Mihály Szilvia | 2022.01.09. 12:00
Különleges szálláshelyek a Balatonnál / Cserszegi Kockák
A nyolcvanas-kilencvenes években ugyan még a tyúkólat is ki lehetett adni a Balatonnál a nyári szezonban, erről ma már szó sincs. Az igények és a kínálat is jelentősen megváltozott. A szállásadók egyre inkább törekednek a különleges, a látványos és Balatonra jellemző, ám kényelmes megoldásokra. Bemutatunk néhányat.

Hordó a csap alá, bicikliből asztal, teniszütőből tükör és fogas, evezőlapátokból ágytámla, mindez egy jó adag luxussal fűszerezve. A Balatonnál ez sem lehetetlen.

Látszólag öt egyforma kockaház sorakozik a balatoni panorámás cserszegtomaji domboldalon, ezek a Cserszegi Kockák, de amint kinyitjuk a különböző színű ajtókat, más-más tematikával berendezett egyedi luxusapartmanba lépünk. Gyere, járd körbe velünk ezt a különleges, egész évben nyitva tartó szálláshelyet, Cuppon Kristóf tulajdonos lesz az idegenvezetőnk.

Látszólag egyforma kockák
Fotó: Mészáros Annarózsa

Luxus gegekkel

– A Balaton, az erdő, a bor, az aktív kikapcsolódás és a natúr stílus kedvelői is megtalálják a nekik tetsző házat, melyekben privát jakuzzi, infraszauna és élményzuhany is található. Azt gondoltuk, ezzel a tematikával nem kell a fősodorban, közel a vízhez vagy a városközponthoz lenni, Cserszegtomaj 3 km-re fekszik Keszthelytől, innét rálátunk a Balatonra, a Festetics-kastélyra. Napnyugtakor és este is nagyon szép a kilátás, csend és nyugalom vesz körbe bennünket, de gyorsan eljutunk a nyüzsgő turistacélpontokhoz.

A titok a részletekben rejlik. Cuppon Kristóf mutatja be a házakat
Fotó: Mészáros Annarózsa

Nagy Kornélia lakberendező segítségével az volt a célunk, hogy a házakon keresztül mutassuk meg, mit jelent nekünk ez a környék. Minden apartman más hangulatot áraszt, mindegyik teljesen egyedi, még a mosdó és a fürdőszoba is az adott tematika alapján lett berendezve, kicsempézve.

Nincs két egyforma szoba
Fotó: Mészáros Annarózsa

Élményt kínálunk, szeretjük az apró gegekkel meghökkenteni a vendégeket, hiszem, hogy egy emlékezetes lakberendezési tárgy vagy akár a különböző színű ágynemű is hűha faktort ad, szerethetővé teszi a helyet. A felhasznált használati tárgyak nemcsak dekorelemek, hanem új funkciójukat is ellátják, így egy teniszütőből vagy evezőből strapabíró fogas lehet.

Nyugodtan felakaszthatod rá a kabátod
Fotó: Mészáros Annarózsa

Boroshordó a WC-ben

A bor tematika alapján berendezett házban úgy érezzük magunkat, mintha egy borbirtokon lennénk. A rozsdás színek, dizájnelemek mellett nekünk abszolút kedvencünk a mosdó csapja alá helyezett hordó és a falon levő térkép, mely a környék borászatait is jelzi.

Boroshordó a WC mellet?
Fotó: Mészáros Annarózsa

Az ágykeret is teljesen egyedi, még a tükör is hordó alakú.
Az apartmanokban van konyha, de reggelit kapnak a vendégek, a helyi alapanyagok annyira helyiek, hogy a lekvárokat például egy közelben lakó őstermelőtől szerzik be, de a méz is Keszthelyről érkezik. A kontinentális mellett glutén- laktózmentes és vegetáriánus reggeli is kérhető.
– Nem készíttettünk saját ház borát, nekünk fontos, hogy a borlapon is megmutassuk azokat a termelőket, akiknek a borait kínáljuk – mondta Kristóf.

Bicikli az asztal alatt

A sport házban nem hiányozhat a berendezési tárgyak közül sem a bicikli, sem a teniszütő, de egész más funkciójuk van, mint a hétköznapok során. Az ütőkből ruhafogas és tükör lett, a bicajra pedig egy üveg asztallapot tettek.

Bicikli tartja az asztallapot
Fotó: Mészáros Annarózsa

Nem hiszed el, de még a gyári gumi is rajta maradt a járgányon, és ha behajolsz az asztal alá, a fékkart is meg tudod húzni.
Kristóf flexelte le a bicikliből azt a darabot, amit itt látunk, tesztelték, mi az a méret, ami mellett kényelmesen elférnek az emberek, kipróbálták, milyen magas székek illenek az asztal mellé. A recepción valódi bicajt is lehet bérelni, ha kétkeréken fedeznéd fel a környéket.
A falakon levő ütők valódi sporteszközök, üveges vágta beléjük a tükröt.

Fenyőrönk lett az éjjeliszekrény

Az erdei házban olyan érzésünk van, mintha egy fenyőerdőbe léptünk volna. A telken két oldalt is vannak feketefenyők, ez ugyanaz a faj, amit a Fenyves-allén és a Festetics-kastély parkjában is látunk, csak fiatalabb, 30-40 éves példányok.

A fürdőben is hangsúlyosak a faelemek
Fotó: Mészáros Annarózsa

– A gerendaágy ugyanabból a gerendából készült, mint amiből a kinti árnyékolók, ezt mi készítettük, teljesen egyedi, fém acélrúddal csapoltuk össze a darabokat. Az éjjeliszekrényeket is én készítettem, szekercével leütöttem a fenyőrönkök kérgét, megcsiszoltam, és lefestettem – avatott be a részletekbe Kristóf.

Fémbogarak a falon

A natúr ház legmegdöbbentőbb berendezési tárgyai az egyedi, nagyjából fél méteres fémbogarak. Ezt Kristófék egyik ismerőse, Szabó József készítette Hajdúszoboszlón használt Harley-Davidson alkatrészekből. Szerintem neked sem jutott eszedbe soha, hogy egy szarvasbogár csápot százéves ácskapocsból is lehet készíteni, vagy hogy egy sárvédőből bogárkitin is lehet.

Segítség, bogarak a falon!
Fotó: Mészáros Annarózsa

Otthon biztosan nem tennék ki ekkora rovarokat a falra, de itt a sokkoló élmény helyett ez a kiegészítés meglepetésként, emlékezetes élményként hat.

Bálnák a vízben, evezők az ágytámlán

A Balaton tematikájú házban evezők lettek az ágytámlák és a fogas is. A tapéta hullámai között ugyan nem balatoni halacskák, hanem bálnák úszkálnak, de a beach hangulat így is adott.

Evezel vagy alszol?
Fotó: Mészáros Annarózsa

A kék színek nem véletlenül dominálnak, ha egy különleges fürdőzésre vágysz, akkor az élményzuhanyban ezt megteheted, ha felmelegednél, az infraszauna fényterápiája felidézi a nyári napsugarakat, ha pedig most is eveznél, akkor irány a közeli Hévíz-patak, ahol téli vízitúrákkal várnak.

Több ezer növény a kertben

– Számunkra fontos a környezet, az építkezés során a domboldalból kitermelt dolomit kőzet nagy részét visszaépítettük, nem használtunk bányából kitermelt köveket. A parkolóban elektromos autó töltő is van. A jakuzzik vizét tisztítás után öntözésre használjuk. A kertbe 3-4 ezer tő növényt ültettünk. Édesapámék 35 éve foglalkoznak kertépítéssel, én 18 éves korom óta dolgozok velük, kiemelten fontos volt, hogy a házak köré egy valódi kertet ültessünk, ez két-három év múlva lesz igazán látványos. Több színben, eltérő virágzási időben gondolkodtunk, közel 50 fajta növényünk van.

Jövőre napelemeket teszünk a házakra és elkészítjük a kocka alakú finn szaunánkat, és napozó teraszunkat, ez lesz az egyetlen közös tér, amit több vendég használhat egyszerre. A házak elrendezése során fontos volt, hogy a privát szférát biztosítsuk, ez most a vírus okozta helyzetben egyre fontosabb.

Érdekel, milyen lehet egy nádfedeles gyenesdiási nyaraló? Kattints és olvass!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva