igazán műértőnek lenni, hogy értékelni tudja valaki ezeket az alkotásokat.

Annyira elegáns, pedig kukazsákba öltözött
Fotó: Mészáros Annarózsa

A cél éppen ez, a nagyléptékű, különleges formarendszerbe álmodott szobrok észrevétlenül tanítanak, nemcsak a művészetre, de az újrahasznosításra is.
Gondoltad volna, hogy egy mosogató dörzsi szivacs milyen jól mutat egy ruhán? Vagy hogy egy autós napellenzőből milyen szép fodrokat készíthetnél?

Hihetetlen, mi mindent lehet kihozni egy autós napellenzőből
Fotó: Mészáros Annarózsa

Neked melyik lesz a kedvenc ruhád? Mi imádtuk a strandi hangulatot bemutató hölgyet, nézd:

Akár egy strandruha is lehetne
Fotó: Mészáros Annarózsa

Mutatjuk a kiállításon készített képeinket:

Az EMMI támogatásával létrejött ingyenes Ruhaszobor kiállítást augusztus végéig látogathatjuk Keszthelyen.

A kiállítás kurátora: Simonffy Márta a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének elnöke
Kiállító művészek: Bányász Judit, Bodnár Enikő, Farkas Imola, Földi Kinga, Latin Anna, Molnár Mária Virág, Nádasdi Katalin, Nyíri Katalin, Ottlik Julianna Jikka, Sárvári Katalin, Simonffy Márta, Surányi Szilárd, Szűcs Blanka, Vavrinecz Krisztina

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva