zaol.hu | 2022.02.07. 14:00
Ma is elolvadnának tőle a férfiak - Ismerd meg a Balaton Tündérét
A több mint száz éve született keszthelyi szépségkirálynő bájos arcával, tökéletes alakjával ma is a kifutók és a versenyek sztárja lehetne.

Ma is megnyerné a versenyt

Művelt volt, természetes és gyönyörű. A keszthelyi Simon Erzsébetet nem foglalkoztatta a hírnév, szépségével mégis egész Európa szívét meghódította.
Ahogy telik az idő, úgy változnak a szépségideálok, de ahogy ránézünk az egykori szépség fényképére egyértelművé válik számunkra is, mivel varázsolta el az embereket. Simon Böske kecses volt és bájos, törékeny akár egy porcelánbaba. 172 centi magasságával és karcsú alakjával a mai napig bármilyen szépségversenyen helyt állna.

Erzsébet 1909. február 15-én született Keszthelyen, egy zsidó polgári családba. Édesapja dr. Simon Sándor járási tisztifőorvos, édesanyja pedig Hoffmann Janka volt. Családjának köszönhetően jó oktatásban részesült. Beszélt nyelveket, énekelt, zongorázott, de a mozgást sem vetette meg – teniszezni és úszni például nagyon szeretett.

Simon Böske teniszezés közben

Sikert sikerre halmozott

A fiatal lány sorra nyerte a szépségversenyeket: mindössze 16 évesen, 1925-ben a Keszthelyi Korzó Szépévé, majd a Balaton Tündérévé választották. Az nagy áttörés azonban négy évvel később következett. 1929-ben ő lett Miss Hungária (a verseny mai nevén Miss Hungary), de még ugyanabban az évben Miss Európa címét is megszerezte Párizsban. A végeredmény magát a szépségkirálynőt is meglepte. Korabeli tudósítások szerint, mikor kihirdették győzelmét, Böske csak így reagált: „Ne csináljanak nekem viccet, mert a Dunának megyek!”

Miss Európa és Miss Amerika között szintén Franciaországban zajlott le a verseny, ám a zsűri nem tudott dönteni közte és Ella Van Hueson között. Az 50 000 frankos díjat végül elfelezték.

Színésznőt faragtak volna belőle

Ahogy lenni szokott, megválasztása után a sajtó rengeteget foglalkozott a lánnyal. A Színházi Élet egy csaknem 30 oldalas anyagot közölt le róla, de az amerikai FOX televízió is foglalkozott vele. Találkozott többek között a francia köztársasági elnökkel és a monacói herceggel, ráadásul Hollywood is folyamatosan filmajánlatokkal bombázta.

Miss Európa (balról) és Miss Amerika a Miss Universe döntőjén Deauvillben, a verseny szervezőjével

Arcát sokszor használták fel reklámokhoz külföldi cégek, míg Magyarországon vele szerették volna felhívni a figyelmet a trianoni béke igazságtalanságára. Támadásokat leginkább zsidó származása miatt kapott. Voltak, akik a Miss Palesztina gúnynévvel illették, s csak a „ronda zsidó lányként” hivatkoztak rá.

Távol a csillogástól

A sikerei ellenére Simon Böskét nem igazán érdekelte a hírnév. Csendes életre vágyott, családra és férjre. 1929 áprilisában már eljegyzésétől volt hangos a sajtó. Egy textilkereskedő fiához, Brammer Pálhoz ment feleségül, ám házasságuk tönkrement és elváltak.
Nem sokkal később ismét az oltár elé állt. Második férjével, a Vígszínház akkori művészeti igazgatójával Jób Dániellel túlélték a holokausztot és a Rákosi-korszakot. Ez az időszak mély nyomokat hagyott bennük, ráadásul egészségügyi állapotuk is megromlott. Böskénél agysorvadást állapítottak meg, utolsó éveiben már alig tudott beszélni és mozogni. 1970-ben, 61 éves korában halt meg Budapesten.

Simon Böske emléktáblája
Fotó: Ujvári Klaudia / zaol.hu

A szépségkirálynőt azonban sohasem feledték el szülővárosában, Keszthelyen. Emlékét mai napig emléktábla őrzi annak a háznak falán, amelyben született.

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva